PH seniorke: Dve titule za Maršanić, jedna za Fućak

U Zagrebu je u subotu 17.09. održan drugi ciklus ovogodišnjeg prvenstva Hrvatske za žene. Nakon što je sredinom svibnja održan ciklus od tri discipline sa centralnim događajem u Kastvu, drugi ciklus odigran je u glavnom gradu. Tako je Zagreb bio domaćin natjecanja za žene nakon dugi niz godina.

Ali to se možda i nije pokazalo kao najbolje rješenje jer su na ovom natjecanju nastupile samo igračice iz naše i iz istarske županije, a sveukupno iz samo tri kluba. Iz naše županije na natjecanje je krenulo osam igračica iz BK „Kastav", te četiri igračice iz redova aktualnih prvakinja Hrvatske BK „Čavle ŠB". Treći klub koji je nastupio bio je ŽBK „Pula", donedavni ŽBK „Nova Veruda".

Kalendarom natjecanja bilo je predviđeno da se natjecanje održi tri dana, no zbog premalog broja prijavljenih igračica, iako su prijave bile otvorenog tipa, Sportska komisija HBS-a složila je satnicu da se sve odigra u jednom danu, pa se tako natjecanje odvijalo samo u subotu.

Najviše razloga za veselje imala je mlada igračica „Čavle ŠB" Ema Maršanić koja je osvojila dvije titule prvakinje države. Ona je bila najbolja u preciznom izbijanju te zajedno s Dorom Fućak u štafetnom izbijanju. Treći naslov otišao je u Pulu, gdje su u disciplini par klasično najbolje bile ovogodišnja akvizicija kluba Nives Jelovica zajedno sa suigračicom Erminom Zemunović. Svakako vrijedi spomenuti zanimljiv podatak, da su na ovom državnom prvenstvu do svojih prvih seniorski titula prvakinja došle sve igračice osim Jelovice, pa su tako to prvi naslovi za Maršanić, Fućak i Zemunović. Jelovica je pak s novim naslovom dodatno pobjegla konkurenciji na listi najuspješnijih igračica, gdje je došla do brojke od 41 naslova državne prvakinje.

Maršanić je cijelo natjecanje imala konstantne rezultate, te je zasluženo na kraju slavila svoj prvi naslov. Izbijanju je pristupilo 15 igračica te su sve izbijale po dvije serije, nakon kojih su se rezultati zbrajali, a najboljih osam je ostvarilo plasman u četvrtfinale. Mjesto među osam najboljih izborilo je pet igračica iz naše županije, dok su se u polufinale probile dvije: Maršanić i Dorotea Margan. Maršanić je bila uspješnija od igračice ŽBK „Pule" Zemunović rezultatom 10:9, dok je Margan poražena od još jedne igračice ŽBK „Pule" Stančić rezultatom 3:4. Finalna serija završila je slavljem igračice sa Čavli 13:4.

Odmah nakon osvajanja prvog seniorskog naslova, Maršanić je uzela i svoj drugi. U tome joj je pomogla Dora Fućak, s kojom je postala prvakinja države u štafetnom izbijanju. Za natjecanje su se prijavile samo četiri štafete, tako da su sve osvojile medalju. Izbijala se je samo jedna serija, te je za zlatno odličje bio dovoljan 31 pogodak. Srebrne medalje osvojile su Jelovica i Stančić s 24 pogotka. Brončane medalje osvojile su igračica BK „Kastav" Širola i Šimac s pogođenih 18 boća, te Ogrizek i Šebelja sa 6 pogodaka.

Najuspješnije u disciplini par bile su Jelovica i Zemunović iz ŽBK „Pula" koje su u finalu bile uspješnije od igračica BK „Kastav" Vlaše i Šebelja rezultatom 7:2. Treće mjesto osvojio je par ŽBK „Pule" Stančić i Božić dok su četvrto plasirane bile igračice BK „Kastav" Abram i Ogrizek.

Tako je od ukupno 12 medalja, 7 medalja završilo u našoj županiji, dok je istarskoj županiji pripalo 5 medalja.

Konačni rezultati:

Štafetno izbijanje