SP: Hrvatskoj dva srebra i jedna bronca

SP: Hrvatskoj dva srebra i jedna bronca

Hrvatski boćarski reprezentativci, posljednjeg dana Svjetskog prvenstva koje se od srijede do subote, 8. do 11. svibnja 2024. odigravalo u francuskom Saint-Vulbasu, u dva finala u kojima su nastupili nisu uspjeli pozlatiti već ranije osigurane srebrne medalje.

Stoga su naši najbolji boćari SP zaključili sa dva srebrna odličja, Ria Vojković i Marino Milićević u mješovitim štafetama, te Darijan Živolić i Marino Milićević u muškim štafetama, uz brončanu kolajnu Milićevića u brzinskom izbijanju.

U borbi za zlato Vojković i Milićević ipak nisu uspjeli ponoviti jednako dobar nastup iz polufinala te su rezultatom 54/59:50/57 izgubili od novih svjetskih prvaka Talijana Natalie Gamba i Ivana Soligona. Ovogodišnje srebro Vojković i Milićevića, koji od prošle godine sa SP-a iz francuskog Rumillyja imaju i zajedničku broncu, najveći je uspjeh hrvatskog boćanja u ovoj disciplini sa četiri SP-a u programu kojih je mix štafeta.

Jednaki uspjeh kao i mix štafeta ostvarili su Živolić i Milićević u muškim štafetama. U samom finalu nisu uspjeli ponoviti odlične rezultate iz četvrtfinala i polufinala te su sa 55/60:50/59 poraženi od aktualnih svjetskih rekordera (61/62) i sada već dvostrukih uzastopnih svjetskih prvaka Francuza Alexandrea Chirata i Frederica Marsensa. Nakon bronce koju zajedno imaju sa EP-a 2019. iz talijanskog Alassia za Darijana i Marina je ovogodišnje srebro prva zajednička medalja na SP-a u štafetnom izbijanju.

Hrvatska je prema vrijednosti osvojenih medalja na ovom SP-u zauzela peto mjesto, iza Francuske, Italije, Argentine i Slovenije, dok je prema bodovanju FIB-e, u kojem se valoriziraju plasmani na prvih osam mjesta u svakoj disciplini, Hrvatska zauzela četvrto mjesto, ponovno iza Francuza, Talijana i Slovenaca.

Prvi smo puta na jednom pretežito muškom seniorskom SP-u ostali bez naslova svjetskog prvaka nakon pet uzastopnih planetarnih smotri na kojima su naši reprezentativci osvajali zlata, još od talijanskog Feltrea 2011. kada smo osvojili samo jednu broncu (Roland Marčelja i Tomislav Kolobarić u štafeti). Prvi smo puta nakon Feltrea ostali i bez medalje u klasičnim disciplinama.

 

Učinak hrvatskih reprezentativaca na SP u Saint-Vulbasu

Mješovita štafeta: Ria Vojković i Marino Milićević - srebrna medalja

Muška štafeta: Darijan Živolić i Marino Milićević - srebrna medalja

Brzinsko izbijanje: Marino Milićević - brončana medalja

Mješoviti krug: Ria Vojković i Pero Ćubela - četvrtfinale

Pojedinačno klasično: Mateo Načinović - četvrtfinale

Par klasično: Mateo Načinović i Marin Ćubela – četvrtfinale

 

Svjetski prvaci 2024.

Mješovite štafete: Natalie Gamba i Ivan Soligon (Italija)

Muške štafete: Alexandre Chirat i Frederic Marsens (Francuska)

Brzinsko izbijanje: Alexandre Chirat (Francuska)

Mješoviti krugovi: Anaëlle Barazzuti i Guillaume Abelfo (Francuska)

Pojedinačno: Daniele Grosso (Italia)

Parovi: Sebastien Belay i Julien Molager (Francuska)

Precizno izbijanje: Nicolas Pretto (Argentina)

 

Rezultati SP-a 2024.

MJEŠOVITE ŠTAFETE

ŠTAFETNO IZBIJANJE

BRZINSKO IZBIJANJE

MJEŠOVITI KRUGOVI

POJEDINAČNO KLASIČNO

PAR KLASIČNO

PRECIZNO IZBIJANJE

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više