Povratak boćara i boćarica na jogove

Povratak boćara i boćarica na jogove

Prvog vikenda nakon Uskrsa, na boćališta se vraća većina boćara nakon skoro pa šestomjesečne pauze. U borbu za nove pobjede kreće drugi i treći rang Hrvatskih liga natjecanja te lige pod ingerencijom BS PGŽ.

Nakon što je završio regularni dio prve lige, poznato je da će prvak 2. HBL-sjever igrati dvije utakmice po principu doma/vani sa ekipom Marinića. Ti susreti odigrati će se 22. i 26.06. Pobjednik iz tog susreta, izboriti će nastup u Super ligi u sezoni 2021./22., kako će se dogodine zvati najviši rang natjecanja. Glavni kandidati za dvoboj protiv Marinića su trenutno prvoplasirana ekipa Sv. Jakov iz Jadranova. Nažalost, BK Marčelji odustali su od nastavka natjecanja u 2.HBL-i, te se svi njihovi rezultati u tekućoj sezoni 2020./21. prema Propozicijama, s obzirom da je odigrano manje od 50% utakmica, brišu. Nadamo se da to ne znači i gašenje jednog uspješnog kluba, osnovanog 1983. godine, koji je dugogodišnji stabilni drugoligaš, te nastupio jedne sezone i u prvoj HB ligi.

Ova situacija je išla na ruku mladoj momčadi iz Jadranova, koja je ovom odlukom povećala prednost ispred Sv. Rok Klane s dva na četiri boda, jer su boćari Sv. Jakova igrali neriješeno protiv Marčelja, dok ih je Sv. Rok Klana pobijedila.

Iako do kraja prvenstva ima još dugih 11. kola i teško je bilo što pretpostavljati, sigurni smo da će prvenstvo biti do kraja zanimljivo s obzirom da se zna da će samo prvih šest ekipa zadržati svoj status za nastup u ovoj 2.HBL-sjever i dogodine, dok će sedmo plasirana i osmo plasirana ekipa morati u doigravanje za ostanak sa prvakom 3. HBL Istra-Primorje i prvakom 3. HBL Zagreb - Slavonija. Već sad je poznato da sedmo plasirana ekipa igra kvalifikacije protiv prvaka 3. HBL Zagreb - Slavonija, dok prvak 3. HBL - Istra-Primorje igra protiv osmo plasirane ekipe 2. HBL-sjever. Navedeni susreti prema kalendaru natjecanja na rasporedu su 03. i 10.07. Najbolje od naših predstavnika stoji Podhum koji je trenutno četvrti sa utakmicom manje od trećeg Labina. Lovran i Sloga se nalaze u sredini tablice i za očekivat je da izbore u najmanju ruku kvalifikacije za ostanak u ligi, s obzirom da nakon odustajanja Marčelja, direktno ispada samo jedna momčad.

Kod trećeligaša su se odlukom IO HBS-a mijenjali termini odigravanja utakmica u odnosu na dosadašnju praksu. Subotom će se igrati utakmice u kojima se sastaju dva kluba iz različite županije, dok će se nedjeljom odigravati utakmice u kojima se sastaju dva kluba iz iste županije. Iznimka je jedino momčad Lošinj 90, koja će sve svoje susrete igrati subotom.

Situacija kod trećeligaša je jako zanimljiva. Prvoplasirana je ekipa Kastva, koja je u zadnjem jesenskom kolu pobijedila također jednog od kandidata za naslov, ekipu Gornji Kraj iz Ladvića. Tom pobjedom su Kastavci došli do tri boda prednosti ispred Selce Bračane, no te dvije ekipe imaju i odigranu utakmicu više u odnosu na ostalu konkurenciju, pa će se pravi poredak vidjeti nakon odigranog 11. kola koje označava polovicu prvenstva. Odlično stoji i jedina otočna momčad Lošinj 90, dok je možda malo podbacila iskusna ekipa L. Radnika koja ima sedam bodova iz sedam utakmica. Mogli su na svom kontu imati daleko više bodova, ali čak četiri njihova susreta završila su neriješenim ishodom. Najlošije stoji M. Gennari, koji je na začelju trećeligaške kolone i samo ih serija pozitivnih rezultata može ostaviti u hrvatskoj ligi i dogodine.

Trenutno nije točno poznato koliko će ekipa ispasti iz ovog ranga natjecanja, jer to ovisi o doigravanju za ostanak u drugoj ligi. Tek kada se to odigra, znati će se koje ekipe iz treće lige ispadaju u županijske rangove natjecanja, odnosno koje dvije ekipe idu u kvalifikacije za ostanak u državnom rangu. Kvalifikacijski turnir ovog ranga će se odigrati nešto drugačije nego kod drugoligaša. Naime, kvalifikacije za jedno mjesto će igrati dvije ekipe iz 3. HBL Istra Primorje, prvak 1.A županijske lige Istarske županije i prvak 1. županijske lige P-G županije. Oni će na neutralnom terenu odigrati u subotu susrete polufinala, a u nedjelju će pobjednici tih susreta igrati za poziciju koja donosi nastup druge sezone u ligi koja će se zvati 2. HBL - Istra Primorje. Poznati su termini odigravanja ovih kvalifikacija, a to su 17. i 18.07.

 

I najkvalitetniji rang naše županijske lige kreće ovog vikenda s natjecanjem. Prvoplasirana ekipa 1.županijske lige je i ekipa koja je slovila za najvećeg favorita liga natjecanja, a to je momčad Zagona. Oni su najbolje odradili prvi dio sezone te pauzu dočekali sa pet bodova ispred Brzaca i šest ispred Rječine. Također, ni ovdje nije poznato koliko će ekipa ispasti iz lige, jer za to treba vidjeti kako će se razviti razigravanja iz gore navedenih liga, što ujedno vrijedi i za sve lige na niže.

Oba dvije 2.županijske lige su itekako neizvjesne. Svoja prva ovogodišnja kola odigrati će 24.04. I u ovim je ligama iskočila kvaliteta, pa su u 2.županijskoj ligi-Istok vodeće dvije ekipe sa istim brojem punata Drivenik i Ledenice, i sigurno je da će se titula pobjednika ove lige tražiti između ta dva navedena kluba. Možemo reći da su u blagoj prednosti Ledenice, koje su u zadnjem jesenskom kolu uspjele proći neporažene u gostovanju kod Drivenika, što znači da bi odluka o prvaku mogla pasti u međusobnom susretu u predzadnjem kolu u Ledenicama.

U 2.županijskoj ligi-zapad je još neizvjesnije. Tamo čak tri ekipe imaju isti broj bodova i dijele vodeću poziciju na tablici. Riječ je o Studeni, Lovranskoj Dragi i Poljanama. Poljane su i jednu i drugu ekipu pobijedile na svom boćalištu, i svakako se potvrdile kao odlična domaćinska ekipa, ali za nešto više od toga, trebati će ostvarivati pobjede i na gostovanjima. Lovranska Draga je oba poraza doživjela na gostovanjima kod protukandidata za naslov, te se s pravom može uzdati u povoljan raspored u nastavku prvenstva da može ravnopravno ući u dvoboj za prvaka lige.

Treće županijske lige kreću sa natjecanjem 17.04. Vodeća ekipa lige Istok je stopostotna ekipa Križišća te imaju pet bodova prednosti ispred ekipe Selce. Puno neizvjesnije biti će u ligi Zapad, gdje vodeću poziciju dijele Liganj i Veprinac. U posljednjem kolu prije pauze, Liganj je nanio prvi prvenstveni poraz Veprincu, te ih tako dostigao na vodećoj poziciji.

Boćarice u županijskoj ženskoj ligi se na jogove vraćaju 16.04. Kao i u većini liga, i ovdje imamo diobu prvog mjesna. Bodovno poravnate su mlada ekipa Čavle ŠB i nekadašnje naše predstavnice u europskoj ženskoj ligi prvakinja, ekipa Škrljeva. Te dvije ekipe su odigrale i međusobni susret u petom kolu, kamo je ekipa Čavle ŠB uvjerljivo svladala mnogo iskusnije protivnice.

 

BS Primorsko goranske županije želi puno sreće i dobrih boća svim klubovima, igračima, igračicama te dobrih rezultata voditeljima ekipa, i da sve prođe u fer i korektnom natjecanju. MOLIMO još jednom sve navedene da se pridržavaju epidemioloških mjera za natjecanje, da svima nama olakšaju provedbu natjecanja. Još jednom podsjećamo na trenutnu situaciju koja je takva da se ekipama kojima sada započinje natjecanje zabranjuje korištenje dvorana za treniranje i odigravanje utakmica. Dopušteno je korištenje natkrivenih boćališta kojemu su otvorene najmanje dvije bočne strane, što ispada da se boćališta u Zametu, Zagonu, Opatije i Krku mogu koristiti.

 

2. HBL SJEVER,  10.04.2021. (15 sati)

PODHUM            -             SV. LUKA

LOVRAN              -             A. STARČEVIĆ

SV. JAKOV           -             SLOGA ČAVLE

LABIN                  -             SV. ROK KLANA

SESVETE                             slobodni

 

3. HBL ISTRA PRIMORJE,  10.04.2021. (15 sati)

SVETVINČENAT -             LOŠINJ 90

GORNJI KRAJ      -             LINDAR

ROČKO POLJE    -             KASTAV

                                            11.04.2021. (15 sati)

L. RADNIK           -             M. GENNARI

SELCE BRAČANA              slobodni

 

1. ŽUPANIJSKA LIGA,  11.04.2021. (15 sati)

SRDOČI                -             ZAGON 

FRANKOPAN       -             ZAMET

BRZAC                  -             KRK

TRSAT                  -             KRENOVAC

BRAJDA               -             RJEČINA             

 

2. ŽUPANIJSKA LIGA ZAPAD, 24.04.2021. (17 sati)

MOŠ. DRAGA      -             LOVRANSKA DRAGA

GRBCI                  -             POLJANE

HALUBJAN          -             ZASTENICE

ZORETIĆI             -             STUDENA

 

2. ŽUPANIJSKA LIGA ISTOK, 24.04.2021. (17 sati)

KOSTENA            -             HRELJIN

LEDENICE           -             ŠKRLJEVO

BRIBIR                 -             DRIVENIK

VARGON 2          -             RADINJE

 

3. ŽUPANIJSKA LIGA ZAPAD, 17.04.2021. (17 sati)

LIGANJ                 -             KORENSKO

VEPRINAC           -             OPATIJA

RUBEŠI                -             ŠKALNICA

 

3. ŽUPANIJSKA LIGA ISTOK, 17.04.2021. (17 sati)

GRIŽANE             -             SV. JAKOV 2

B. MORAVICE     -             SELCE

M. GENNARI 2   -             KRIŽIŠĆE

 

ŽENSKA ŽUPANIJSKA LIGA, 16.04.2021. (17:30 sati)

DRAŽICE              -             ČAVLE ŠB

ČAVLE                  -             ŠKRLJEVO

HRELJIN                              slobodne