U subotu 09.09. kreće 2. HBL IP

U subotu 09.09. kreće natjecanje u 2. HBL Istra Primorje. Nakon što je naša županija u prošloj sezoni brojala četiri kluba, u novoj natjecateljskoj sezoni se je omjer klubova promijenio na našu stranu u odnosu na istarske drugoligaše. Naša će županija imati šest predstavnika, dok preostala četiri kluba dolaze sa istarskog poluotoka.

Stari članovi lige su Krenovac i Kastav. Iako je ekipa Kastva prema prošlogodišnjem plasmanu trebala ispasti iz lige, to se nije dogodilo jer je ekipa Marinića odustala od nastupa u 1. HBL, pa je tako „spasila" Kastavce. Uz ta dva starosjedioca, novi klubovi u ligi su ekipe koje su ispale iz 1. HBL sjever a to su Lovran, Gornji Kraj Ladvić te Podhum. Po prvi puta će državne lige igrati ekipa Zagona, koji su prošle sezone dominantno osvojili naslov prvaka u 1. županijskoj ligi.

Jedino Krenovac u novu sezonu kreće u nepromijenjenom sastavu. Uz nosioce igre Alena Šestana i Josipa Sriću, Krenovac nikako ne bi trebao brinuti o svom drugoligaškom statusu. Drugi „starosjedioc" Kastav kreće u sezonu u nešto promijenjenom sastavu. Bilježe veliki gubitak u igraču Emiliu Boškoviću koji je preselio u porečku Funtanu, dok će dres Kastva nositi prekaljeni Milan Čirjak koji je napustio Mariniće. Ostaje nam za vidjeti dali će Kastav uspjeti nadoknaditi odlazak Boškovića, koji je igrao četiri igre po susretu, te u većini susreta garantirao četiri boda u brzinskim igrama.

Najviše promjena bilo je u Lovranu. Na listi odlazaka nalaze se Aleksandar Bradičić (Liganj), Siniša Brkljača (Roč), Siniša Saftić te Nenad Krivokuća (oba dva u Srdoče) dok za novu sezonu nije registriran njihov dugogodišnji kapetan Nevio Lazarić. Na listi dolazaka je povratnik Slavko Olić, ali je pitanje koliko kvalitetno može ekipa Lovrana odigrati sezonu u potpuno promjenom sastavu.

Također, na papiru, lošiji sastav nego prošle sezone ima i ekipa Gornjeg kraja – Ladvić, čiji dres više neće nositi nosioc igre Zvonimir Maras koji je prešao u Zagon, te Željko Blažičević koji se je vratio u Bribir.

Ovaj ljetni prelazni rok najbolje je odradio Podhum. Osim što su nakon ispadanja iz lige uspjeli zadržati glavne igrače kluba Šestana, Jakotića i braću Cetinu, pridošlice u klubu su Sandro Klić koji je došao iz Zagona, te Mirko Šarac koji se je reaktivirao. Na listi dolazaka je i Moreno Grgurina koji je dres Sv. Rok Klana zamijenio onim Podhumskim. Za Podhum ovu sezonu neće boćati Tomislav Frlan koji je prešao u Rječinu, ali i dalje ostaje aktivan oko klupskih dužnosti.

Posljednji klub koji treba predstaviti pred novu sezonu je ekipa Zagona. Ekipa koja se je prošetala županijskom ligom na krilima glavne zvijezde kluba Sandra Klića, više neće moći računati na njegove usluge. Zbog toga su u klub dovedeni Zvonimir Maras te super talentirani Adrian Šipek (na dvojnu registraciju), te ostanak u ligi ne bi smio doći pod znak pitanja u prvoj drugoligaškoj sezoni. Kada tu pridodamo Daria Đeneša i Ivana Mičetića, mogla bi momčad Zagona štošta zakomplicirati u narednih 18 kola.

Prvo kolo nudi dvoboj Gornjeg kraja – Ladvić i Zagona, te Maras već u prvoj utakmici za novi klub igra protiv dojučerašnjih suigrača. Podhum na domaćem terenu dočekuje Ročko polje koje je ostalo bez glavnog igrača Vedrana Glavića, pa će itekako biti oslabljeni u novom prvenstvu. Lindar dočekuje Lovrana, te treba vidjeti koliko Lovranci mogu ozbiljno napasti bodove u Lindaru, dok Kastav na domaćem terenu za protivnika ima uvijek nezgodnu ekipu Raše. Posljednji par je možda i najatraktivniji, Krenovac gostuje kod porečkih Špadića, koji u svojim redovima imaju niz nekadašnjih prvoligaških igrača poput Igora Vretenara, Stevena Benolića, Roberta Iskre, Roberta Jurmana i Ivana Poropata, te Šestana i ekipu očekuju veliki napori ako misle bodove odnjet preko Učke.