Sv. Jakov izborio opstanak u Super ligi

Sv. Jakov izborio opstanak u Super ligi

Boćari Sv. Jakova iz Jadranova ostvarili su odličan rezultat u svojoj prvoj super ligaškoj sezoni. Oni su u konačnici zauzeli šesto mjesto u ligi sa osam klubova, te su tako izborili opstanak u najelitnijem klupskom natjecanju, što znači da će se u super ligi natjecati i u sezoni 2023./24.

Iako su u ligu za opstanak krenuli sa pretposljednje pozicije, koje znači ispadanje u niži rang natjecanja, odličnim rezultatima u ligi za opstanak izborili su toliko željeno mjesto iznad crte koja vodi u niži rang. Zrinjevac je završio kao prvoplasirana ekipa u ligi za opstanak, što znači i peto mjesto u ukupnom poretku, a samo mjesto ispod najtrofejnijeg našeg kluba smjestio se je i jedini klub iz naše županije, a ujedno i najmlađi klub koji je nastupio u elitnom društvu, BK „Sv. Jakov". Iz lige su ispali „Pazin" i „Sokol Orbico".

U konačnici su Jakovari završili sezonu sa 7 pobjeda i jednim neriješenim susretom u 20 igranih susreta. Bitno je spomenuti, da protiv direktnih konkurenata nisu poraženi na svom domaćem terenu, što je bilo presudno da ostanu u ligi. Tako da su na riječkoj Podvežici po dva puta slavili protiv Zrinjevca, Sokol Orbica i Pazina, te jednom protiv Metkovića. Presudan bod za ostanak u ligi osvojili su na gostovanju u Pazinu u prvom kolu u ligi za opstanak, što se je pokazalo kao ključni potez za ostanak. To je naime i jedini bod koji su boćari „Sv. Jakova" u ovoj sezoni donesli sa gostovanja.

Statistički najuspješniji igrač u ovoj sezoni bio je Lovro Šipek koji je jedini završio sezonu preko 50 posto osvojenih bodova. On je odradio sezonu sa 70/134 što iznosi 52%. Drugo mjesto zauzeo je i trostruki svjetski prvak Karlo Šaban sa 56/118 ili 47%, dok je treće mjesto zauzeo Leon Petz sa 37/84 ili 44%. Za Šabanovu sezonu vrijedi spomenuti da je u cijeloj sezoni odigrao skoro pa nevjerojatnih 12 neriješenih susreta!

Veliki je to uspjeh mladog sastava iz Jadranova, s obzirom da su veliki dio sezone igrali bez svog voditelja Vjekoslava Matetića na klupi, a treba svakako spomenuti da su jedini igrači koji su imali iskustvo igranja najkvalitetnijeg ranga natjecanja u cijeloj ekipi bili Lovro Šipek i Leon Petz.

Prvak Hrvatske za sezonu 2022./23. postala je ekipa Istre Poreč koja je u zadnjem kolu u izravnom dvoboju za titulu prvaka na gostujućem terenu pobijedila aktualnog prvaka Bistona rezultatom 16:10. Tako je Istra Poreč došla do svoje 6 titule državnih prvaka, a velike zasluge za titulu svakako idu i nekadašnjim igračima Vargona Brunu Kraljiću, Mateu Načinoviću i Rolandu Marčelji koji su bili glavni kotačić u slavljeničkoj ekipi. Drugo mjesto osvojila je ekipa „Pule" koja u svojim redovima ima također tri igrača iz našeg podneblja, Joška Buterina, Daria Paviu i Davora Jelovicu. Istra Poreč je kao prvoplasirana ekipa osigurala nastup u četvrtfinalu lige prvaka, dok će Pula igrati osminu finala protiv ekipe Novog Beograda iz Srbije. Domaćin Final four-a lige prvaka je, kao i prošle godine, grad Poreč i boćarska dvorana Veli Jože.

 

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se