Revijalnom utakmicom na Podvežici obilježena 70. obljetnica početaka boćanja u Rijeci i Hrvatskoj

70 boćara i boćarica

Revijalnom utakmicom na Podvežici obilježena 70. obljetnica početaka boćanja u Rijeci i Hrvatskoj

Boćarski savez PGŽ i BK Vargon prigodnom manifestacijom u boćarskom centru Podvežica obilježio je 70 godina organiziranog boćanja u Hrvatskoj i 70 godina postojanja boćarskog kluba Rikard Benčić, odnosno, Vargon. 

Revijalnom utakmicom između nekadašnjih i sadašnjih igrača Rikard Benčića, odnosno, Vargona protiv selekcije igrača i igračica Primorsko-goranske županije, odnosno točno 70 boćarica i boćara, obilježilo je proslavu rođendana.

Jubilej su svojim prisustvom uveličali Katja Luketić, izaslanica župana Zlatka Komadine i glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ-a, predsjednik Zajednice sportova PGŽ-a Veljko Karabaić, predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić-Bukovac, član IO-a ZSPGŽ-a Darko Ivošević, član IO-a HBS-a Loris Matković te domaćini dvoboja predsjednik i dopredsjednik Boćarskog saveza PGŽ-a Miljenko Butković i Ivan Sušanj, predsjednica BS-a Grada Rijeke Renata Ševerdija te predsjednik BK Vargon Davor Ćuška.

Predsjednica RSS-a Dorotea Pešić Bukovac simbolično je bacanjem prve boće otvorila manifestaciju.

- Čast mi je što prisustvujem ovakvom događaju i želim u ime Županije PGŽ i župana Zlatka Komadine čestitati svim boćarima veliki rođendan. Nadam se da ćemo i dalje svi zajedno uživati u boćanju i vrhunskim rezultatima, rekla je Katja Luketić, predstavnica glavna tajnica Zajednice sportova PGŽ.

- Drago mi je da smo se okupili u ovako velikom broju i da ćemo još puno godina biti najtrofejniji hrvatski sport, kazala je Renata Ševerdija, predsjednica Boćarskog saveza grada Rijeke.

Predsjednik Boćarskog kluba Vargon, nekada Rikard Benčić Davor Ćuška, istaknuo je brojne rezultate koje su boćari kultnog riječkog kluba ostvarili kroz povijest:
- 17 naslova prvaka Jugoslavije
- 5 naslova prvaka Hrvatske
- 2018. prvi naslov prvaka u hrvatskoj juniorskoj ligi
- 2022. prvi naslov prvaka u hrvatskoj kadetskoj ligi

Rikard Benčić, odnosno, Vargon dobio je značajna društvena priznanja:
- 1989. nagrada Grada Rijeke za doprinos u sportu
- 2001. najbolji sportski klub Grada Rijeke
- 2013. zlatna plaketa grb Grada Rijeke za razvoj boćarskog sporta te promicanje ugleda grada Rijeke

POČECI ORGANIZIRANOG BOĆANJA U RIJECI

U Rijeci se boćalo praktički »oduvijek« i u talijanskom i u sušačkom dijelu. Čak su se i organizirali klubovi, no nisu imali boćališta sve do 1949. i 1950. godine kada su se počeli pojavljivati klubovi s vlastitim jogima, koji su se formirali unutar radnih organizacija kao sekcije sportskih društava u sklopu kuglačkih klubova. Tada su nastale sekcije Torpedo, 3. Maj, Rikard Benčić, Lučki radnik, Pittori… te je ubrzo pokrenuto pitanje organizacije boćanja obzirom na veliki interes. Tijekom lipnja 1950. u prostorijama gostionice Monteverde u Fiorello La Guardia ulici poduzete su aktivnosti za organiziranje klubova. Prvo neslužbeno prvenstvo grada Rijeke počelo je 2. srpnja iste godine, a igralo se na jogovima Monteverde, Montegrappe i Viktora Lenca. Najbolja momčad bila je Pittori 1. I to je bio prvi veliki korak u rađanju organiziranog boćarskog sporta na ovim prostorima. Kuglački odbor inicirao je sastanak svih boćarskih ekipa Rijeke kako bi se oni sami organizirali što se dogodilo 25. lipnja 1951. kada je održana skupština u prostorijama Monteverde gostione. Za prvog predsjednika izabran je Rudolf Jugo. Na istoj skupštini oformljen je i Boćarski podsavez Rijeke te je zato taj dan obilježava kao početak organiziranog boćanja u Rijeci i Hrvatskoj. Nakon uspješnih pregovora 14. srpnja počelo je i prvo službeno gradsko prvenstvo Rijeke na kojem su sudjelovali Mamić, Pittori i Rikard Benčić, svaki s dvije ekipe te 3. maj, Pogrebno poduzeće i Grafičar s jednom momčadi. Na startu je bilo puno problema, ali dolaskom Riječanina Franje Brleka Boćarski savez je službeno registriran 1952. godine, a iste godine je rođen i klub Rikard Benčić. Uslijedili su kontakti s Slovencima te su reprezentacije gradova u Ljubljani odigrali iste godine međusobni ogled u kojem su Riječani pobijedili 13:12.

Boćanje je počelo doživljavati svoju ekspanziju te su se počeli organizirati klubovi u Istri, a to je zahtijevalo i osnivanje republičkog saveza te je u tome pomogao predsjednik Talijanske unije za Istru i Rijeku Andrea Benussi, koji je i sam bio ljubitelj boćanja. Uspostavljena je veza s predsjednikom Kuglačkog saveza Hrvatske te je ubrzo osnovan republički odbor za boćanje, a kasnije je zajedno sa slovenskim odborom organiziran državni boćarski odbor kao dio Kuglačkog saveza Jugoslavije. Već 1. lipnja 1952. odigrana prva međunarodna boćarska utakmica između Jugoslavije i Italije na teniskim terenima Šalate, a to je bila i prva boćarska utakmica odigrana u Zagrebu uopće. Momčad Jugoslavije bila je sastavljena samo do Riječana, Italija je pobijedila u obje igre, predvođena tadašnjim predsjednikom FIB-e Adolfom Dellacasom te je tada postala jasna potreba za uvođenjem pravila koja su se u Europi već primjenjivala.

Za Rikard Benčić / Vargon nastupili su: Miljenko Knežević, Davor Norac, Savo Obrić, Dinko Beaković, Dean Šestan, Sandro Gulja, Simon Gulja, Zoran Cuculić, Alen Šestan, Dario Pavia, Dean Klarić, Davor Jelovica, Ivica Jakominić, Matej Viduka, Jakov Ivošević, Filip Ivošević, Leon Petz, Karlo Vukelić, Fran Jakominić, Zvonimir Pavletić, Luka Dorić, David Pekar, Matija Valenčić, Karlo Jakominić, Ivan Načinović, Ivan Šokić, David Petz. Trener Ivan Festini.

Za selekciju PGŽ-e nastupili su: Josip Maršanić, Zvonko Hlaj, Paolo Flego, Dragi Jukić, Žarko Šimac, Anton Bučević, Ante Sliško, Stevan Uzelac, Rajko Čabrijan, Marijan Štiglić, Franko Karlović, Vlatko Miočić, Neven Vičević, Klaudio Srića, Zvonimir Maras, Luka Peričić, Karlo Šaban, Lovro Šipek, Žarko Jerčinović, Filip Klarić, Bruno Butković, Ana Fak Barbalić, Denize Fućak, Dolores Vlaše, Dolores Šebelja, Ingrid Matić, Milena Ujčić Ban, Rosanda Štimac, Ivano Rajačić Muža, Baldo Matković, Luka Tus, Luka Tomić, Leon Brnić, Niko Žiganto, Franko Butković, Adrian Šipek, Dora Fućak, Ema Maršanić, Sara Šokić, Wendy Vukelić, Dorotea Margan. Treneri: Renata Ševerdija i Radovan Cuculić.


Izvor:

http://www.novilist.hr/

http://www.sportcom.hr/

Fotografije: S.Dreschsler / V.Prokić

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se