Sastanak predstavnika BS PGŽ s predstavnicima ZS PGŽ

Sastanak predstavnika BS PGŽ s predstavnicima ZS PGŽ

Boćarski savez PGŽ (BS PGŽ), partner u EU projektu " Boccia , pljočka and bulin- Next generation TSG" čiji je cilj očuvanje tradicijskih sportova, odradio je zajednički sastanak s Zajednicom sportova PGŽ (ZS PGŽ) gdje se razgovaralo o boćanju i budućnosti ovog sporta u županiji Primorsko-goranskoj i Hrvatskoj. Sastanak se održao u prostorijama Zajednice sportova PGŽ, Jadranski trg 4 u Rijeci dana 18.05.2023.

            Predstavnici ZS PGŽ na sastanku bili su predsjednik Veljko Karabaić, glavna tajnica Katja Luketić i Darko Ivošević bivši tajnik ZS PGŽ, a sada u funkciji savjetnika dok su BS PGŽ predstavljali Miljenko Butković predsjednik, Ivan Sušanj potpredsjednik, članovi Upravnog odbora Sandro Gulja i Dean Klarić te Nives Jelovica tajnica.

 

Teme sastanka bile su:

1.    Zajednica sportova PGŽ  i BS PGŽ  u programima Javnih potreba u sportu

2.    Stanje u BS PGŽ kroz brojnost klubova od 2015. godine do danas, 2023. godine

3.    Rezultati klubova i pojedinaca na državnim, EU i svjetskim natjecanjima (kategorizirani boćari)

4.    Uloga  BS PGŽ  ( kancelarija Saveza, članarine, odnos prema klubovima, razvoj boćanja)

5.    Financiranje redovne djelatnosti klubova kroz proračune JLS

6.    Stručni kadar u boćanju (treneri i suci )

7.    Žensko boćanje ( Prva liga, ženska županijska liga )

8.    Rad s mladima (kampovi, instruktor boćanja, natjecanja za najmlađe, U-12; U-15, škole, vrtići)

 

            Predsjednik BS PGŽ M. Butković osvrnuo se na međusobnu suradnju BS PGŽ i ZS PGŽ te naglasio da ZS PGŽ, u okvirima koja su joj zadana sredstvima javnih potreba u sportu iz proračuna P-G županije, maksimalno pridonosi razvoju sporta u našoj županiji. Tako i BS PGŽ napreduje u svom radu kroz prijavljene programe i projekte koji su sufinancirani namjenskim sredstvima ZS PGŽ, a samo boćanje ima izuzetno veliku korist od dobivenih sredstava. Tako je BS PGŽ uz sufinanciranje ZS PGŽ u dva ciklusa, 2016. te 2022. g., obrazovao ukupno 37 osoba za poslove boćarskog trenera i time postao vodeći Savez u Hrvatskoj po broju osposobljenih trenera. Također, u organizaciji BS PGŽ u tijeku je i obrazovanje polaznika u zvanje boćarski sudac i nacionalni boćarski sudac.

            Napredak BS PGŽ ogleda se u masovnosti klubova te ponajviše u radu s mlađe dobnim uzrastima, no od 2015. godine do danas broj registriranih igrača/ica smanjio se za oko 500 i ugašeno je preko 20 klubova. Problem gašenja klubova proizlazi ponajviše iz dobne strukture samih igrača/ica (prestanak igranja zbog bolesti, treća životna dob) odlazak igrača/ica zbog poslovnih razloga (ubrzani tempo života) odnosno ponajviše zbog manjka mladih, a veliku ulogu ima i manjak financijskih sredstava unutar klubova. Većina klubova i dalje nije svjesna koliko je važan pomladak za njihov opstanak stoga pronalaženje i uključivanje mladih u boćarski sport ide dosta sporo.

            Zadatak BS PGŽ je usporiti i zaustaviti tu ubrzanu inerciju gašenja klubova na način da potakne klubove da se više aktiviraju u pronalaženju mlađe dobnih kategorija kroz suradnju s osnovnim školama i vrtićima prezentirajući boćarski sport te na taj način zainteresirati mlade da se počnu baviti boćanjem. Trenutno u P-G županiji djeluje 12 škola boćanja gdje ukupno trenira preko 100 djece do 15 godina i to je jako dobar pokazatelj usporavanja trenda gubitka igrača/ica.

            D. Ivošević naglasio je da BS PGŽ brzo napreduje u posljednjih nekoliko godina iz razloga što se jako dobro radi na osnovnim stvarima koje ZS PGŽ ponajviše podržava davajući namjenska sredstva, a to je: rad s mladima, rad instruktora boćanja na području cijele županije te organizacija boćarskih kampova već duži niz godina.

            K. Luketić naglasila je da BS PGŽ treba ustrajati na još većoj suradnji klubova s osnovnim školama i vrtićima, te početkom svake školske godine održavati prezentacije boćanja mladim naraštajima kao i putem prezentacije edukativnog video spota o boćanju koje BS PGŽ posjeduje u tu svrhu kao i uključivanje boćara i boćarica koji nižu velike uspjehe kako na državnim prvenstvima tako i na međunarodnoj sceni.

 

Zaključak samog sastanka:

            BS PGŽ u dogovoru s klubom treba osigurati međusobnu suradnju s osnovnima školama, ukoliko je moguće na mjesečnoj razini, a pogotovo se to odnosi na klubove koji boćarske terene imaju u neposrednoj blizini osnovnih škola. Suradnja bi se trebala uspostaviti na način da sat tjelesnog odgoja škola odvoji za odlazak učenika/ica na prezentaciju boćanja na boćarskim terenima odnosno da se sat tjelesnog odgoja zamjeni satom boćanja. U školama koje nemaju prije spomenutu mogućnost odlaska na boćarske terene, prezentacije boćanja vršila bi se u njihovim sportskim dvoranama s boćama koje su prilagođene za dvoransku podlogu (kožne boće).

            Zadatak i cilj BS PGŽ je da boćanje uvede što više i unutar vrtića na način da instruktor boćanja s trenerima boćanja obilazi i provodi prezentacije unutar samih vrtića, a uz boćanje provodile bi se i motoričke vježbe. Posjet vrtićima trebao bi postati konstanta tokom cijele predškolske godine.

            Uz održavanje manifestacije „Miće boćarice i boćari u akciji" za početnike do 15 godina ovo je jedini ispravan način kako zainteresirati mlađe dobne kategorije djece da se počnu baviti boćarskim sportom i ujedno zaustaviti trend smanjenja broja igrača/ica i gašenja klubova.

            Svi ovi ciljevi s vremenom bi se u suradnji s Hrvatskim boćarskim savezom odrađivali i u drugim županijama.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se