Nives Jelovica i Ria Vojković osvojile veliki međunarodni turnir Targa Rosa u Italiji

Pobjednice Targa Rosa - Vojković-Jelovica

Nives Jelovica i Ria Vojković osvojile veliki međunarodni turnir Targa Rosa u Italiji

Nives Jelovica i Ria Vojković, boćarice „Pule" koje su nastupile kao jedan od hrvatskih reprezentativnih parova, prve su Hrvatice kojima je pošlo za rukom osvojiti jedan od najznačajnijih svjetskih ženskih turnira Targa Rosa.

Na 9. izdanju Targa Rosa, koja se održavala od 15. do 16. travnja 2023. u Alassiu, talijanskom ljetovalištu na obalama Ligurijskog mora, nastupila su rekordna 44 ženska para iz Italije, Francuske, Švicarske i Hrvatske. 

Targa Rosa ženski je pandan velikom svjetskom muškom turniru u četvorkama, Targa d'Oro čije se već 70. izdanje također održalo 15. i 16. travnja u Alassiu. U konkurenciji čak 244 četvorki, odnosno 976 boćara ove su godine slavili Francuzi Fabien Amar, Sebastien Leiva-Marcon, Romaine Garcia i Patrice Landraud.

Jelovica i Vojković su u polufinalu s 13:0 pobijedile najugodnije iznenađenje turnira, mlade boćarice „Čavle ŠB" Doru Fućak i Lornu Žagar koje su na kraju osvojile 3. mjesto skupa s reprezentativkama Švicarske, Sandrine Borgognon i Maude Rod. Drugi par „Čavle ŠB" na turniru, Ema Maršanić i Dorotea Margan, završile su na visokom 5. mjestu nakon što su u četvrtfinalu izgubile rezultatom 10:11 od klupskih kolegica Fućak i Žagar, a koje su u osmini finala bile bolje od drugog reprezentativnog para Hrvatske, Nikol Belasić i Ire Nimčević, rezultatom 9:8.

U finalu su Nives i Ria sa 13:6 savladale Talijanke Mariku Depetris i Lucreziu Storello iz Borgonesea. Valja istaći da je uz odlično bližanje Vojković, polufinale Jelovica odradila bez promašaja, dok je u finalu promašila prvu i potom, nakon sat i 15 minuta igre, još dvije boće (polufinale i finale se igralo na vrijeme od dva sata). O kvaliteti turnira govori podatak da se aktualne svjetske prvakinje, Talijanke Francesca Carlini i Valentina Basei, nisu uspjele plasirati u osminu finala.

Hrvatsku reprezentaciju predvodio je Čedo Vukelić, dok je igračice „Čavle ŠB" vodio trener kluba, Dean Klarić.

Uoči turnira je u dvorani Palla Ravizza dana 15.04.2023. odigrano i nekoliko revijalnih susreta, između ostalih Targa Fucsia - susret četvorki reprezentacija Hrvatske i Italije. Hrvatska reprezentacija u sastavu Nikol Belasić i Ira Nimčević (Čavle ŠB) i  Nives Jelovica, Ria Vojković (Pula) poražena je od talijanske selekcije u sastavu Francesca Carlini, Valentina Basei, Caterina Venturini i Barbara Zurini 11:8.

Kratke isječke finala možete popratiti na sljedećem linku:


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se