EP Grude - dva finala za Hrvatsku

EP Grude - dva finala za Hrvatsku

Hrvatski reprezentativci osvojili su tri medalje na Europskom prvenstvu za seniore koje se od srijede do subote, 4. do 7. listopada 2023. odigrava u Grudama (BiH).

Od hrvatskih reprezentativaca najteže su se među četiri najbolja plasirali aktualni svjetski prvaci u parovima Marin Ćubela i Karlo Šaban koji su u do kraja neizvjesnom četvrtfinalu sa 10:8 pobijedili Andyja Garciu i Nicholasa Laugiera iz Monaka. Hrvatski par je, u današnjem dvoboju za plasman u finale protiv Slovenaca Dejana Tonejca i Jure Kozjeka, ostvarili veliku pobjedu u dodatnoj butadi te rezultatom od 11-10 plasirali se u finale EP. Drugi polufinalni par činili su Francuzi Julien Molager i Sebastien Belay, te Crnogorci Tomislav Ranković i Rade Zec, a plasman u finale osigurali su Francuzi rezultatom 13:1. Finale para klasično igra se danas u 17 sati.

Luka Gašpar je u četvrtfinalu sa 13:4 savladao Turčina Muhemmeta Yilmaza Durana i tako ušao u elitno društvo četiri najbolja u kojem su nekadašnji član Trio Buzeta, Slovenac Jure Kozjek, te Talijan Luigi Grattapaglia i Francuz Gregory Chirat, sve odreda boćari koji u svojim kolekcijama trofeja imaju najmanje po jedan naslov svjetskog i europskog prvaka u raznim disciplinama. U polufinalu Gašpar se susreo s Chirtom. Cijeli susret protekao je u jako kvalitetnom dvoboju. Kod rezultata 4:5 za Francuza i pri isteku vremena, posljednja Gašparova bližana boća odlučivala je da li se ide u dodatnu butadu, međutim Gašpar nije izralizirao boću te gubi susret 4:6 i osvaja brončanu medalju.

Aktualni svjetski prvak Pero Ćubela u četvrtfinalu zaista nije imao težak zadatak savladati skromnog Portugalca Virgilia Machada 23:11. U polufinalu odličnom je igrom savladao Slovenskog predstavnika Premru Tadeja s 27-17 i plasirao se u finale koje je na rasporedu danas  u 14:30 sati.

Nažalost, u polufinale se nije uspio plasirati i odličje osvojiti Marino Milićević u brzinskom izbijanju. Milićević je unatoč vrlo dobrom rezultatu u četvrtfinalu sa 48(50):45(49) izgubio od aktualnog svjetskog viceprvaka i jednog od aktualnih svjetskih rekordera, Talijana Stefana Pegorara.

Hrvatski reprezentativci tako su u Grudama ostali bez kolajne u brzinskom i štafetnom izbijanju koje su osvajali na zadnjih pet uzastopnih EP. Zadnji od hrvatskih reprezentativaca na EP u brzinskom izbijanju 2008. u talijanskom Saviglianu do medalje nije uspio stići današnji pomoćnik izbornika Matetića, Tomislav Kolobarić

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se