EP Grude - dva finala za Hrvatsku

Hrvatski reprezentativci osvojili su tri medalje na Europskom prvenstvu za seniore koje se od srijede do subote, 4. do 7. listopada 2023. odigrava u Grudama (BiH).

Od hrvatskih reprezentativaca najteže su se među četiri najbolja plasirali aktualni svjetski prvaci u parovima Marin Ćubela i Karlo Šaban koji su u do kraja neizvjesnom četvrtfinalu sa 10:8 pobijedili Andyja Garciu i Nicholasa Laugiera iz Monaka. Hrvatski par je, u današnjem dvoboju za plasman u finale protiv Slovenaca Dejana Tonejca i Jure Kozjeka, ostvarili veliku pobjedu u dodatnoj butadi te rezultatom od 11-10 plasirali se u finale EP. Drugi polufinalni par činili su Francuzi Julien Molager i Sebastien Belay, te Crnogorci Tomislav Ranković i Rade Zec, a plasman u finale osigurali su Francuzi rezultatom 13:1. Finale para klasično igra se danas u 17 sati.

Luka Gašpar je u četvrtfinalu sa 13:4 savladao Turčina Muhemmeta Yilmaza Durana i tako ušao u elitno društvo četiri najbolja u kojem su nekadašnji član Trio Buzeta, Slovenac Jure Kozjek, te Talijan Luigi Grattapaglia i Francuz Gregory Chirat, sve odreda boćari koji u svojim kolekcijama trofeja imaju najmanje po jedan naslov svjetskog i europskog prvaka u raznim disciplinama. U polufinalu Gašpar se susreo s Chirtom. Cijeli susret protekao je u jako kvalitetnom dvoboju. Kod rezultata 4:5 za Francuza i pri isteku vremena, posljednja Gašparova bližana boća odlučivala je da li se ide u dodatnu butadu, međutim Gašpar nije izralizirao boću te gubi susret 4:6 i osvaja brončanu medalju.

Aktualni svjetski prvak Pero Ćubela u četvrtfinalu zaista nije imao težak zadatak savladati skromnog Portugalca Virgilia Machada 23:11. U polufinalu odličnom je igrom savladao Slovenskog predstavnika Premru Tadeja s 27-17 i plasirao se u finale koje je na rasporedu danas  u 14:30 sati.

Nažalost, u polufinale se nije uspio plasirati i odličje osvojiti Marino Milićević u brzinskom izbijanju. Milićević je unatoč vrlo dobrom rezultatu u četvrtfinalu sa 48(50):45(49) izgubio od aktualnog svjetskog viceprvaka i jednog od aktualnih svjetskih rekordera, Talijana Stefana Pegorara.

Hrvatski reprezentativci tako su u Grudama ostali bez kolajne u brzinskom i štafetnom izbijanju koje su osvajali na zadnjih pet uzastopnih EP. Zadnji od hrvatskih reprezentativaca na EP u brzinskom izbijanju 2008. u talijanskom Saviglianu do medalje nije uspio stići današnji pomoćnik izbornika Matetića, Tomislav Kolobarić