Pazin prvak 1. HBL sjever

Lučki radnik / Sveti Rok-Klana / Kukuljanovo

Pazin prvak 1. HBL sjever

Natjecanje u 1. HBL Sjever je završeno. Prvak lige postao je Pazin, koji je dominirao čitavo prvenstvo. Završili su sezonu s 19 pobjeda i samo jednim porazom, koji im je nanijela Funtana u predzadnjem kolu. Zahvaljujući ovom rezultatu, Pazinjani su izborili povratak u Super ligu nakon prošlogodišnjeg ispadanja.

Kubovi iz naše županije su svi igrali ligu za ostanak. Prvi koji je riješio brigu oko ostanka bio je Lučki radnik, koji je pokazao kvalitetu čak i u doigravanju, iako su u većinu susreta ulazili znajući da ne mogu računati na bodove iz brzinskih disciplina. Kukuljanovo je također već nakon nekoliko početnih kola lige za ostanak shvatilo da neće moći izboriti ostanak te im slijedi povratak u 2. HBL Istra Primorje.

Do zadnjeg kola vodila se borba između "dva sveca", Svetog Roka-Klane i Svetog Luke, za šesto i sedmo mjesto u ligi. Šesto mjesto značilo je ostanak u ligi, dok sedmo mjesto znači premještaj u rang niže u sljedećoj sezoni. Na kraju je Sv.Rok-Klana uspio izboriti ostanak u ligi pobjedom u zadnjem kolu, s istim brojem bodova kao i Sv. Luka. Prema propozicijama natjecanja, kada dvije ekipe završe ligaško natjecanje s istim brojem bodova, gledaju se međusobni susreti kroz ligu. Tu je bilo jako napeto jer je Sv.Rok-Klana na svom terenu pobijedio rezultatom 15:11 u 18. kolu, dok je susret 4. kola završio neriješeno. Dva susreta u kojima je momčad Sv. Luke bila domaćin završila su podjelom bodova. Klanjci su pobijedili u regularnom dijelu sezone rezultatom 14:12, dok su bodovi ostali u Josipovcu u 1. kolu doigravanja kada je Sv. Luka slavio 14:12. Tako da u međusobnim susretima Sv.Rok-Klana ima osvojenih sedam bodova, dok Sv. Luka ima četiri boda. Zbog toga će ekipa koju vodi Franko Karlović i iduće sezone igrati u 1. HBL Sjever.

Ključni trenutak borbe za ostanak dogodio se u 4. kolu lige za ostanak u međusobnom dvoboju tih dviju ekipa. Ekipa Sv. Luke je na gostovanju na Marinićima imala tri boda prednosti, pa im je praktično za ostanak u ligi bio dovoljan i osvojen bod na tom gostovanju, dok je Sv.Rok-Klana igrao samo na pobjedu. Iako je Sv. Luka poveo rezultatom 6:2, te nakon brzinaca povećao rezultat na 8:4, Klanjski se boćari nisu predavali te na kraju zasluženo slavili pobjedu.

Zvuči gotovo nestvarno da je ekipa koja je bila na korak do plasmana u ligu za prvaka ispala iz lige. Sv. Luka je u regularnom dijelu sezone osvojio 19 bodova, dok je Umag s osvojenih 20 bodova izborio plasman u ligu za prvaka. Njihovo ispadanje nije bilo za očekivati, posebno s obzirom na to da je ekipa u prvih šest kola sezone ostvarila četiri pobjede i jedan neriješen rezultat, te su sa 13 osvojenih bodova tada bili na drugom mjestu prvenstvene tablice, iza nedodirljivog Pazina.

Još jedan važan faktor zbog kojeg je Sv. Luka ispao iz lige je taj što su "prosuli" čak pet bodova u utakmicama protiv najlošije ekipe prvenstva, Kukuljanova. Kukuljanovo je u regularnom dijelu sezone ostvarilo samo jednu pobjedu, i to upravo protiv Sv. Luke, dok je susret u doigravanju koji je odigran u Josipovcu završio neriješeno. To su zasigurno bodovi na koje je momčad Sv. Luke računala.