Kreće ligaška sezona 2022./23.

Kreće ligaška sezona 2022./23.

Boćari i boćarice vraćaju se na prvenstvene susrete. Ovog vikenda započinju sva ligaška natjecanja osim najvišeg ranga muškog i ženskog boćanja. Dvije međuopćinske lige zajedno za ženskom županijskom ligom kreću u petak 02.09., dok u subotu kreće 1. HBL-sjever, te dvije 2. županijske lige i dvije 3. županijske lige. Nedjelja je standardno termin kada igra 1. županijska liga, te 2. HBL Istra-Primorje. Ukupno će za vikend nastupiti 63 kluba iz naše županije.

U neobičnoj situaciji naći će se peterostruki prvak države „Vargon", koji će nastupiti u drugom rangu natjecanja. Ždrijeb prvog kola spojio je dvije ekipe koje smo prošle sezone gledali u Super ligi - Vargon i Mariniće. Upravo su na istom tom boćalištu i protiv istog suparnika „Marinići" i odigrali svoj posljednji susret, gdje su u 18. kolu prošle sezone poraženi 12:14 na riječkoj Podvežici. No, uspoređivati taj rezultat s onime što slijedi je teško, jer su se karte u ta dva kluba dosta izmiješale. Dres „Vargona" u odnosu na prošlu sezonu više ne nose: Mark Rumac, Dario Juričić koji je preselio u „Studenu", te Lovro Šipek koji nema više pravo nastupati na dvojnu registraciju. Također, klub je napustio i najučinkovitiji prošlogodišnji igrač „Vargona" Roland Marčelja koji će karijeru nastaviti u BK „Istra Poreč". Njih će probat nadomjestiti trojica igrača koja su već nosila dres „Vargona", a riječ je o Goranu Percanu, Zoranu Cuculiću i Kristijanu Prodanu. S druge strane dosta je prometno bilo i na Marinićima. Sreću u drugim klubovima odlučili su potražiti Slovenac Klemen Podgoršek ("Postojna"), Sandro Ladavac („Zrinjevac") i Marko Vrkić („Brzac"). U rubrici dolazak stoje imena Ivice Vrbete („Ledenice"), Borisa Arnolda („Halubjan") te Tomislava Dokozića („Brajda"). Ulogu voditelja trebao bi vršiti povratnik iz Sv. Rok Klane, Vazmoslav Tibljaš. No, taj susret će se odigrati 07.09. u 17 sati jer je odgođen zbog reprezentativnih obaveza igrača Deana Klarića i Čede Vukelića na europskom prvenstvu za žene. Kod ostalih članova 1. HBL sjever nije bilo tako prometno, ali vrijedi spomenuti da novi prvoligaš Lučki Radnik kreće u novu sezonu pojačan Ivicom Silovom iz Grbci, dok u odnosu na prošlu sezonu neće biti Nenada Juričića, Željka Skočića i Branka Barabe. U Lovran je došao Nenad Krivokuća iz Srdoča, dok je klub nakon jedne sezone napustio Prodan. Ostali naši prvoligaši, Kukuljanovo, Podhum, Gornji kraj – Ladvić te Sv. Rok Klana ne bilježe značajnije prelaske. Svakako treba spomenuti da će prvak ove lige nastupiti u Super ligi u sezoni 2023./24. bez bilo kakvih kvalifikacija, dok će se na začelju voditi velika bitka za opstanak jer se već sada zna da će ispasti najmanje 3 ekipe, dok je moguć i najgori scenarij kamo bi ispalo čak 5 momčadi, što je pola lige.

U 2. HBL Istra Primorje imamo četiri kluba iz naše županije, što je jedan više nego prošle godine. Nakon 12 godina u taj rang se je vratila momčad Sloge iz Čavli, dok su debitanti ekipa Krenovca. Uz njih, tu su već "starosjedioci” Lošinj 90, te Kastav. Prometno za vrijeme prijelaznog roka bilo je u Kastvu, gdje dres Kastva više neće nositi Marko Krpina (Korensko) te Karlo Vukelić koji više nema mogućnost igrati na dvojnu registraciju. Umjesto Vukelića, Kastavci su "dovukli" Ivana Šokića na dvojnu registraciju. Momčad Sloge je napustio već spomenuti Cuculić, dok će im Andrej Fućak koji je došao iz Podhuma i Ivan Načinović (dvojna registracija) pokušati pomoći da se čim prije vrate u ligu iz koje su ispali. Krenovac i Lošinj 90 kreću u novu sezonu bez igračkih promjena.

Također su se ovim prijelaznim rokom izmiješale karte i u prvoj županijskoj ligi. Ponovno se ime Zagona spominje kao lagani favorit, s obzirom da su doveli mladog Matiju Valenčića (dvojna registracija) iz Rječine, a ostali su bez Bruna Butkovića koji je preselio u novooformljenu ekipu Povila. Viceprvak lige Brajda će probati ove godine napraviti korak više od drugog mjesta iz prošle sezone, pa su doveli Jovicu Peciju iz Ledenica dok im je otišao Dokozić. Iz Italije se je vratio Saša Grgantov koji će nositi dres Krka i zasigurno donijeti jednu dimenziju više tom klubu. U Brzac se nakon dvije godine vratio Marko Vrkić, dok je klub napustio Ivica Spicijarić koji je otišao u Križišće. Nakon jedne godine bez Daria Juričića, Studena će ponovno moći u ovoj sezoni računati na njegovu pomoć. Ispada da je najveći gubitnik prijelaznog roka momčad Ledenica, koju su napustila dva nosioca igre, Pecija i Vrbeta, ali zasigurno će sa svojim domaćim snagama pokušati izboriti čim bolji plasman. Novi članovi te lige su Drivenik i Mošćenička Draga, te ćemo vidjeti koliko će biti uspješni u višem rangu.

U rangovima ispod ovoga, nisu se karte previše izmiješale, tako da zasigurno očekujemo neizvjesne i zanimljive lige. Nakon godinu dana pauze, boćanju se vraća Kristijan Benaš u dresu Halubjana, dok je Poljane pojačao Klaudio Sandalj iz Lovrana.

U svakom slučaju želimo puno dobro odigranih boća i zadovoljnih lica svim igračima i igračicama, voditeljima te sucima.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se