Nova sezona 1. Hrvatske boćarske lige

Nova sezona 1. Hrvatske boćarske lige

Zadnjeg dana mjeseca listopada odigrat će se prvo kolo 1. Hrvatske boćarske lige, te će tako započeti i nova natjecateljska sezona za muške prvoligaške klubove. 

S obzirom da je došlo do promjena u sustavu natjecanja, naša županija u sezoni 2020./21. broji tri provoligaška kluba. Uz Vargon i Mariniće, po prvi puta u povijesti kluba prvoligaši su i boćari Kukuljanova.

Prva liga se razdvojila na skupinu sjever i jug. To bi trebalo tako biti samo ove sezone, dok bi se već u sezoni 2021./22. trebao sistem vratiti na jedinstvenu prvu ligu u kojoj će nastupiti šest klubova iz sjeverne skupine i četiri kluba iz južne skupine.

Kako u prošloj sezoni nije odigran kompletan regularni dio natjecanja, u 1. HBL-sjever ostaju svi klubovi koji su i prošle sezone igrali prvu ligu, a to su Pula, Vargon, Zrinjevac, Pazin, Istra Poreč i Marinići. Preostala dva prvoligaša su prošlogodišnji prvaci 2. HBL-sjever Funtana, te drugoplasirana ekipa istog natjecanja Kukuljanovo. 

BK Kukuljanovo se po prvi put plasiralo u prvu ligu. Svoje domaće utakmice igrati će u Boćarskom centu na Podvežici. Što se tiče njihovog igračkog kadra, momčad praktički nastupa u gotovo nepromijenjenom sastavu u odnosu na ekipu koja je izborila plasman u prvoligaško društvu. Jedina pridošlica je Matija Valenčić koji je pristupio na dvojnu registraciju iz Škalnice. 

Puno prometa je bilo u momčadi Vargona. Aktualni viceprvak države u prijelaznom roku je ostao bez ponajboljeg prošlogodišnjeg igrača Marina Milićevića koji je prešao u Biston iz Makarske. Transfere u Mariniće realizirali su čak trojica igrača, a riječ je o Luki Kukuljanu, Siniši Juretići i Kristijanu Prodanu. Nakon završenog školovanja, u svoje krajeve vratio se Antonio Prlaguzić koji će u sljedećoj sezoni nositi dres Metkovića. Momčad Vargona nastupat će i bez legendarnog Dinka Beakovića, koji je završio svoju igračku karijeru, ali je ostao u klubu u funkciji sportskog direktora. Trebalo je i popuniti ekipu s obzirom na toliki broj odlazaka, pa su momčadi s Podvežice pristupili dva bivša igrača Sandro Gulja iz talijanskog viceprvaka Novente, te Roland Marčelja koji se je vratio iz talijanskog Pontesea, u koji je otišao baš iz Vargona. Zanimljiv je i dolazaka Benjamina Guština iz prvaka Pule, koji je bio jedan od najzaslužnijih igrača zbog kojih je naslov prvaka završio po prvi put u Puli. Momčadi su ponovno pridodani Karlo Vukelić i Fran Jakominić, te Leon Petz koji je prebačen iz druge ekipe Vargona. 

Momčad Marinića je ostala u prvoj ligi iako u 15 kola nije skupila niti jedan bod na svom kontu. Zbog toga si je uprava kluba dala truda da se to ne ponovi u ovoj sezoni, pa je u svoje redove dovela već spomenuti trojac iz Vargona Kukuljan - Juretić - Prodan. Po prvi puta će prvu ligu igrati iz Marko Vrkić koji je došao iz Brzaca. Klub su napustili Fran Jakominić, Emilio Bošković koji je prešao u Kastav, Karlo Knežević u susjedne Marčelje, Alen Čajić u M. Gennari 1954, te Robert Vivoda koji je prebivalište preselio u Kanadu. 

Prvoligaši će odigrati 14 kola regularnog dijela prvenstva. Nakon toga će biti poznate tri ekipe koje će nastaviti borbu za prvaka, kao i dvije najlošije ekipe koje će ispasti iz prvoligaškog društva. Šesto plasirana ekipa će ostanak u ligi morati izboriti u majstorici sa prvakom 2. HBL-sjever. Treće plasirana ekipa će igrati dvije utakmice po principu doma i vani, sa drugoplasiranom ekipu skupine jug. Također će i drugoplasirana ekipa sjevera igrati protiv trećeplasirane ekipe južne skupine. Pobjednici tih dvoboja će zajedno sa prvoplasiranim ekipama sjever i juga nastupiti na final fouru koji će se u dva dana odigrati na jednoj lokaciji koju izabere HBS na osnovu prispjelih kandidatura. 

Što se tiče ostalih prvoligaša sa sjevera, svakako treba spomenuti dolazak nekadašnjih igrača Vargona Matea Načinovića i Bruna Kraljića iz talijanskog Pontesea u Istru Poreč. Isti dres kao i oni više neće nositi Steven Benolić, koji je pristupio Puli, te oni na taj način žele anulirati odlazak Benjamina Guština. Uz Guština, prvaka države Pulu napustio je i nekadašnji izbornik reprezentacije Milan Celija koji se je vratio u matične Divšiće. Pazin će biti slabiji zbog odlazaka Igora Vretenara u županijskog ligaša Špadiće, te Filipa Matijašića u zagrebački Zrinjevac. 

Što se tiče prvoligaša na jugu, odličan posao u ovom prijelaznom roku odradio je Biston. Oni su u svoje redove doveli impozantna imena, sve redom igrači sa titulom svjetskog prvaka. Riječ je o braći Ćubeli, Peri i Marinu koji dolaze iz talijanske ekipe Novente, Anti Grančiću iz Sokol Orbica, te već spomenutom Milićeviću iz Vargona. Dres Sokol Orbica u ovoj sezoni nosit će povratnici u ekipu Nikola Kapitanović i Ivan Jurić, te Renato Markoč koji dolazi iz Primoštena.

S obzirom da se sve utakmice igraju u dvoranama u kojima je trenutno igranje dozvoljeno uz zabranu dolaska publike na utakmice, molimo još jednom sve sudionike, natjecatelje, voditelje i suce da se pridržavaju mjera HZJJ i HBS-a.

 

Sastav ekipa:

VARGON: 

Davor Jelovica, Joško Buterin, Alen Šestan, Dario Pavia, Vedran Glavić, Sandro Gulja, Roland Marčelja, Benjamin Guštin, Fran Jakominić, Leon Petz, Karlo Vukelić, Čedo Vukelić - voditelj 

MARINIĆI: 

Paulo Flego, Kristijan Benaš, Ivica Jakominić, Sandro Ladavac, Zvonko Hlaj, Milan Čirjak, Ervin Tomić, Luka Kukuljan, Siniša Juretić, Kristijan Prodan, Marko Vrkić, Vazmoslav Tibljaš - voditelj 

KUKULJANOVO: 

Neven Vičević, Radovan Cuculić, Boris Mičetić, Klaudio Srića, Lovro Šipek, Braco Baričević, Boris Mičetić, Ljubomir Dukađin, Juraj Malnar, Josip Maršanić, Kristijan Mičetić, Tihomir Perić, Marijan Štiglić, Zdravko Žarić, Matija Valenčić, te Siniša Pavešić - voditelj ekipe