Termini odigravanja kvalifikacija za popunu županijskih liga

Termini odigravanja kvalifikacija za popunu županijskih liga

Sportska komisija BS PGŽ je na svojoj sjednici, održanoj dana 12.04.2021., donijela Odluku o terminima odigravanja kvalifikacija za viši rang natjecanja, kao i sistem doigravanja. 

Kvalifikacijski susreti za popunu 1. županijske lige igraju se po principu „susreta kod kuće i u gostima" (dvije utakmice). Domaćin u prvom susretu su prvaci 2. županijske lige i te utakmice su na rasporedu u subotu, 24.07. Uzvratne utakmice, gdje su domaćini klubovi iz 1. županijske lige, igrat će se sljedeći dan, dakle u nedjelju 25.07.

Koja će ekipa igrati protiv koje, biti će poznato nakon ždrijeba koji će biti napravljen u organizaciji BS PGŽ.

Raspored disciplina u tim susretima su one koje se igraju u 1.županijskoj ligi u sezoni 2020./2021. Za pobjedu se dobiva 3 boda, za neriješeni susret 1 bod. Pobjednik susreta kvalifikacija je ona ekipa koja u dva susreta ostvari više bodova, te ta ekipa sebi osigurava mjesto u 1. županijskoj ligi u sezoni 2021./22.. U slučaju jednakosti (svaka ekipa ostvari po jednu pobjedu, ili oba dva susreta završe neriješenim rezultatom), pobjednik je ekipa koja je ostvarila u ta dva susreta više:

1. poena. Ako i dalje postoji jednakost onda je pobjednik ekipa koja je ostvarila više

2. malih punata (puntegio). Ako i dalje postoji jednakost onda se igra dodatna igra na sljedeći način:

3. Dodatna igra (igra jednakosti ili pripetavanje):

2 kruga (bližanja i izbijanja u krug) ocrtaju se u sredini pravokutnika od 5 m, na 2 različita terena (koji se odrede izvlačenjem, osim krajnjih terena). 1 bijeli bulin se postavi u njihovu sredinu.

Svaku ekipu čini 6 igrača. 3 pucaju svatko 1 bulin: - 1 punat/uspješno pogođen (pravilo kruga). 3 valjaju svatko 1 boću:- 1 punat/boća u krugu (biberon se ne računa).

Redoslijed ekipa i izmjena Izbijanje/valjanje ili valjanje/izbijanje, izvlače se ždrijebom. Redoslijed nastupa igrača određuje voditelj ekipe.

Prema ždrijebu, prvi igrač jedne ekipe započinje pucanje ili valjanje. Prvi igrač druge ekipe realizira istu radnju.

5 minuta zagrijavanja dozvoljeno je svim prijavljenim igračima na ždrijebanim terenima.

Ekipa koja osvoji najviše punata, proglašava se pobjednikom.

Svaka ekipa valja 1 boću i puca 1 boću (ili puca i valja) izmjenično, a ne 3 boće zaredom.

Ukoliko je i dalje izjednačeno, ponavlja se na isti način (igrači, redoslijed ekipa i pucanja/valjanja) i prekida se odmah po nestanku izjednačenja (jednaki broj izbačenih boća).

Sudac s voditeljima ekipa određuje izvlačenjem: Staze / terene Redoslijed nastupa ekipa Redoslijed pucanje/valjanje

Iz 1. županijske lige obavezno ispada posljednje plasirana ekipa. Dali još neka ekipa ispada direktno i koje ekipe idu u doigravanje za ostanak u 1. županijskoj ligi, ovisi o tome kako će završiti doigravanje u višim rangovima. 

Kvalifikacije za popunu 2. županijske lige odigrat će se 31.07. i 01.08. tako da će dvije ekipe iz 2. županijske lige igrati po sistemu doma/vani sa dva prvaka 3. županijske lige. Iz 2. županijske lige zapad i 2. županijske lige istok automatski ispada posljednje plasirana ekipa plus onoliko koliko ih bude došlo iz viših rangova. Prvak 3. županijske lige zapad u doigravanju igra protiv ekipe iz 2. županijske lige zapad, dok prvak 3. županijske lige istok igra protiv ekipe iz 2. županijske lige istok. Ti susreti se igraju prema propozicijama i redoslijedu disciplina koje vrijede za natjecanje u 2. županijskoj ligi. Domaćini prvih susreta u subotu su prvaci 3. županijskih liga, dok su domaćini u uzvratnim susretima u nedjelju ekipe iz 2. županijske lige. Pobjednik iz dva međusobna susreta osigurava sebi mjesto u 2. županijskoj ligi u sezoni 2021./22. Sistem dobivanje pobjednika iz dva susreta identičan je kao i onaj koji je naveden za doigravanje za popunu 1. županijske lige.

Prvak Međuopćinske lige ide automatski u viši rang bez kvalifikacija.

Susrete doigravanja sude dva suca čija taksa iznosi 170,00 kn + prijevoz (2,00 kn po km). 

VAŽNO!!!

Prema čl.17. Pravilnika o natjecanju HBS-a od 08.travnja 2018.g. između ostalog je propisano:

Dvojno registrirani igrač/ica može u doigravanju (kvalifikacijama) nastupiti samo za klub u kojem ima osnovnu registraciju (matični klub)." 

Ukoliko prvaci neke od liga ne žele nastupiti u doigravanju za napredovanje u viši rang, to nisu obavezni. Trebaju samo na vrijeme obavijestiti svog povjerenika lige i kancelariju saveza pisanim putem, te za to neće snositi nikakve sankcije za narednu sezonu. Najkasniji rok za odustati od kvalifikacija za viši rang je 15.07.2021. Nitko osim prvaka lige nema pravo nastupa u doigravanju za viši rang.


 

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se