Juniori Svetog Jakova prvaci Europe

Prvaci Europe - juniori Sv.Jakova

Juniori Svetog Jakova prvaci Europe

Juniori "Svetog Jakova" prvaci su Europe u boćanju! Ekipu "Svetog Jakova" vodio je trener Vjekoslav Matetić, asistirao mu je Karlo Šaban, a u sastavu su bili Lovro Šipek, Žarko Jerčinović, Filip Klarić, Adrian Šipek, Luka Tus, Luka Tomić i Leon Brnić. Prema propozicijama u svakoj je ekipi morala biti i jedna mlada boćarica, pa su Jakovari "posudili" Anu Stančić ("Pula") i Klaru Širola ("Kastav").
Do europskog trona došli su jučer na 1. Kupu europskih prvaka održanom u talijanskom gradiću Pont St. Martin, nakon što su na Final Fouru pobijedili sve svoje protivnike - talijansku ekipu "Bassa Valle Helvetia", slovensku ekipu "Pliskovica" i u dramatičnoj zadnjoj utakmici francusku ekipu "Val de Drome".

Put do naslova prvaka počeo je pobjedom protiv talijanske ekipe "Bassa Valle Helvetia" domaćina Final Foura. Prva utakmica je uvijek teška, no Jakovari su dobro krenuli, prije zadnjih klasičnih disciplina imali su visoko vodstvo od 11:3 i sigurno su utakmicu priveli kraju.
Puno lakša je bila druga utakmica protiv slovenske ekipe "Pliskovica", koju su Jakovari uvjerljivo dobili 18:4.

Pitanje naslova prvaka rješavalo se u direktnom ogledu "Svetog Jakova" i francuske ekipe "Val de Drome" u čijem sastavu su bila dva francuska reprezentativca, a najzvučnije ime među njima je Baptiste Dumarcher, svjetski prvak u disciplini pojedinačno klasično.
Utakmica je otvorena utrkom štafeta u kojoj su Francuzi pogodili 52 boće, dok su Filip Klarić i Lovro Šipek pogodili 46 boća, što je ispod uobičajene brojke koji štafeta "Sv. Jakova" zna pogoditi. Međutim, treba znati da Filip još uvijek nije zaliječio ozljedu koju vuče sa SP, pa je, s obzirom na to, ovaj rezultat ipak solidan. 
Slijedila su precizna izbijanja, Klara Širola je napravila 7 punata, a Francuskinja 10, pa su Francuzi poveli 4:0, međutim svjetski prvak u ovoj disciplini Žarko Jerčinović potvrdio je svoju klasu i s 20 punata smanjio vodstvo Francuza na 4:2.
Dva brzinca koja su uslijedila donijela su odlične trke, Lovro je pogodio 40 boća, a njegov protivnik Paradis 42 i Francuzi su povećali vodstvo na 6:2. Onda je Filip Klarić stisnuo zube i pogodio odlične 43 boće, 6 više od njegovog protivnika, pa su Jakovari smanjili na 6:4.
Disciplina bližanje i izbijanje u krug donijela je novu podjelu bodova. Odlični Žarko Jerčinović cijelo je vrijeme imao vodstvo, međutim njegov protivnik Dumarcher je u zadnjem krugu uspio izjednačiti na 26:26, da bi Žarko pogodio zadnju boću i donio velika dva boda "Svetom Jakovu". Najmlađi u sastavu "Svetog Jakova" Adrian Šipek zaostao je dvije boće za Justine Sage (21:23), pa je "Val de Drome" prije zadnjih klasičnih disciplina imao vodstvo od 8:6.
U zadnjim disciplinama igrala su se dva pojedinca (muški i ženski) te dva para i u igri je bilo 8 bodova. Jakovarima su trebale tri pobjede da dođu do naslova.
Teška zadaća, ali Jakovari su odlično krenuli, posebno sjajni Žarko Jerčinović. Žare je prvi riješio susret u svoju korist u pojedincu, deklasirao je s 13:2 svjetskog prvaka Dumarchera i "Sveti Jakov" je izjednačio na 8:8. U paru su Lovro Šipek i Luka Tus brzo preokrenuli vodstvo Francuza, napravili su nedostižnu prednost i pobijedili 13:7. 
"Sveti Jakov" je poveo 10:8 i desetak minuta prije kraja imao odličnu situaciju, jer su i Ana Stančić u pojedincu i par Filip Klarić - Adrian Šipek imali vodstvo. Međutim, u zadnjih desetak minuta situacija se dramatično "zakuhala". Ana je imala vodstvo od 9:4, ali je Justine Sage uspjela preokrenuti rezultat i prije zadnje butade doći u vodstvo. Isto se dogodilo i u susretu parova, Francuzi su poveli i u zadnjoj minuti imali su naslov u rukama. U paru su došli do bodova i izjednačenja na 10:10 i sve se rješavalo u ženskom pojedincu.
Pitanje prvaka Europe odlučeno je zadnjom boćom Ane Stančić koja je uspjela pogoditi boću Francuskinje i donijeti "Svetom Jakovu" pobjedu od 12:11 i dva ogromna boda za naslov prvaka Europe.
Uslijedila je erupcija oduševljenja u taboru "Svetog Jakova" i među njihovim brojnim navijačima na tribinama, koji su i ovaj potegli na dalek put da im daju podršku.
Ana Stančić prometnula se u junakinju "Svetog Jakova", a najbolji igrač turnira bio je fenomenalni Žarko Jerčinović koji je odigrao na najvišoj svjetskoj razini. 

Naslov prvaka Europe boćara "Svetog Jakova" najveći je uspjeh u povijesti crikveničkog ekipnog sporta, a izvođenje hrvatske himne po završetku Final Foura u Italiji, u počast boćarima "Svetog Jakova" vječno će se pamtiti.

Najveće čestitke svima koji su to ostvarili.

Rezultati:

1 . kolo: SVETI JAKOV – BASSA VALLE 16:6

Brzinsko štafetno izbijanje (2:0): Žarko Jerčinović, Filip Klarić – Matteo Golfetto, Stephane Bosonin 41/57:34/56; Precizno izbijanje (3:1): Klara Širola – Alessia Vuillermoz  6:6; Žarko Jerčinović – Federico Golfetto 13:8; Brzinsko izbijanje (2:2): Adrian Šipek – Stephane Bosonin 29/46:25/46; Lovro Šipek – Matteo Golfeto 35/44:43/48; Bližanje i izbijanje u krug (4:0): Filip Klarić – Andrea Fasana 25:23; Lovro Šipek – Edoardo Graziano 27:18: Parovi klasično (4:0): Lovro Šipek, Leon Brnić – Federico Golfetto, David de Glaudi 10:8; Filip Klarić, Adrian Šipek – Andrea Fasana, Edoardo Graziano 13:3; Pojedinačno klasično (0:2): Ana Stančić – Alessia Vuillermoz 3:13; Pojedinačno klasično (1:1): Žarko Jerčinović – Matteo Golfetto 6:6.

2. kolo:  SVETI JAKOV - PLISKOVICA  18:4

Brzinsko štafetno izbijanje (2:0): Filip Klarić, Adrian Šipek – Allaz Vrabec, Jure Jekše 38/55:17/45; Precizno izbijanje (2:2): Klara Širola – Veronika Vrabec  9:13; Žarko Jerčinović – Justin Vrabec  22:10; Brzinsko izbijanje (4:0): Filip Klarić – Justin Vrabec 37/47:13/43; Lovro Šipek – Allaz Vrabec 32/41:20/40; Bližanje i izbijanje u krug (4:0): Adrian Šipek – Luka Brišar 25:17; Žarko Jerčinović – Izak Čuk 23:14; Parovi klasično (3:1): Filip Klarić, Ana Stančić – Allaz Vrabec, Izak Čuk 8:6; Luka Tus, Luka Tomić – Luka Brišar, Jure Jekše 6:6; Pojedinačno klasično (1:1): Klara Širola – Veronika Vrabec  8:8; Pojedinačno klasično (1:1): Adrian Šipek – Justin Vrabec 9:3.

3. kolo:   VAL DE DROME – SVETI JAKOV  10:12

Brzinsko štafetno izbijanje (2:0): Bastian Paradis, Baptiste Dumarcher - Filip Klarić, Lovro Šipek 52/56:46/52; Precizno izbijanje (2:2): Justine Sage - Klara Širola 10:7; Emile Rolland - Žarko Jerčinović 13:20; Brzinsko izbijanje (2:2): Bastian Paradis - Lovro Šipek 42/46:40/46; Emile Rolland – Filip Klarić 37/43:43/47;  Bližanje i izbijanje u krug (2:2): Baptiste Dumarcher – Žarko Jerčinović 26:27; Justine Sage – Adrian Šipek 23:21: Parovi klasično (2:2): Emile Rolland, Benoit Chastan – Lovro Šipek, Luka Tus 7:13; Bastian Paradis, Maxime Lombard – Filip Klarić,  Adrian Šipek 8:5; Pojedinačno klasično (0:2): Justine Sage -  Ana Stančić 11:12; Pojedinačno klasično (0:2): Baptiste Dumarcher - Žarko Jerčinović 2:13..  

Poredak:

1. SVETI JAKOV
2. VAL DE DROME
3. BASSA VALLE
4. PLISKOVICA
 

Izvor: crikva.hr

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se