Dva naslova svjetske prvakinje za Bajrić, po jedan za Belasić i Vojković

Hrvatski boćarski reprezentativci osvojili su pet od mogućih sedam medalja na Svjetskom prvenstvu koje se održalo od 08.-11.11.2023. u francuskom Rumillyju: dva zlata, jedno srebro te dvije bronce, te su tako prema bodovanju osvojenih medalja i plasmana po disciplinama zauzeli prvo mjesto u poretku zemalja.

Svjetske prvakinje postale su Carrolina Bajrić  i Nikol Belasić u paru te Carrolina Bajrić i Ria Vojković u štafetnom izbijanju. Naslov viceprvakinje osvojila je Ria Vojković u disciplini pojedinačno klasično, dok se svojim kućama sa broncama vraćaju Nives Jelovica u preciznom izbijanju te Ria Vojković i Marino Milićević u mješovitoj štafeti.

U završnom danu, u prvom igranom finalu tog dana, prva zlatna odličja pripala su hrvatskim reprezentativkama Rii Vojković i Carrolini Bajrić koje su osvojile naslov svjetskih prvakinja u štafetnom izbijanju. Vojković i Bajrić su u finalu s pogotkom prednosti 45(53):44(55) pobijedile aktualne europske prvakinje, Francuskinje Anaelle Barazzutti Ophelie Armanet. Nakon što su prije dvije godine na SP osvojile srebro, izgubivši finale od francuske štafete koju je, uz Brazzuti, činila legendarna Barbara Barthet, Ria i Carrolina su ove godine osvojile prvi, povijesti naslov svjetskih prvakinja za hrvatsko žensko boćanje u štafetama.

U drugom finalu, koje je odigrala Vojković, u svom premjernom nastupu na SP u disciplini pojedinačno klasično nije uspjela ponoviti uspjeh iz štafete, te je uzela srebro. Ria je prvo u četvrtfinalu sa 13:4 savladala u tom trenutku aktualnu svjetsku viceprvakinju Švicarku Maude Rod, potom u polufinalu s uvjerljivijih 13:2 nadvisila Srpkinju Natašu Antonjak. No, u finalu je od naše reprezentativke s 10:7 bolja bila Valentina Basei koja je tako Italiji donijela četvrto uzastopno svjetsko zlato u ovoj disciplini. Vojković je pak za Hrvatsku osvojila prvu medalju u disciplini pojedinačno klasično nakon tri sušna SP, od francuskog Macona 2014. kada je Jelovica uzela zlato.

Carrolina Bajrić i Nikol Belasić su se okitile naslovom svjetskih prvakinja u paru. Na prošlom svjetskom prvenstvu, poražene su u finalu te su tada osvojile srebrnu medalju. Ovaj put su napravile korak više i popele se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Bajrić i Belasić su u polufinalu sa 11:4 savladale Slovenke Tadeju Petrič i Anetu Fidel. U finalu su ih čekale Turkinje Dursun i Baris, koje su naše reprezentativke svladale s uvjerljivih 12:3.

Nives Jelovica je u četvrtfinalu preciznog izbijanja, s najboljim rezultatom prvenstva, s uvjerljivih 28:3 pobijedila Kineskinju Wei Zhang. No u polufinalu Jelovica nije uspjela ponoviti preciznost iz četvrtfinala te je s 22:6 izgubila od aktualne i dvostruke uzastopne svjetske prvakinje, Turkinje Buket Ozturk te joj je u rukama ostala ranije osigurana bronca. Nives je tako Hrvatskoj ponovno donijela odličje u ovoj disciplini također nakon tri uzastopna sušna SP, jer kolajnu u preciznom izbijanju nismo osvajali također od Macona 2014. kada je upravo Jelovica bila srebrna.

Ria Vojković i Marino Milićević su polufinale mješovitih štafeta sa 55(59):48(58) izgubili od Francuza Floriane Amar Guillaumea Abelfoa. U tom su polufinalu Amar i Abelfo, koji su na koncu i osvojili naslov svjetskih prvaka, ostvarili svega pogodak manje od vlastitog svjetskog rekorda koji su postavili prije tjedan dana na Svjetskom kupu u francuskom St. Vulbasu. Tako je Ria zaokružila komplet medalja na ovom prvenstvo, jer u svoju vitrinu nosi zlato, srebro i broncu, dok Milićević nosi doma još jednu brončanu medalju u svoju kolekciju.

Bez plasmana koji nosi medalju ostao je mješoviti par Nives Jelovica i Marin Ćubela porazom u četvrtfinalu te Ema Maršanić koja je zaustavljena također u četvrtfinalu brzinskog izbijanja.

Uz navedene igrače i igračice, na svjetskom prvenstvu bili su izbornik ženske seniorske reprezentacije Čedo Vukelić te izbornik muške seniorske reprezentacije Vjekoslav Matetić, dok je voditelj delegacije bio Igor Banovac.