Svjetsko prvenstvo Rumilly - 1. dan

U srijedu, 08.11. započelo je natjecanje na svjetskom prvenstvu za boćarice te mix natjecanju u dvije discipline. Nakon završenog Svjetskog mješovitog kup natjecanja koje je za vikend odigran u francuskom gradu St. Vulbas, delegacija predvođena izbornikom muške seniorske reprezentacije Vjekoslavom Matetićem krenula je na put za Rumilly, kamo se održava svjetsko prvenstvo. Uz Matetića, putovale su boćarice Ria Vojković i Nives Jelovica te boćar Marino Milićević. U utorak je u Rumilly stigao i ostatak delegacije koju čine boćarice Carrolina Bajrić, Nikol Belasić i Ema Maršanić, boćar Marin Ćubela te izbornik ženske seniorske reprezentacije Čedo Vukelić.

U utorak je odrađen ždrijeb natjecanja dok se je u srijedu krenulo sa natjecanjem. U jutarnjim satima srijede, reprezentacije su odradile zadnje treninge, a prvenstvo je započelo disciplinom štafetno izbijanje. Naše reprezentativke u ovoj disciplini, Carrolina Bajrić i Ria Vojković u jedinoj kvalifikacijskoj seriji ostvarile su rezultat od 41 pogotka iz 53 izbačaja te su se smjestile na treće mjesto iza Kine (46/53) i Italije (44/56). To ujedno znači da će im protivnice u četvrfinalu biti reprezentativke Čilea koje su u kvalifikacijskoj seriji pogodile 38 boća.

Nakon ručka, Carrolina Bajrić je morala ponovno na teren, ovog puta sa klupskom suigračicom Nikol Belasić u disciplini par klasično. Aktualne viceprvakinje svijeta iz Alassia iz 2021. godine, u prvom susretu uvjerljivo su slavile protiv reprezentacije Srbije za koju su nastupale Milica Kolundžija i Nevena Radović rezultatom 13:5. Protivnice u drugom susretu, koji pobjedniku tog dvoboja osigurava prolazak u četvrfinale, biti će reprezentativke Španjolske koje su iznenadile pobjedom u prvom susretu protiv favorizirane Slovenije.

Po prvi puta se na velikom natjecanju igra disciplina mješoviti krugovi, a ždrijeb našoj reprezentaciji nikako nije bio naklonjen. Baš zbog toga što se ova disciplina igra po prvi put, jedino u ovoj disciplini nije bilo nositelja, pa se je ždrijeb malo „zaigrao" te našoj reprezentaciji dodijelio „skupinu smrti" zajedno sa Slovenijom i Francuskom te Tunisom. U prvom susretu, Nives Jelovica i Marin Ćubela poraženi su rezultatom 22:23 od Francuske za koju su nastupali Garcia i Barazzutti. Iako su naši reprezentativci vodili od početka pa do kraja šestog bacanja, nisu uspjeli sačuvati pobjedu jer je Romain Garcia zadnjom pogođenom boćom donio pobjedu Francuskoj. U drugom susretu u skupini, Jelovicu i Ćubelu očekuje Tunis koji je u prvom susretu poražen od Slovenije rezultatom 13:23.

Na velikom natjecanju debitirala je Ema Maršanić. Mlada cura ponikla u redovima Čavle ŠB, doživjela je već kao 15-godišnjakinja premijeru u kockastom dresu na svjetskom prvenstvu. U jedinom kvalifikacijskom izbijanju, Maršanić je ostvarila rezultat od 27 pogodaka iz 41 izbačaja s čime je zauzela sedmo mjesto kvalifikacijske serije. To ujedno znači da će joj u četvrtfinalu protivnica biti drugoplasirana Turkinja Inci Ece Ozturk koja je pogodila 37/46 u kvalifikacijskoj seriji.

Nakon brzinca uslijedilo je svečano otvaranje prvenstva i za kraj dana poslastica u vidu discipline mješovito štafetno izbijanje. Reprezentaciju Hrvatske na ovom natjecanju zastupaju Ria Vojković i Marino Milićević koji su u kvalifikacijskoj seriji zauzeli četvrto mjesto sa rezultatom 48/58, te će im protivnik u četvrtfinalu biti Italija koja je u kvalifikacijskoj seriji ostvarila rezultat 46/56.

Program za četvrtak:

8:00       Pojedinačno                       1. kolo                  Vojković – Araki (Japan)

10:00     Štafeta žene                      Četvrfinale          Vojković, Bajrić - Polito, Polito (Čile)

11:00     Krug mix                             2. kolo                  Jelovica, Ćubela – Hannachi, Zouaoui (Tunis)

12:30     Pojedinačno                       2. kolo                  Vojković

14:30     Brzinsko                              Četvrtfinale         Maršanić – Inci Ece Ozturk (Turska)

15:30     Precizno                              1. kvalifikacije    Jelovica

17:30     Parovi                                  2. kolo                  Bajrić, Belasić – Soler, Bautista (Španjolska)

20:30     Štafeta mix                        Četvrtfinale         Vojković, Milićević – Traversa, Pegoraro (Italija)