Čavle ŠB i Marinići u borbi za naslov prvakinja 1. HŽBL

Zaostalim susretom 13. kola između Labina i Čavle ŠB završen je regularni dio natjecanja u 1. Hrvatskoj ženskoj ligi. Ova utakmica je direktno odlučivala o tome s koje će pozicije, naše dvije najuspješnije ženske ekipe u zadnjih par sezona, krenuti u doigravanje za titulu prvakinja države.

Boćaricama Deana Klarića igrao je i minimalan poraz za osiguravanje najbolje startne pozicije uoči doigravanje. Boćarice sa Hrastenica slavile su pobjedu na gostujućem terenu od 14:10 i uspjele izboriti ono po što su i krenule put Labina - poziciju broj 1. Sezonu su završile s 33 boda, tri više od Komiže i šest više od Labina. Doživjele su poraz samo na gostovanju u Komiži, dok su slavile u svim ostalim susretima. Svakako treba spomenuti dvije pobjede protiv aktualnih državnih prvakinja Labina.

U samoj najavi sezone, rekli smo da bi ovo trebala biti najzanimljivija i najneizvjesnija sezona od kada se igra ženska liga s obzirom da su prema predviđanjima tri najjače ekipe bile podjednako jake. Upravo se to i obistinilo, jer je zadnja igrana utakmica doslovce odlučivala o prve tri pozicije. Ovisno o tome kako završi zaostali susret, Čavle ŠB je mogla završiti regularni dio na prvom ili drugom mjesto, Komiža na drugom ili trećem, a Labin pak na prvom, drugom ili trećem mjestu. Sve ekipe su željele čim bolji plasman nakon regularnog dijela, jer prvo mjesto nosi papirnato „lakšeg" protivnika u polufinalu, ali i prednost domaćeg terena u polufinalu i finalu u eventualnoj trećoj utakmici.

Četvrto mjesto zauzela je ekipa Marinića, koja se tako priključila „velikoj trojci", te se vraća u borbu za titulu prvakinja nakon nekoliko godina gdje nisu uspjele ostvarili neki zapaženiji plasman. Prošle sezone su boćarice Marinića zauzele posljednje mjesto u prvoj ligi sa samo tri osvojena boda, pa je evidentan napredak u bodovnom smislu. Svakako su tome doprinijele povratci na boćališta igračica koje su nekada igrale za Mariniće, iskusne Dolores Šebelje i Antonije Frlan, kao i još uvijek mlade Mime Sorić, pa je njihov trener Stevan Uzelac imao više mogućnosti za sastavljanje sastava. U zadnje tri sezone, boćarice Marinića su ukupno osvojile 13 bodova, isto koliko su ih osvojile i u ovoj sezoni.

Samo bod do ulaska u polufinale doigravanja bile su debitantice u prvoj ligi, ekipa Kastva. Boćarice Kastva sa svojim voditeljem Sandrom Abramom zaslužuju sve pohvale na ovogodišnjoj sezoni i na rezultatima koje su postizale. One su ostvarile četiri pobjede, po dva puta su svladale Novu Verudu i Drenovu.

Nakon ovih pohvala za naša tri kluba, imamo i klub koji je rezultatski podbacio u ovoj sezoni. Riječ je o boćaricama Drenove, koje su sezonu završile na posljednjem mjestu. Uspjele su osvojiti samo dva boda, i to su igrale neriješeno u zadnja dva prvenstvena kola. Ipak se je više očekivalo od boćarica Drenove koje su bile sudionice posljednja tri „final foura".

Sada je sve poznato što se tiče doigravanja za ovogodišnje prvakinje. Sistem završnice je nešto promijenjen u odnosu na zadnje dvije sezone. Umjesto „final foura" sa četiri ekipe na jednom mjestu, ove godine se igraju susreti polufinala i finala na dvije dobivene utakmice. Prve utakmice polufinala su na rasporedu već ove nedjelje 25.04.2021., a sastaju se četvrtoplasirana ekipa Marinića koja je domaćin prvoplasiranoj ekipi Čavle ŠB. U drugom polufinalu sastaju se Labin i Komiža. Već sljedećeg vikenda na rasporedu su uzvratni susreti i to tako da se druga utakmica polufinala igra u subotu na praznik rada. U slučaju da i jedna i druga ekipa ostvare po jednu pobjedu, odmah u nedjelju (02.05.) se igra treća utakmica polufinala kod ekipe koja je bila bolje plasirana na tablici u regularnom dijelu. U slučaju da jedna ekipa ostvari dvije pobjede ili pobjedu i neriješen susret, tada ta ekipa ostvaruje plasman u finale i u nedjelju se ne igra treća utakmica.

Svakako su boćarice Čavle ŠB veliki „papirnati„ favorit u odnosu na boćarice Marinića. Ovogodišnja dva susreta završila su dvjema pobjedama prvoplasirane ekipe, i to sa 15:9 na Hrastenici i 18:6 na Marinićima. Puno bi zanimljivije trebalo biti u drugom polufinalu gdje će se sastati boćarice Komiže i Labina. U njihova dva ovogodišnja susreta, svaka ekipa je imala po jedno slavlje. Zanimljivo je to da su boćarice Komiže slavile pobjedu u Labinu rezultatom 13:11, dok su im Labinjanke uzvratile slavljem u Komiži sa 14:10.

1. utakmice polufinala (25.04.)

Marinići (4)  -  Čavle ŠB (1)

Labin (3)  -  Komiža (2)

2. utakmice polufinala (01.05.)

Čavle ŠB (1)  -  Marinići (4)

Komiža (2)  -  Labin (3)

Eventualne 3. utakmice polufinala (02.05)

Čavle ŠB (1)  -  Marinići (4)