Marin i Ria PRVACI svijeta, Carrolina i Nikol viceprvakinje

Marin i Ria PRVACI svijeta, Carrolina i Nikol viceprvakinje
Na netom završenom Svjetskom prvenstvu, koje se od 12.-16.listopada održavalo u talijanskom gradu Alassio, Hrvatska reprezentacija osvojila je po jednu zlatnu i brončanu, te tri srebrne medalje. 

Ria Vojković i Marin Ćubela postali su SVJETSKI PRVACI u disciplini mješoviti parovi, disciplina koja se prvi puta igrala na SP-u. U finalu su sa 9:7 pobijedili Talijane Francescu Carlini i Luigia Grattapagliu.

Carrolina Bajrić i Ria Vojković u disciplini štafetno izbijanje osvojile su srebrnu medalju, prvo odličje u povijesti za hrvatsko žensko boćanje u ovoj disciplini sa SP. Finale su za svega jedan pogodak odnosno sa 41/54:40/53 izgubile od novih svjetskih prvakinja i novih svjetskih rekorderki (51/54) Francuskinja Barbare Barthet i Annaelle Barazzutti.  

Carrolina Bajrić i Nikol Marelja Bošnjak, kao novi reprezentativni par, osvojile su srebrnu medalju u disciplini par klasično. U dramatičnom finalu, u kojem su u zadnje bacanje ušle s vodstvom 7:6, na kraju su ipak poražene sa 8:7 od Talijanki Valentine Basei i Francesce Carlini. 
Na putu do finala pobijedile su u četvrtfinalu Francuskinje Coralie Rives i Sesiliu Mailehako, a u polufinalu Argentinke  Carlu Cabreru i Rominu Bolatti. 

Pero Ćubela - pojedinačno klasično: plasmanom u finale osvojio je svoju drugu srebrnu medalju u karijeri na SP u ovoj disciplini. U polufinalu sa 13:4 savladao je reprezentativca BiH Josipa Glavinića, a finale  sa 12:3 izgubio od Slovenca Jure Kozjeka, koji je u Alassiu osvojio svoj četvrti naslov svjetskog prvaka u ovoj disciplini i potvrdio status najuspješnijeg svjetskog klasičara u povijesti.

Marino Milićević i Pero Ćubela u disciplini par klasično osvojili su brončanu medalju. Dramatično polufinale izgubili su od Francuza Sebastiena Belayja i Gregoryja Chirata. Milićević i Ćubela su u zadnje bacanje polufinala ušli s vodstvom 7:4 no Francuzi su u zadnjem bacanju napravili četiri punta sa karo pogotkom Chirata predzadnjom boćom i zadnjom bližanom boćom Belayja za pobjedu.

Nives Jelovica u pojedinačnom klasičnom, kao bivša dvostruka svjetska prvakinja u ovoj disciplini, izgubila je "big match" četvrtfinala od aktualne dvostruke svjetske prvakinje Talijanke Caterine Venturini 12:7. Osvojila je 5.mjesto pobijedivši Čileanku 13:5.

Ria Vojković nastupila je i u brzinskom izbijanju te na kraju osvojila 5. mjesto, izgubivši u četvrtfinalu od Slovenke Nine Volčina 37(43):33(42).

Nives Jelovica u preciznom izbijanju je sa 8 i 13 punata u dvije kvalifikacijske serije na kraju zauzela 9. mjesto. Dodatna serija izbijanja za plasman u četvrtfinale joj je izmakla samo zato što su dvije natjecateljice koje su također ukupno u dvije serije ostvarile 21 punat imale po jednu bolju seriju od Jelovice (17).

Nakon povjesnog uspjeha iz Mersina 2019. kada je Hrvatska postala najuspješnija nacija svijeta u muškoj seniorskoj konkurenciji Hrvatska reprezentacija ponovno je među najuspiješnijim nacijama Svijeta zauzevši u ukupnom poretku drugo mjesto iza domaćina Italije a ispred svjetske boćarske velesile Francuske.

U delegaciji Hrvatskog boćarskog saveza uz igračice i igrače, izbornike Vukelića, Grižančića i Maglića na svjetskom prvenstvu bili su još Denis Peršić u svojstvu dopredsjednika FIB-e, Boris Nadenić u svojstvu predsjednika Sportske komisije FIB-e te međunarodni sudac i delegat Dino Blečić i Marino Štefan.

Doček reprezentacije održati će se u boćarskom domu Hrastenica danas, 17.listopada u popodnevnim satima. 

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se