Prezentacija boćanja osnovnoškolcima u Dugom Selu

Prezentacija boćanja osnovnoškolcima u Dugom Selu

Sportskim aktivnostima u sklopu EU projekta iz programa Erasmus+ "Boccia, pljočka and bulin – next generation TSG”, u kojem kao jedan od partnera sudjeluje i Boćarski savez PGŽ, a čiji je cilj promocija i revitalizacija europskih tradicijskih sportova i igara, pridružila se OŠ Ivan Benković iz mjesta Dugo Selo pokraj Zagreba.

Dana 07. i 08. rujna 2023.g. na vanjskim sportskim terenima škole održavala se demonstracija boćanja i pljočkanja četvrtašima i osmašima.

"Boccia, pljočka and bulin - next generation TSG” jest EU projekt iz područja sporta koji ima za cilj promociju i revitalizaciju tradicijskih igara i sportova rasprostranjenih na području Republike Hrvatske, osobito boćanja i pljočkanja, povećanjem uključenosti djece i mladih te prijenosom usvojenih znanja provedbom edukacijskih modula za sportske trenere, izradom stručne literature, demonstracijom elemenata tehnike te organizacijom sportskih susreta u osnovnim i srednjim školama u državama sudionicama. Osim revitalizacije TSI-a te očuvanja identiteta i kulturne baštine, projekt želi očuvati izvornost tradicije te prenijeti tajne tradicijskih igara budućim generacijama.

U Dugo Selo pristigao je tako predsjednik Boćarskog saveza Primorsko-goranske županije g. Miljenko Butković, a uz njega i stručno vodstvo instruktora i trenera/ica: županijski instruktor boćanja BS PGŽ Sandro Gulja, licencirani treneri/ice boćanja Renata Ševerdija, Nives Jelovica i Dean Klarić, te aktualna Europska prvakinja Carrolina Bajrić i buduće mlade nade boćanja Sara i Ivan Šokić. Kroz dva dana djeci su pokazale osnovne tehnike bližanja i izbijanja uz primjenu specifičnih metodičkih postupaka podučavanja.

Goste je pozdravio ravnatelj škole Branko Goleš dok je Benkovićima podršku dao i gradonačelnik Nenad Panian.

Inače, koordinator projekta, Europski institut za razvoj sporta, kineziologiju i zdravlje, pozicionirao je NEXT GEN TSG među 5% najbolje ocijenjenih projekata iz područja sporta na razini Europske unije u 2022. godini, poglavito zbog 30-godišnjeg iskustva magistre kineziologije Lee Lozančić u sustavu sporta i tjelesnog vježbanja. Osim Europske unije, institucionalni partner projekta jest i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više