Hrvatskoj srebro na svjetskom kupu u Turskoj

Hrvatskoj srebro na svjetskom kupu u Turskoj

Hrvatska ženska boćarska reprezentacija osvojila je srebrno odličje na 2. Svjetskom kupu za žene. Natjecanje se odvijalo dva dana, 2. i 3.11. u Turskom gradu Mersinu. Prvotno je po kalendaru FIB-e za 2019. godinu bilo predviđeno da se ovo natjecanje održi u Čileu, no premješteno je u Turski grad koji je bio domaćin mediteranskim igrama 2013. godine. 

Hrvatske reprezentacija zaputila se na put petak u sastavu Carrolina Bajrić (Čavle ŠB), Nives Jelovica i Ria Vojković (oba dvije Labin) sa izbornikom reprezentacije Romanom Grižančićem. U večernjim satima petka izvršen je ždrijeb koji je našu reprezentaciju smjestio u skupinu sa reprezentacijom Kine i drugom ekipom Turske. Jednu utakmicu sačinjavale su tri discipline, i to redom precizno izbijanje, par klasično te brzinsko izbijanje. Svaka disciplina nosi dva boda, a pobjednik dvoboja je reprezentacija koja skupi više bodova. Iz svake od četiri skupine, plasman u polufinale ostvarit će samo prvoplasirana reprezentacija. 

Prvi susret su naše reprezentativke bile slobodne s obzirom da su bile nositeljice u skupini, a reprezentativke Kine su pobijedile Tursku 2 sa 6:0. U drugom dvoboju su naše igračice pobijedile reprezentativke Turske 2 rezultatom 4:2. Nives Jelovica je najprije dobila precizno izbijanje rezultatom 12:8 pogotkom zadnjeg balina za pobjedu, da bi nakon toga par Jelovica i Carrolina Bajrić pobjedom od 12:8 donio prvu pobjedu u skupini Hrvatskoj reprezentaciji na ovom natjecanju. Do pobjede nije uspjela doći Vojković koja je u brzinskom izbijanju poražena 25:30. Zatim je slijedio presudni dvoboj za nastavak natjecanja, s obzirom da će reprezentacija koja u dvoboju između Hrvatske i Kine dođe do pobjede nastaviti sa natjecanjem u polufinalu, dok će se poražena ekipa oprostiti od daljnjeg natjecanja. Kineskinje su ujedno osvajačice prvog igranog svjetskog kupa te braniteljice naslova. I u ovom dvoboju su naše reprezentativke došle do pobjede od 4:2. Ponovno je pobjedu u preciznom izbijanju ostvarila Jelovica sa 17:5, te zajedno sa suigračicom Bajrić slavila u paru sa 12:5. Novi poraz ubilježila je Vojković koja nije imala nikakvih šansi protiv odlične Kineskinje Wang Yank koja je pobijedila sa 38:26.

Polufinale Svjetskog kupa izborile su uz našu reprezentativnu vrstu i reprezentativke  Slovenije, Argentine i domaćina Turske. U nedjelju se krenulo sa susretima polufinala. Naše igračice su za protivnice imale reprezentativke Argentine i ostvarile najuvjerljiviju pobjedu na ovom natjecanju, sa maksimalnih 6:0 i suvereno ostvarile plasman u finale. Ponovno su odlične bile Bajrić i Jelovica koje su u paru slavile uvjerljivu pobjedu sa 13:1, dok je Jelovica došla i do treće pobjede u preciznom izbijanju sa 10:4. Do prve pobjede na kupu došla je i Vojković koja je slavila rezultatom 29:24. Finalni dvoboj izborile su i Turkinje pobjedom sa 5:1 protiv Slovenki.

Finalni dvoboj završio je konačnim rezultatom od 6:0 u korist Turske, no naše igračice nisu bile bez šansi. Jelovica je najprije izgubila prvo precizno na kup sa 11:12 od aktualne svjetske prvakinje upravo u ovoj disciplini Ozturk Buket. Nakon toga je uslijedio i prvi poraz na kupu Bajrić i Jelovica u paru, također za punat kratke, 7:8. U brzinskom izbijanju je Vojković pogodila najbolji svoj rezultat na ovom kupu od 33 pogotka, ali ni to nije bilo dovoljno za bodove s obzirom da je aktualna svjetska prvakinja u štafeti Ozturk Inci Ece pogodila 37 pogodaka. Reprezentacija Turske je bila najveći favorit na ovom natjecanju, i zbog kvalitetnih igara sestri Ozturk a i zbog domaćeg boćališta i navijača, te su opravdale taj status osvajanjem ekipnog zlata. 

S obzirom da je ovaj Svjetski ekipni kup praktički svjetsko ekipno prvenstvo, možemo reći da su naše reprezentativke viceprvakinje svijeta u ekipnoj konkurenciji. Odličan rezultat za naše reprezentativke, iako na ovom natjecanju nisu nastupile najjače nacije poput Italije i Francuske zbog sukoba između njihovih saveza i krovne boćarske organizacije FIB-e, ali to ne umanjuje uspjeh naših najboljih igračica.

Na prvom svjetskom kupu koji se je igrao 2017. godine u francuskom St. Vulbasu, naša reprezentacija je završila natjecanje po skupinama sa jednom pobjedom i jednim porazom, te se u konačnom poretku smjestila između 5. i 8. mjesta. Tada su za našu reprezentaciju nastupile tri igračice Čavle ŠB Carrolina i Virginia Bajrić, Tea Čančarević te Nives Jelovica.

Jedan od voditelja ovog natjecanja bio je Marino Štefan, dok je susrete sudio međunarodni sudac Dino Blečić.

 

Na istoj lokaciji, od 06.-09.11. slijedi svjetsko prvenstvo za seniore. Izbornik Jure Maglić za ovo natjecanje odlučio je povesti sljedeće igrače: Bruno Kraljić (Pontese, Ita), Pero Ćubela (Noventa, Ita), Marin Ćubela (Noventa, Ita), Darijan Živolić (Pula) i Tomislav Kolobarić (Zrinjevac)