Kreće nova sezona 1. HBL

BK "Vargon" sezona 2019./2020.

Kreće nova sezona 1. HBL

Završetak liga od 2. HBL pa na niže, označava početak natjecanja u najkvalitetnijem razredu natjecanja – 1. Hrvatske boćarske lige.

Prvenstvo započinje ove subote, dakle 26.10. sa početkom u 15:00 sati. Drugo kolo je na rasporedu 02.11., a tada slijedi pauza od jednog vikenda zbog svjetskog prvenstva za seniore u Turskom Mersinu. Stoga je treće kolo na rasporedu 16.11., a zadnje kolo prvog dijela odigrati će se 14.12. Nakon pauze zbog Božićnih i novogodišnjih praznika, prvoligaši se na boćališta vraćaju 18.01.2020., te bez prestanka igraju do 28.03.2020., kada je na rasporedu posljednje 18 kolo. Tada će biti poznate najbolje četiri momčadi koje će odigrati završni turnir (final four) na kojem ćemo dobiti momčadskog prvaka za sezonu 2019./2020., te dvije ekipe koje će napustiti prvoligaško društvo. Final four se odigrava subotu i nedjelju, 04. i 05. travnja 2020.

Naša županija će i u ovoj sezoni imati dva predstavnika. Uz boćarski klub Vargon, u prvoligaško društvo nakon jedne sezone izbivanja vraćaju se boćari Marinića. Marinići su nakon ispadanja iz prve lige u sezoni 2017./18., odmah postali prvaci 2. HBL-Sjever, te se ekspresno vratili među prvoligašku elitu.

Za vrijeme prijelaznog roka bilo je dosta prometno u našem najjačem klubu. Očito ponukani lošijim prošlogodišnjim plasmanom, gdje je Vargon završio tek na osmom mjestu prvoligaške tablice, Vargon je za narednu sezonu doveo zaista zvučna imena. U klub su se vratila tri igrača koja su već nosila dres momčadi sa Podvežice. Zanimljivo je da su sva tri transfera realizirana iz inozemstva. Riječ je o provjerenim i poznatim igračima, Dinku Beakoviću, Marinu Milićeviću i Luki Kukuljanu. Dinko Beaković se nakon dvije sezone provedene u slovenskom prvoligašu Zabiće vraća na hrvatske jogove. Od zadnjeg napuštanja Vargona, Beaković je igrao u Marinićima, Istri Poreč i Puli. Marino Milićević se vraća u klub u kojem je napravio prve prvoligaške korake. Prvoligaša sa Podvežice Milićević je napustio u prosincu 2009. godine još kao sedamnaesto godišnjak. Nakon toga je dosta godina nastupao za Zrinjevac, a zaigrao je i za dva talijanska kluba, Noventu i Belluno. Upravo iz Belluna Milićević dolazi u Vargon. Treće ovogodišnje pojačanje je Luka Kukuljan. Kukuljan se u klub vraća nakon dvije sezone provedene u talijanskom prvoligašu Noventi.

S obzirom na ove dolaske, netko je morao i napustiti klub. Riječ je o Dariu Juričiću koji je otišao u redove trećeligaša M. Gennaria 1954 gdje nastupa zajedno sa Karlom Vukelićem koji nakon dvije godine nije u sastavu prve momčadi Vargona. Alen Dretvić se je vratio u Lovran, dok su Fran Jakominić i Alen Čajić otišli u Mariniće.

Kod povratnika među prvoligaše, uz navedena dva dolaska Čajića i Frana Jakominića, u Mariniće je došao i Emilio Bošković iz Lovrana. Klub je napustio Ivan Barišić koji se vratio u Brajdu. Promjena je bila i u stručnom dijelu kluba. Vazmoslav Tibljaš više nije voditelj ekipe već je to mjesto preuzeo Franko Sloković, nekadašnji voditelj Istre Poreč i Pazina.

Sudeći prema odrađenom poslu za vrijeme prijelaznog roka, možemo zaključiti da od Vargona očekujemo ozbiljan napad na titulu prvaka koja je zadnji put osvojena u sezoni 2014./15. S druge strane, Marinići će imati „pune ruke posla" kako bi održali svoj prvoligaški status.

Od ostalih prijelaza vrijedi svakako spomenuti značajnije. Pero Ćubela, aktualni europski prvak te nositelj zlatne medalje sa Mediteranskih igara u preciznom izbijanju, nakon dugih godina napustio je Zrinjevac i pridružio se bratu Marinu u talijanskoj Noventi. Zbog toga je Zrinjevac doveo mladog i talentiranog boćara iz Metkovića Luku Gašpara. Aktualni prvaci države boćarski klub Istra Poreč, ostali su nakon 15 godina bez standardnog brzinca Joška Mardešića koji se vratio u rodnu Komižu. U njihovoj listi dolazaka je nama poznati Aleksandar Korić koji je tamo došao iz Poljana. Boćarski klub Pula,viceprvaci države, očito žele ove godine po prvi povijesni naslov s obzirom da je predsjednik kluba Suad Zemunović zadržao kompletnu prošlogodišnju postavu, te doveo dva provjerena imena, Nikolu Hrelju iz Funtane koji je dosta vremena nosio dres Istre Poreč, te Deana Ikića iz Valture koji je već nastupao za Pulu. Od najzanimljivijih transfera u južnom dijelu Hrvatske, svakako najviše odzvanja transfer Ivana Jurića iz Sokol Orbica u Biston Brela. To znači da karizmatični Matejas Jozipović svakako želi povijesni plasman na final four, a možda čak i nešto više.

Ove godine, s obzirom na promjenu sistema europske lige prvaka, plasman na to natjecanje izboriti će samo dvije prvoplasirane ekipe koje su automatski plasirane u četvrtfinale tog natjecanja.

Marinići ligu započinju domaćim nastupom protiv zagrebačkog Zrinjevca, dok Vargon kreće na gostovanje u Šibenik kod ekipe Primoštena.

Sastavi ekipa:

Vargon: Davor Jelovica (kapetan), Dinko Beaković, Joško Buterin, Vedran Glavić, Siniša Juretić, Luka Kukuljan, Marino Milićević, Dario Pavia, Antonio Prlaguzić, Kristijan Prodan i Alen Šestan, te voditelj Čedo Vukelić

Marinići: Paulo Flego (kapetan), Kristijan Benaš, Emilio Bošković, Alen Čajić, Milan Čirjak, Zvonko Hlaj, Fran Jakominić, Ivica Jakominić, Karlo Knežević, Sandro Ladavac, Robert Vivoda te voditelj Franko Sloković