Hrvatskoj juniorskoj reprezentaciji drugo mjesto na 18. izdanju turnira Božić 2023.

reprezentacije Hrvatske i Francuske

Hrvatskoj juniorskoj reprezentaciji drugo mjesto na 18. izdanju turnira Božić 2023.

Juniorska reprezentacija Hrvatske osvojila je drugo mjesto na tradicionalnom međunarodnom boćarskom turnir „Božić 2023." održanom od 16.-17.12.2023. u Boćarskom domu Podvežica u Rijeci u organizaciji Boćarskog saveza PGŽ i Boćarskog saveza grada Rijeke, a pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Zajednice sportova PGŽ, Grada Rijeke i Hrvatskog boćarskog saveza. Na turniru su sudjelovale reprezentacije Francuske, Slovenije, Slovačke, Crne Gore, Hrvatske, BS Primorsko - goranske županije, Istarskog boćarskog saveza i Dalmacije.

Pobjednički pehar ove godine pripao je reprezentaciji Francuske koja je u finalnom dvoboju pobijedila Hrvatsku u dodatnom pripetavanju 2:0, nakon što je susret završio izjednačenim rezultatom 4:4. Treće mjesto pripalo je reprezentaciji Slovenije, koja je bila bolja od Crne gore.

Najbolji brzinac bio je hrvatski reprezentativac Adrian Šipek sa 44 pogotka, dok je najboljim igračem turnira  proglašen reprezentativac Francuske Jules Peyrard.

Otvorenju turnira nazočili su Sonja Šišić pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-e, Anja Trošelj predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke, Veljko Karabaić predsjednik Zajednice sportova PGŽ, Denis Peršić predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza (HBS), Loris Matković član IO HBS-a, Miljenko Butković predsjednik Boćarskog saveza PGŽ, Ivan Sušanj podpredsjednik BS PGŽ i Renata Ševerdija predsjednica Boćarskog saveza grada Rijeke. Uzvanici su u svojim kratkim obraćanjem sudionicima turnira, poželjeli dobrodošlicu reprezentacijama u Rijeku na 18. tradicionalni međunarodni juniorski turnir. 

Denis Peršić i Loris Matković uručili su plakete zahvale organizatorima turnira BS PGŽ, BS Grada Rijeke kao i institucijama koje kontinuirano podupiru razvoj boćarskog sporta u gradu i županiji - Gradu Rijeci, Županiji Primorsko-goranskoj i Zajednici sportova PGŽ te najboljem junioru Žarku Jerčinoviću (Drivenik) i najboljem kadetu Adrianu Šipeku (Sv.Jakov-Jadranovo) u 2022. godini.

Ekipe su bile podijeljene u dvije grupe u kojima su, po sistemu svaki sa svakim, odigrali tri susreta. Grupu A sačinjavale su reprezentacije Francuske, P-G županije, Slovenije i Slovačke. U samu završnicu kao prvoplasirana ekipa u finale i borbu za 1. mjesto plasirala se Francuska. Drugoplasirana Slovenija igrala je utakmicu za 3.mjesto, trećeplasirana selekcija PGŽ igrala je za 5.mjesto, dok je četvrtoplasirana Slovačka igrala za 7.mjesto.

Grupu B sačinjavale su reprezentacije Hrvatske, Crne gore, Dalmacije i Istre, a plasman u finale ostvarila je ekipa Hrvatske. Hrvatska je s dvije pobjede i neriješenim rezultatom osvojila 7 bodova sa zbrojem punata iz svih disciplina 18:6 (+12)  i prvo mjestu u grupi B, drugoplasirana je bila Crna Gora, trećeplasirana Istra i četvrtoplasirana Dalmacija.

Pehare i nagrade uručili su predsjednica BS grada Rijeke Renata Ševerdija i predsjednik Boćarskog saveza PGŽ Miljenko Butković. 

Turnir su kroz dva dana sudili nacionalni suci Nenad Juričić, Dragan Vlaše i Leon Petz dok je voditelj turnira bio Davor Jelovica.

Finale: Hrvatska – Francuska 4:4 (0:2)
Brzinsko izbijanje (2:0): Šipek – Arnaud 44/47:37/45.
Precizno izbijanje (0:2): Jerčinović – Peyrard 9:19.
Bližanje i izbijanje u krug (0:2): Načinović – Nury 23:24.
Par (2:0): Načinović, Valenčić (Šipek) – Peyrard, Nicolas 9:7.

Poredak: 1. Francuska, 2. Hrvatska, 3. Slovenija, 4. Crna Gora, 5. Primorsko-goranska županija, 6. Istarski boćarski savez, 7. Dalmacija, 8. Slovačka.

Sastav reprezentacije Hrvatske:

Adrian Šipek (Sv.Jakov-Jadranovo), Žarko Jerčinović (Drivenik), Ivan Načinović i Matija Valenčić (oba Vargon), voditelji Vjekoslav Matetić i Čedo Vukelić

Sastav reprezentacije BS P-G županije:

Karlo Jakominić i Ivan Šokić (oba Vargon), Luka Tus i Luka Tomić (oba Sv.Jakov-Jadranovo) Ivano Rajačić Muža (Gornji kraj-Ladvić i David Pekar (Sv.Rok-Klana), voditelji Sandro Gulja i Dean Klarić.

 

REZULTATI:

GRUPA A

GRUPA B

FINALNI SUSRETI

 

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se