Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana

Obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana

U četvrtak, 10. rujna 2020. godine, podizanjem Olimpijske zastave ispred Gradske vijećnice Grada Rijeke, započelo je obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana.

            Olimpijsku zastavu je podignuo Marin Lovrović, član Kluba Olimpijaca grada Rijeke, u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Rijeke Nikole Ivaniša i Marine Medarić, zamjenice župana Primorsko – goranske županije. Svečanosti je prisustvovao i dopredsjednik Zajednice sportova PGŽ Miljenko Butković.

            Članovi 19 riječkih sportskih klubova okupili su se kako bi predstavili vlastiti sport, podigli Olimpijsku zastavu, svima pobudili želju za sportskom rekreacijom te dali konkretne informacije i savjete o upisima u klubove.

            U sklopu programa Boćarski savez PGŽ održao je demonstraciju boćanja koju su vodili treneri Čedo Vukelić, izbornik kadetske i juniorske reprezentacije Hrvatske, Anton Bučević i Dean Klarić, a samu demonstraciju obavili su boćarice i boćari iz klubova s područja naše županije odnosno iz Čavle ŠB, Vargona, Sv.Jakova i Lovrana.

 

            Boćari Karlo Šaban iz BK Sv.Jakov-Jadranovo i Luka Gašpar BK Zrinjevac dobitnici nagrade "Dražen Petrović" danas su preuzeli svoje priznanje za „Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada mlađih dobnih kategorija". Priznanje im je bilo uručeno u Zagrebu, povodom dana osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora.

            Nagrada „Dražen Petrović„ dodjeljuje se darovitim mladim sportašima i sportašicama (do 20. godina) te sportskim nadama do 16.godina, za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj.  Nazvana po Draženu Petroviću, jednom od najboljih svjetskih košarkaša i nositelja triju olimpijskih odličja (OI Los Angeles 1984., Seoul 1988. i Barcelona 1992.) koji je preminuo, ustanovljena je odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora 9. rujna 2006. a prvi put dodijeljena u rujnu 2007. godine u povodu proslave dana osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora. Nagrada je pisana povelja sa stiliziranim likom Dražena Petrovića, novčani iznos i prikladni poklon.


            Hrvatski olimpijski dan (HOD) je nacionalna sportska manifestacija koja se održava 10. rujna, na dan osnivanja Hrvatskog olimpijskog odbora koji ove godine slavi 26. godišnjicu postojanja, a cilj mu je potaknuti građane svih dobnih skupina na aktivno bavljenje onim sportovima koji su im na raspolaganju u sredinama u kojima žive i rade.

            Program obilježavanja HOD-a u Rijeci organizira Riječki sportski savez u suradnji sa Zajednicom sportova Primorsko – goranske županije.