Započinje nova sezona Hrvatske ženske boćarske lige

BK KASTAV

Započinje nova sezona Hrvatske ženske boćarske lige

Nedjelju 18.10.2020.g. započinje nova natjecateljska liga za boćarice. Susretima prvog kola na jog se vraćaju najbolji hrvatski ženski klubovi.

 

Od ove sezone, u ovo elitno društvo ušla je i ženska ekipa Kastva te im ovim putem još jednom želimo uspješnu prvoligašku premijeru. Boćarice Kastva prošle su sezone došle do svojeg najvećeg klupskog uspjeha plasmanom u 1.HŽBL-u. S obzirom da se u Kastvu gradi boćarska dvorana, one će za svoje domaće utakmice koristiti boćarsku dvoranu na Marinićima.

 

Domaće utakmice na Marinićima igrati će i istoimena ženska ekipa. Prošle sezone su boćarice Marinića zauzele posljednje mjesto na prvoligaškoj tablici, pa se od njih očekuje da u najmanju ruku poboljšaju prošlogodišnji plasman.

 

Ostale dvije ekipe iz naše županije su Čavle ŠB i Drenova, prošlogodišnje sudionice završnog turnira.

Što se sastava ekipa tiče, ekipe nastupaju u ovoj sezoni praktički u nepromijenjenim sastavima, s obzirom da nije zabilježen niti jedan dolazak ni odlazak igračica za navedene klubove.

Zanimljiv transfer dogodio se u redovima protukandidatkinja za naslov prvakinja. Tanja Grubiša i Josipa Lanča napustile su ekipu Labina i prešle u Komižu. Time se malo mijenja raspored kvalitete, te bi braniteljice naslova, ekipa Labina, trebala bit oslabljenja u odnosu na prošlu sezonu kada su dominirale, dok bi Komiža trebala biti jača naspram prošle dvije sezone kada su završavale sezonu na trećem mjestu. Došlo je i do promjena u propozicijama natjecanja u HŽBL-i, pa jedna igračica više ne može igrati četiri igre, već maksimalno tri. To znači da bi ovo mogla biti jedna od najneizvjesnih sezona, jer bi sve tri vodeće ekipe mogle biti podjednako jake.

 

Mijenja se sistem završnice u odnosu na prošle dvije sezone. Više se ne igra „Final four", već se doigravanje za prvakinje odigrava na drugačiji način. Četiri prvoplasirane  ekipe izboriti će nastavak natjecanja u doigravanju i to tako da će se igrati na dvije dobivene utakmice. Domaćin prve utakmice je ekipa koja je lošije plasirana u prvenstvu, a uzvrat slijedi za tjedan dana. U slučaju da oba dvije ekipe upišu po jednu pobjedu ili oba dva susreta završe neriješeno, tada se odmah sljedeći dan igra i treća utakmica. Isto vrijedi i za polufinalne i finalne susrete.

 

S obzirom da je u ligu ušla ekipa Kastva sada HŽBL broji 7 klubova, što znači da će se odigrati 14 kola. Od toga svaka ekipa ima za odigrati 12 utakmica, dok će dvije nedjelje momčadi biti slobodne. U prvom dijelu sezone 2020./21. igra se 8 kola, zaključno sa 6.12.2020. Nastavak prvenstva slijedi 17.01.2021., dok je zadnje kolo regularnog dijela sezone na rasporedu 21.02.2021.

 

S obzirom da se sve utakmice igraju u dvoranama, molimo još jednom voditelje, igračice, suce i sve ostale da se pridržavaju mjera i obveza koje izdaje Nacionalni stožer, HZJZ i HBS.