Vargon u doigravanje za ostanak, Marinići ispali iz Super lige

BK VARGON

Vargon u doigravanje za ostanak, Marinići ispali iz Super lige

Zadnja subota regularnog dijela boćarske Super lige napunila je Boćarski dom Podvežicu. Puna dvorana ljudi, kao u vremenima kada se Vargon borio za naslove prvaka države. Ovaj put je situacija bila potpuno drugačija. Županijski derbi između Vargona i Marinića odlučivao je koja će ekipa ispasti iz najvišeg ranga natjecanja, a koja će u kvalifikacije za ostanak u Super ligi.

Gledaoci su mogli pogledati jednu neizvjesnu i zanimljivu utakmicu, kako je bilo i za očekivati. Bilo je tu određene doze napetosti među igračima, zbog same važnosti utakmice, što je rezultiralo manje blistavim partijama, no publika je svakako mogla biti zadovoljna prezentiranim. Boćari sa Viškova došli su na Podvežicu s bodom prednosti na prvenstvenoj ljestvici, te im je bio dovoljan i remi za produženje nade za ostanak u društvu Super ligaša dogodine. 

Gosti su bolje otvorili susret te nakon prve faze igara poveli sa 6:2. Nakon prvog brzinskog izbijanja na šest pozicija, u kojem Luka Kukuljan (Marinići) dolazi do pobjede protiv Frana Jakominića (Vargon) slabijim rezultatom od očekivanog (31:28), ekipa Marinića još se više približila kvalifikacijama s obzirom da je na semaforu stajao rezultat 2:8. U brzinskom izbijanju na tri pozicije, Lovro Šipek (Vargon) pobjeđuje Danijela Kovačevića (Marinići) 37:35. Nakon toga uslijedila su dva precizna izbijanja koja najčešće znaju odlučiti sam susret. Vargon je bio bliže pobjedama u ovim disciplinama, no i tu su se podijelili bodovi, a trenutni rezultat utakmice glasio je 6:10. Milan Čirjak (Marinići) je pogotkom zadnjeg balina protiv Sandra Gulje (Vargon) slavio rezultatom 22:18, dok je do svoje druge pobjede u susretu došao Roland Marčelja (Vargon) pobijedivši Slovenca u redovima Marinića, Klemena Podgoršeka 25:16. Mladi dvojac sa Podvežice Jakominić i Šipek slave uvjerljivo u štafetnom izbijanju (52:40) za uzbudljivu završnicu.

Zadnja faza igara nudila je pravu dramu. Rezultat na sve četiri staze 20-tak minuta do kraja, bio je posve neizvjestan i u egalu. Tada se odvajaju Gulja – Rumac (Vargon) od svojih protivnika kao i par na stazi do njih Jakominić – Šipek (Vargon). Marčelja i mladi Načinović (Vargon) gube korak s Kukuljanom i Flegom (Marinići), i tada je bilo izvjesno da će dvoboj u pojedinačnom klasičnom između Deana Klarića (Vargon) i Siniše Juretića (Marinići) odlučivati o konačnom rezultatu. Nakon isteka predviđenog vremena za igru, više razloga za slavlje imao je Klarić, koji tijesnom pobjedom od 8:7 sa svojom ekipom slavi produženje nade za ostankom u Super ligi.

Marinići su završili sezonu na pretposljednjem 9. mjestu te zajedno sa Otokom iz Sinja ispadaju u niži rang natjecanja (1.HBL). Boćarima Vargona, dvostrukim uzastopnim finalistima prvenstva Hrvatske, ostaje za odigrati još kvalifikacijski turnir za ostanak u Super ligi. Prema kalendaru natjecanja, turnir će se odigrati 01.-03.07.2022. Na njemu će, uz Vargon, nastupiti i prvak 1. Hrvatske boćarske lige-jug Hajduk Rašica iz Dubrovnika te prvak 1. Hrvatske boćarske lige-sjever. Trenutno nije poznat zadnji natjecatelj s obzirom da se u 1. HBL-sjever odigralo 7 od 18 kola. Sistem odigravanja kvalifikacija je takav da svaka ekipa igra protiv svake, a samo prvoplasirana ekipa steče pravo nastupa u Super ligi u sezoni 2022./23.

Roland Marčelja je statistički najuspješniji igrač ove sezone iz ekipe Vargona sa 59% (59/100). Slijede ga Dean Klarić sa 53% (33/62) i Karlo Vukelić sa 52% (30/58). Oni su ujedno i jedini igrači koji su preko 50% u cijeloj sezoni. Marčelja je zauzeo i drugo mjesto u prosjeku preciznog izbijanja s prosjekom od 18,4 punta, iza reprezentativca Pere Ćubele iz Bistona koji ima prosjek od 20,4 punta.

Ekipa Marinića nema igrača koji ima preko 50% uspješnosti, a najuspješniji je bio Siniša Juretić sa 48% (41/86), a slijede ga Paulo Flego sa 46% (37/80) i Luka Kukuljan sa 45% (65/144). Kukuljan je ujedno i jedini igrač cijele lige koji je nastupio u maksimalnom broju igara. On je u svakom susretu odigrao po četiri discipline, što u konačnici ispada čak 72 odigrana susreta. Klemen Podgoršek se je smjestio na četvrto mjesto lige u preciznom izbijanju sa prosjekom od 17,7 punta. 

Na vrhu je, prije zadnjeg kola, bilo sve poznato osim četvrto plasirane ekipe. Za tu poziciju su međusobno odlučivale ekipe Pule i Zrinjevca. Zrinjevac je slavio pobjedu u Puli rezultatom 14:12, te si je tako čekirao kartu za Final four koji se ove godine odigrava u Poreču kroz dva dana od 09. do 10.04. Zrinjevac će za protivnika imati branitelja naslova, momčad Bistona iz Baške vode. Drugi polufinalni par čine dva istarska predstavnika, drugoplasirana Istra Poreč i trećeplasirani Pazin.

 

RASPORED ZAVRŠNOG TURNIRA (FINAL FOUR), Poreč

Subota, 09.04.2022. – polufinalni susreti

10:30   Istra Poreč      -           Pazin

16:30   Biston             -           Zrinjevac

Nedjelja, 10.04.2022. - FINALE

14:00   pobjednici polufinalnih susreta

 

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se