Završnica Hrvatske ženske boćarske lige

Završnica Hrvatske ženske boćarske lige

Nakon što smo doznali ekipnog prvaka Hrvatske u seniorskoj i juniorskoj kategoriji, pred nama je vikend u kojem ćemo dobiti i ekipne prvakinje Hrvatske u ženskoj konkurenciji. Domaćin završnice Hrvatske ženske boćarske lige je BK Labin, a takmičenje će se održati 27. i 28.lipnja 2020.g. 

Nije se puno toga promijenilo u odnosu na prošlu godinu. Iste četiri ženske ekipe su ostvarile plasman na završni turnir. Ženska liga je odigrala 9. od predviđenih 10. kola, prije nego je nastupila obustava natjecanja. Prvoplasirana ekipa regularnog dijela je ekipa Labina sa svih devet pobjeda. Borbu za drugu poziciju tijekom cijelog prvenstva vodile su ekipe Čavle ŠB i Komiža. Na kraju je ekipa Komiže zauzela drugu poziciji sa dva boda više od Čavle ŠB, koje na završni turnir dolaze sa treće pozicije. Posljednja ekipa koja je izborila nastup na završnom turniru je ekipa Drenove.

Ponovno su dvije najlošije ekipe lige Nova Veruda iz Pule te Marinići, samo šta su Puljanke u ovoj sezoni po prvi puta od kada se natječu, uspjele fenjer prepustiti nekome drugome. Tako da su ove sezone boćarice Marinića zauzele posljednje mjesto na tablici 1. HŽBL sa samo jednom pobjedom u devet odigranih dvoboja. 

Subota nam donosi susrete polufinala, dok je finalni susret na rasporedu u nedjelju. Subotnji program otvaraju Komiža i naše predstavnice Čavle ŠB. To bi trebao biti puno zanimljiviji dvoboj nego onaj popodnevni, kamo se susreću Labin i naš drugi predstavnik Drenova. I prošle sezone su se u polufinalu obračunale Komiža i Čavle ŠB, a pobjedu su izborile naše predstavnice, pa nam preostaje sačekati i vidjeti da li će im to poći za rukom i ove godine. U međusobnim dvobojima između te dvije ekipe u ovoj sezoni, bolje stoje predstavnice sa Hrastenice. One su ostvarile pobjedu od 13:11 na svom terenu, dok su na Komiži upisale neriješen rezultat. Po ovim rezultatima vidljivo je da nas očekuje neizvjesna utakmica. Statistički najbolja igračica u redovima njihovog voditelja Deana Klarića je reprezentativka Nikol Marelja Bošnjak (36/48, 75 %). Slijedi ju Ira Nimčević koja je igrala 6 utakmica i ostvarila 73 % pobjeda (22/30). Kapetanica ekipe Carrolina Bajrić je na 72 % (39/54). U redovima Komiže više nema Rie Vojković kao prošle godine, pa ekipu predvodi njihova kapetanica i najbolja igračica Rozmarija Karuza (53/66, 80%), a u drugu igračicu kluba se prometnula Katarina Martinis (27/34, 79%).

U drugom susretu bi, prema dosad pokazanom, trebalo izostati neizvjesnosti. Naime, boćarice Labina su uvjerljivo slavile u oba dva međusobna susreta protiv Drenove, i to pobjedu u Labinu 22:2, te još uvjerljivije 23:1 na riječkoj Podvežici kamo ekipa Drenove igra svoje domaće susrete. Prema svemu navedenom, vidljivo je kolika je razlika u kvaliteti između ove dvije ekipe, i sve osim pobjede braniteljica naslova, bila bi senzacija. Ekipu Labina predvode reprezentativke Nives Jelovica (55/58, 95%) i ovogodišnje pojačanje Ria Vojković (52/60, 87%), koje su ujedno i statistički dvije najbolje igračice lige. U ekipi Drenove i njihovog voditelja Dragana Lerge uspješnost igračica je manje nego kod prije navedenih ekipa. Momčad predvodi Katja Matejčić (15/34, 44%), ali Katja nije igrala dvije utakmice upravo protiv Labina i jednu protiv Čavle ŠB, pa možemo reći da je najbolja igračica Drenove u regularnom dijelu Vesna Tomić (20/46, 43%).  

Propozicije završnice su se promijenile u odnosu na prošlu sezonu. Promijenjen je članak u slučaju da utakmica završi neriješenim rezultatom. Tada će se pristupiti razigravanju, gdje tri igračice iz svake ekipe bližaju u krug, dok druge tri igračice izbijaju balina. Svaka uspješno realizirana radnja donosi jedan punat, te pobjeđuje ona ekipa koja ostvari više punata. 

Zbog zdravstveno-sigurnosnih razloga uzrokovanih globalnim problemom s pandemijom koronavirusa svi susreti završnice igraju se bez prisutnosti gledateljstva. 

 

RASPORED  UTAKMICA  NA  ZAVRŠNOM TURNIRU HŽBL:

SUBOTA, 27.06.2020.

  9:30 KOMIŽA (2) - ČAVLE ŠB (3)

16:30 LABIN (1) - DRENOVA (4) 

NEDJELJA, 28.06.2020.

14:00 FINALNA  UTAKMICA