Predstojećeg vikenda kreće Super liga

Susretima prvog kola koji su na rasporedu ove subote 19.11.2022.g. započinje novo najkvalitetnije ligaško natjecanje – Super liga. Liga će, počevši od ove sezone pa na dalje, brojati po 8 klubova umjesto 10, kako je bilo dugi niz godina.

Svoju premijeru u najkvalitetnijem rangu imat će boćari boćarskog kluba "Sveti Jakov” iz Jadranova, koji će po prvi puta nastupiti u najvišem rangu. Naša županija spala je na samo jednog superligaša, s obzirom da su dugogodišnji sudionici najvišeg ranga BK "Vargon” i BK "Marinići” ispali iz tog ranga natjecanja.

Momčad "Sv. Jakova” svoje će domaće susrete igrati u BC Podvežica.

Prvo kolo im donosi domaću utakmicu protiv "Sokol Orbica”. Svi ligaški susreti, po uobičajenoj praksi, odigravaju se subotom s početkom u 15 sati. Od četiri susreta prvog kola odigrati će se samo dva: malo prije navedeni te susret između "Bistona” i "Metkovića”. Susreti između "Istre Poreč” i "Pule” te "Zrinjevca” i "Pazina” odgođeni su zbog nastupa Bruna Kraljića (Istra Poreč) i Luke Gašpara (Zrinjevac) na 1. Svjetskom mix kupu u Francuskoj. Biti će odgođen i susret drugog kola između "Sv. Jakova” i "Zrinjevca” zbog nastupa juniorske ekipe "Sv. Jakova” na 1. kupu europskih prvaka za juniore.

BK „Sv.Jakov", s trenerom i voditeljem Vjekoslavom Matetićem, kreće u svoju superligašku avanturu u nepromijenjenom sastavu. Okosnicu ekipe čine mladi hrvatski reprezentativci, te se uprava kluba nada da će kao takvi smoći snage i kvalitetne igre da izbore ostanak u najvišem rangu. Najveća zvijezda kluba je Karlo Šaban, koji je u razmaku od samo sedam dana postao prvak svijeta čak – dva puta. Uz njega, svakako se puno očekuje i od mladog trojca: Žarka Jerčinovića, Lovra Šipeka i Filipa Klarića. Od svih igrača, jedino Leon Petz i Lovro Šipek imaju iza sebe prvoligaškog iskustva. Petz je nosio dres „Vargona" dok je Šipek prvu ligu igrao kao igrač "Kukuljanova” i "Vargona”.

Naslov brani ekipa "Bistona” koja u novu sezonu kreće bez Ante Grančića kojega ćemo u subotu moći gledati u dresu "Sokol Orbica” na riječkoj Podvežici, te Mira Mihaljevića. S druge strane, njihov glavni kandidat za titulu trebali bi biti aktualni viceprvaci Europe momčad "Istre Poreč”, koja je u svoje redove dovela donedavnog igrača "Vargona” Rolanda Marčelju. Okosnica momčadi "Pazina” koja je prošle godine zauzela treće mjesto ostala je nepromijenjena, jer u odlascima stoji samo ime Đordana Ferenca, dok će dres Pazinjana nositi Marin Cetina. Aktualni osvajači Hrvatskog kupa ekipa "Zrinjevca” u novu sezonu kreće ojačana za Sandra Ladavca koji je pristigao iz "Marinića” te Zorana Šabića koji je došao iz gradskog rivala "Ante Starčevića”. Svoju šansu da završi u gornjem dijelu ljestvice vidi i "Pula”, čiji je novi član aktualni svjetski juniorski prvak u brzinskom izbijanju Gracija Stjepčević dok je klub napustio Nikola Kapitanović koji se je vratio u "Sokol Orbico”. Marko Jerčić, većini poznat kao dugogodišnji igrač "Zrinjevca”, ove će sezone nositi dres "Metkovića”.

Kalendarom natjecanja odigrati će se 14. kola. Nakon toga će četiri prvoplasirana kluba nastaviti ligu koja će se zvati "Doigravanje za prvaka”, u kojoj će se dvokružno odigrati još šest kola, nakon kojih će biti poznat novi prvak države. Bodovi će se u "Doigravanje za prvaka” prenositi tako da se prenose samo oni osvojeni bodovi iz međusobnih susreta onih kluba koji tu ligu igraju. Sve isto vrijedi i za "Doigravanje za opstanak”, osim što će u njoj igrati klubovi koji regularni dio natjecanja završe plasirani između 5. i 8. mjesta na ljestvici.

SASTAV BK "SV. JAKOV” za sezonu 2022./23.:

Ivica Šaban (kapetan), Karlo Šaban, Lovro Šipek, Filip Klarić, Žarko Jerčinović, Leon Petz, Damir Poslek, Loris Polić, Dario Džida, Kristijan Šipek, Adrijan Šipek, Leon Brnić, Miroslav Mijolović, Petar Saftić te Vjekoslav Matetić - voditelj ekipe.