Sezona u županijskim ligama započinje u vikendu od 23.-25.04.

Sezona u županijskim ligama započinje u vikendu od 23.-25.04.

Sportska komisija Boćarskog savez PGŽ je na svojoj sjednici u ponedjeljak 12.04.2021. donijela odluku da se kompletna natjecanja odgode za još tjedan dana, s obzirom na strože epidemiološke mjere Stožera PGŽ koje su na snazi.
To bi značilo da prve na boćališta izlaze igračice ženske županijske lige, koje će svoje susrete 7. kola igrati u petak 23.04.2021. Njima će prvenstvo završiti 18.06., umjesto 11.06. kako je prvotno bilo predviđeno prema kalendaru natjecanja.
Subota je dan da se na boćališta vrate klubovi i igrači iz 2. i 3. županijske lige. U kalendaru natjecanja za 2. županijsku ligu nije se ništa mijenjalo, dok se kod trećeligaških županijskih klubova pomiče start prvenstva sa 17.04. na 24.04., što znači da se pomiče i završetak prvenstva sa 19.06. na 26.06.
U nedjelju 25.04. svoje utakmice igrati će i klubovi 1. županijske lige. Kod njih je došlo do najviše promjena u kalendaru. Prvo ovosezonsko kolo je na rasporedu 25.04., 9. kolo će se igrati 02.05. Nakon toga se redom igra svaka nedjelja, dok je 14. kolo ubačeno na državni praznik 03.06. Nakon toga raspored ostaje nepromijenjen, te liga završava kako je i bilo po dosadašnjem kalendaru. Zadnji se na boćališta vraćaju klubovi Međuopćinske lige koji će prve utakmice u ovoj kalendarskoj godini odigrati 07. i 09.05. To su ujedno i najvažnije promjene sa sastanka.
 
Poznati su nam i datumi odigravanja doigravanja u Hrvatskim ligama i on je sljedeći:
22. i 26.06. BK Marinići - prvak 2. HBL sjever
03. i 10.07. sedmoplasirana ekipa 2. HBL sjever - prvak 3. HBL Zagreb - Slavonija
                   osmoplasirana ekipa 2. HBL sjever - prvak 3. HBL Istra - Primorje
17. i 18.07. dvije ekipe iz 3. HBL Istra Primorje, prvak 1A Istarske županijske lige i prvak 1 županijske lige BS PGŽ
 
Donesen je i sistem razigravanja za doigravanje županijskih liga te datumi odigravanja tih susreta. 

Kvalifikacijski susreti za popunu 1. županijske lige igraju se po principu „susreta kod kuće i u gostima" (2 utakmice). Domaćin u prvom susretu su prvaci 2. županijske lige i te utakmice su na rasporedu u subotu 24.07. Uzvratne utakmice, gdje su domaćini klubovi iz 1. županijske lige, igrat će se sljedeći dan, dakle u nedjelju 25.07. Koja će ekipa igrati protiv koje, biti će poznato nakon ždrijeba koji će biti napravljen u organizaciji BS PGŽ. Raspored disciplina u tim susretima su one koje se igraju u 1. županijskoj ligi u sezoni 2020./2021. Za pobjedu se dobiva 3 boda, za neriješeni susret 1 bod. Pobjednik susreta kvalifikacija je ona ekipa koja u dva susreta ostvari više bodova, te ta ekipa sebi osigurava mjesto u 1. županijskoj ligi u sezoni 2021./22.. U slučaju jednakosti, pobjednik je ekipa koja je ostvarila u ta dva susreta više: 1) poena, ako i dalje postoji jednakost onda je pobjednik ekipa koja je ostvarila više 2) punta (punteggio), ako i dalje postoji jednakost onda se igra dodatna igra na sljedeći način: 3) Dodatna igra (igra jednakosti ili pripetavanje): 2 kruga (bližanja i izbijanja u krug) nacrtaju se u sredini pravokutnika od 5 m, na dva različita terena (koji se odrede izvlačenjem, osim krajnjih terena). 1 bijeli bulin se postavi u njihovu sredinu. Svaku ekipu čini šest (6) igrača. Tri (3) igrača pucaju svatko po 1 bulin - 1 punat/ispravno pogođen bulin (pravilo kruga), dok tri (3) igrača valjaju svatko po 1 boću:- 1 punat/boća u krugu (biberon se ne računa). Redoslijed ekipa i izmjena izbijanje/valjanje ili valjanje/izbijanje, izvlače se ždrijebom. Redoslijed nastupa igrača određuje voditelj ekipe. Prema ždrijebu, prvi igrač jedne ekipe započinje pucanje ili valjanje. Prvi igrač druge ekipe realizira istu radnju. 5 minuta zagrijavanja dozvoljeno je svim prijavljenim igračima na ždrijebanim terenima. Ekipa koja osvoji najviše punata, proglašava se pobjednikom. Svaka ekipa valja 1 boću i puca 1 boću (ili puca i valja) izmjenično, a ne 3 boće zaredom. Ukoliko je i dalje izjednačeno, ponavlja se na isti način (igrači, redoslijed ekipa i pucanja/valjanja) i prekida se odmah po nestanku izjednačenja (jednaki broj izbačenih boća). Sudac s voditeljima ekipa određuje izvlačenjem: Staze / terene Redoslijed nastupa ekipa Redoslijed pucanje/valjanje

Iz 1. županijske lige obavezno ispada posljednje plasirana ekipa. Dali još neka ekipa ispada direktno i koje ekipe idu u doigravanje za ostanak u 1. županijskoj ligi, ovisi o tome kako će završiti doigravanje u višim rangovima.

 

Kvalifikacije za popunu 2. županijske lige odigrat će se 31.07. i 01.08. tako da će dvije ekipe iz 2. županijske lige igrati po sistemu doma / vani sa dva prvaka 3. županijske lige. Iz 2. županijske lige Zapad i 2. županijske lige Istok automatski ispada posljednje plasirana ekipa plus onoliko koliko ih bude došlo iz viših rangova. Prvak 3. županijske lige zapad u doigravanju igra protiv ekipe iz 2. županijske lige zapad, dok prvak 3. županijske lige istok igra protiv ekipe iz 2. županijske lige istok. Ti susreti se igraju prema propozicijama i redoslijedu disciplina koje vrijede za natjecanje u 2. županijskoj ligi. Domaćini prvih susreta u subotu su prvaci 3. županijskih liga, dok su domaćini u uzvratnim susretima u nedjelju ekipe iz 2. županijske lige. Pobjednik iz dva međusobna susreta osigurava sebi mjesto u 2. županijskoj ligi u sezoni 2021./22. Sistem dobivanje pobjednika iz dva susreta identičan je kao i onaj koji je naveden za doigravanje za popunu 1. županijske lige.

Prvak Međuopćinske lige ide automatski u viši rang bez kvalifikacija.

Ukoliko prvaci neke od liga ne žele nastupiti u doigravanju za napredovanje u viši rang, to nisu obavezni. Trebaju samo na vrijeme obavijestiti svog povjerenika lige i kancelariju Saveza PGŽ pisanim putem, te za to neće snositi nikakve sankcije za narednu sezonu. Nitko osim prvaka lige nema pravo nastupa u doigravanju za viši rang.

 
Podsjećamo još jednom organizatore utakmica da su na snazi mjere koje nam dozvoljavaju odigravanje utakmica ali BEZ PRISUSTVA GLEDATELJA.

Ekipama županijskog ranga je do daljnjega ZABRANJENO treniranje i igranje u dvoranama. Igrati se može samo u onim boćalištima koje imaju otvorene minimalno dvije bočne strane, što ispada da tu mogućnost imaju boćališta Zamet, Krk i Zagon. 

Obaveza je ekipe domaćina da vodi Covid obrazac u slučaju da se pojavi kakav slučaj Covid-19 i da se može vidjeti koji su igrači bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Covid obrazac preuzmite OVDJE.

1. ŽUPANIJSKA LIGA.xls
2. ŽUPANIJSKA LIGA - ISTOK.xlsx
2. ŽUPANIJSKA LIGA - ZAPAD.xlsx
3. ŽUPANIJSKA LIGA - ISTOK.xlsx
3. ŽUPANIJSKA LIGA - ZAPAD.xlsx
MEĐUOPĆINSKA LIGA.xlsx
ŽENSKA ŽUPANIJSKA LIGA.xlsx