Vargon izborio plasman u završnicu 1.HBL-e

Vargon izborio plasman u završnicu 1.HBL-e

Boćari riječkog Vargona uspjeli su se i ove godine plasirati na završni turnir četiri najbolje momčadi države. Oni su kao trećeplasirana ekipa sjeverne skupine morali u doigravanje za „final four" protiv drugoplasirane ekipe južne skupine, a to je bila ekipa Metkovića. Metković je skoro pa cijelu sezonu držao poziciju broj dva na jugu, iza nedodirljivog Bistona. Završili su regularni dio sa 10 pobjeda i 4 poraza, čime su stekli pet bodova prednosti u odnosu na trećeplasirani Sokol Orbico.

Boćari Vargona su možda čak i lakše od očekivanoga prošli prepreku Metković. Puleni Čede Vukelića slavili su dvije uvjerljive pobjede, na domaćem terenu pobjedu od 17:9, dok su još uvjerljivije slavili na „vrućem" terenu pored Neretve sa 19:7. Pretpostavljalo se da je ekipa Vargona kvalitetnija od Metkovića, ali svima je poznato da za Metković igraju Markica Dodig, Mile Vidović, braća Ćorluka, te prošlogodišnji igrač Vargona Antonio Prlaguzić. Vargon je u oba dva susreta nastupio bez kapetana Jelovice, pa je kapetansku traku po prvi put nosio Joško Buterin. I upravo on je izrastao u najboljeg igrača ova dva susreta, te je povukao svoju ekipu na završni turnir. Buterin je nastupio samostalno u šest disciplina, te ostvario svih šest pobjeda sa dominacijom u svim disciplinama. Posebno odzvanjaju njegovi rezultati u preciznom izbijanju od 30 i 27 punata, te je to samo dokaz da izbornik Maglić nije pogriješio što je baš Buterinu povjerio priliku da prošle godine na državnom prvenstvu nastupi u toj disciplini u reprezentativnom dresu. 

Zbog ovih pobjeda, boćari Vargona putovati će u Komižu na otok Vis, gdje se 08. i 09.05. odigrava završni turnir najbolje četiri momčadi države. Uz Vargon, završnicu su izborili Biston, Istra Poreč i Pula. Biston i Istra Poreč su već od prije poznati polufinalisti s obzirom da su to ostvarili prvim mjestima nakon regularnog dijela prvenstva. Branitelji naslova, boćari Pule, prošli su dalje iako su u prvom susretu četvrtfinala izgubili susret u Splitu protiv Sokol Orbica sa 16:10. Oni su u uzvratnom susretu, ne samo uspjeli nadoknaditi zaostatak iz Splita, već i slaviti uvjerljivu pobjedu od 20:6. 

Poznati su i parovi polufinala. Prvi par polufinala činit će jedini predstavnik iz južne skupine Biston iz Basta pored Makarske i branitelj naslova prvaka Pula. U popodnevnim satima subote susresti će se Vargon i prvoplasirana ekipa sjevera Istra Poreč.

Za završnicu ovog natjecanja osiguran je prijenos u živo, te će ljubitelji boćanja moći pratiti zbivanja iz Komiže.