Nives Jelovica osvojila zlato na Svjetskim igrama

Najtrofejnija hrvatska boćarica Nives Jelovica dodala je svojoj bogatoj kolekciji još jednu zlatnu medalju sa međunarodnog natjecanja. Bila najuspješnija natjecateljica u preciznom izbijanju na svjetskim igrama koje su se odigravale u Američkom gradu Birminghamu.
Drugog dana natjecanja bila je na rasporedu disciplina preciznog izbijanja. Izbornik Dean Klarić svoje je povjerenje za ovu disciplinu na ovom natjecanju dao najiskusnijoj reprezentativki Jelovici, i po svemu sudeći nije pogriješio.
Za nastup na ovom natjecanju pravo su stekle reprezentacije koje su imale najbolje rezultate na svjetskom kupu u Turskoj, te na svjetskom prvenstvu u Italiji. Upravo je Jelovica pucala precizno izbijanje na ta dva natjecanja.
No, natjecanje je započelo sa jednom natjecateljicom manje, jer reprezentativke Turske nisu došle na ovo natjecanje. Satnica je na sam dan natjecanja malo izmijenjena zbog najave lošeg vremena i kiše, no na sreću organizatora i natjecateljica, to se nije dogodilo. Sistem natjecanja bio je identičan kao i u disciplini brzinskog izbijanja, sve reprezentativke pucale su dvije serije koje su se zbrajale, te su četiri sa najvećim zbrojem nastavile svoje natjecanje za borbu za medalje. Jelovica je lošije otvorila natjecanje i u prvoj seriji pogodila skromnih 8 punata te tek šesto mjesto nakon prve faze izbijanja. Diskutabilan je bio njezin pogodak zadnjeg balina koji nije priznat, a po očevicima je trebao biti. U drugoj seriji je Jelovica značajno popravila preciznost te stigla do 19 punata. Presudni trenutak dogodio se je kada je reprezentativka Maroka izbijala zadnjeg balina. Ona je u svom naumu i uspjela ali joj je sudac odsvirao prestup. S tim pogotkom bi Jelovica bila petoplasirana, a ovako je ušla u borbu za medalje.
Nakon pauze uslijedile su borbe za raspodjelu medalja. U prvom polufinalu susrele su se prvoplasirana Floriane Amar protiv četvrtoplasirane Jelovice. Jelovica ostvaruje najbolji rezultat cjelokupnog natjecanje te sa pobjedom od 23:15 ostvaruje plasman u finale. U drugom polufinalu Marika Depetris iz Italije bila je bolja protiv reprezentativke Srbije Nataše Antonjak rezultatom 12:11.
Finalna serija, ponovno nova drama. Jelovica pogađa zadnjeg balina za izjednačenje na 12:12, te mogućnost da kroz raspucavanje dođe do zlatne medalje. Prema propozicijama izbija se do "zlatnog pogotka", odnosno do prvog trenutka kada jedna igračica napravi rezultatsku prednost. U tome je i uspjela, pokazala se smirenija i koncentriranija u presudnim trenutcima, te pogotkom bijele boće između dvije crvene za vodstvo 10:5 moglo je početi hrvatsko slavlje u Americi.
Tako je hrvatska delegacija na čelu sa izbornikom Deanom Klarićem te igračicama Labina Riom Vojković i Nives Jelovicom postala najuspješnija boćarska nacija na ovom natjecanju sa jednom zlatnom i jednom srebrnom medaljom. Treba svakako spomenuti i Jelovicu, kojoj je ovo već sedmo zlatno odličje sa velikih međunarodnih natjecanja, nakon tri titule prvakinje svijeta, dve titule prvakinje Europe te zlata na Mediteranskim igrama, sada je dodala i zlato sa Svjetskih igara. Ujedno je Jelovica ovim uspjehom izjednačila rezultat Ive Vlaheh (sada Matijević) koja je zlatnu medalju na Svjetskim igrama u preciznom izbijanju osvojila 2013. godine u Kolumbiji.