SUPER 8: Carrolina Bajrić najuspješnija

SUPER 8: Carrolina Bajrić najuspješnija

Novu boćarsku 2024. godinu otvorile su ponajbolje hrvatske boćarice nastupom na 4.izdanju „Super 8" turniru koji se 7. siječnja 2024. odigrao u boćarskom centru na Podvežici u organizaciji HBS-a, BS PGŽ i ŽBK Drenova-Rijeka.

Na ovom natjecanju nastupa osam najboljih igračica koje plasman osiguravaju kroz plasmane sa državnih prvenstava i to tako da se gledaju samo individualne discipline (pojedinačno, krug, precizno i brzinsko izbijanje). Prvakinje države automatski stječu pravo nastupa na "Super 8”, dok se popuna do osmog mjesta vrši na temelju zbrajanja bodova prema tablici koju je donesla sportska komisija HBS-a dok je ovogodišnji „Super 8" djelomično popunjen i temeljem poziva direktora svih hrvatskih boćarskih reprezentacija Vjekoslava Matetića. Pobjednica turnira dobiva se kombinacijom rezultata natjecanjem u disciplinama pojedinačno klasično, bližanje i izbijanje u krug, te brzinsko i precizno izbijanje.

Tako su sudjelovanje na turnir potvrdile sljedeće igračice:  Carolina Bajrić i Nikol Belasić (BK Čavle ŠB), Klara Širola i Valentina Šimac (BK Kastav), Nives Jelovica (ŽBK Pula), Rozmarija Karuza, Jasna Bralić i Josipa Lanča (ŽBK Komiža). Dan prije turnira Bralić i Karuza otkazale su svoj nastup zbog loših vremenskih uvjeta za odlazak na put. Kako bi se popunila upražnjena mjesta na turnir su naknadno pozvane kadetske prvakinje države Wendy Vukelić (BK Čavle ŠB) i Ema Maršanić (ŽBK Pula) te je ukupno nastupilo sedam natjecateljica pošto je Lanča otkazala svoj nastup zbog bolesti na sam dan početka turnira.

Natjecanje je započelo disciplinom precizno izbijanje i to prvom od ukupno dvije serije koje su na rasporedu. Bajrić je odlično otvorila turnir osvojivši 25 punata, druga je bila Belasić s 11, a Jelovica treća s 9 punata.

Nakon preciznog izbijanja odradila se jedna serija brzinskog izbijanja u kojem je slavila Bajrić s pogođenih 28 boća iz 36 izbačenih, drugo mjesto zauzela je Jelovica rezultatom 27/36 dok je treća bila Maršanić rezultatom 22/38.

Uslijedilo je službeno otvaranje turnira predstavljanjem natjecateljica i vodstva natjecanja uz interniranje hrvatske himne i uz kratko obraćanje predstavnice ŽBK Drenova-Rijeka Renate Ševerdije te predsjednika BS PGŽ Miljenka Butkovića koji su ujedno dodijelili prigodne darove svim sudionicima turnira.

Prije pauze za ručak natjecateljice su odradile dva kruga treće discipline odnosno pojedinačnog klasičnog koje se nije igralo na vremensko ograničenje već odigravanjem osam butada, s time da pogodak balina za poništavanje ture igre donosi protivnici automatski jedan punat. U četvrtzavršnici ždrijeb je odredio da se međusobno susretnu klupske suigračice dok je Bajrić odmah ostvarila pobjedu i ušla u polufinale (nije imala suparnicu). Belasić dolazi do pobjede nad Vukelić rezultatom 7:6, a istim rezultatom je Širola bila bolja od Šimac dok je Jelovica slavila nad Maršanić rezultatom 9:1. U polufinalu Bajrić je izgubila od Jelovice 9:3 dok je Širola pobijedila Belasić 13:1.

Nakon ručka odrađena je druga serija preciznog izbijanja gdje je Bajrić došla do pobjede i u drugoj disciplini rezultatom od ostvarenih 24 punata (25+24). Borba za drugo mjesto vodila se između Belasić i Jelovice. Prije posljednje pozicije Belasić je bila u zaostatku od -2 punata ali promašajem balina od strane Jelovice, a pogotkom istog od strane Belasić, Belasić osvaja drugo mjesto (11+21) dok je Jelovica zauzela treće mjesto (9+20).

Tako su, nakon dvije kompletno odrađene discipline, u ukupnom poretku prve tri natjecateljice bile: Bajrić sa maksimalnih 24 punata, Jelovica s 18 punata te Belasić s 14 punata.

Uslijedila je disciplina bližanje i izbijanje u krug te je u četvrtfinalu Bajrić pobijedila Jelovicu rezultatom 24:20, Belasić pobjeđuje Širolu 17:15 dok je Vukelić izgubila od Maršanić 11:22, a direktan plasman u polufinale ostvarila je Šimac. U susretu za prolaz u finale Bajrić slavi nad Šimac rezultatom 22:20 dok je Belasić izgubila od Maršanić rezultatom 18:20. U finalu Bajrić slavi i treću ukupnu pobjedu, pobijedivši Maršanić rezultatom 24:13 i osigurava si ukupno prvo mjesto na samom turniru dok je treće mjesto pripalo Belasić pobjedom nad Šimac 17:16.

Na kraju turnira uslijedio je i posljednji krug pojedinačnog klasičnog gdje je Jelovica u finalu slavila na Širolom 6:5 dok je treće mjesto osvojila Belasić pobjedom nad Bajrić rezultatom 9:6.

U sveukupnom poretku Bajrić je došla do svog drugog naslova pobjednice turnira s ukupno osvojenih 42 boda. Drugo mjesto pripalo je Jelovici s 34 boda dok je trećeplasirana bila Belasić s 30 bodova.

Medalje i pehare najboljima te prigodne novčane nagrade podijelili su Loris Matković član IO HBS-a i Renata Ševerdija članica UO Boćarskog saveza PGŽ i ŽBK Drenova-Rijeka.

Turnir su sudili nacionalni sudac Nenad Juričić i međunarodni sudac Dino Blečić koji je ujedno bio i voditelj natjecanja.

SUPER 8 – ukupni rezultati

SUPER 8 – brzinsko izbijanje

SUPER 8 – precizno izbijanje

SUPER 8 – krug

SUPER 8 – pojedinačno klasično

DOSADAŠNJE POBJEDNICE "SUPER 8”:

2023:     Carrolina Bajrić   (Čavle ŠB)

2022:     Nives  Jelovica    (Pula)

2021:     Nives  Jelovica    (Labin)

2019:     Carrolina  Bajrić  (Čavle ŠB)

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se