Carrolini dva nova zlata na PH, Nikol prvi naslov

Prvakinje Hrvatske - Nikol Marelja i Carrolina Bajrić "Čavle ŠB" 2019

Carrolini dva nova zlata na PH, Nikol prvi naslov
U produženom vikendu koji je iza nas, na rasporedu je bio drugi i ujedno zadnji ciklus državnog prvenstva za seniorke. Domaćin ovog trodnevnog natjecanja (13.-15.09.) bila je Komiža na otoku Visu. Prvotno se je ovo natjecanje trebalo održati još 31.05.-02.06., no zbog nekih okolnosti je bilo otkazano i premješteno u ovaj termin. Na ovom državnom prvenstvu odigravalo se natjecanje u disciplinama bližanje i izbijanje u krug, štafetnom izbijanju i u disciplini par-klasično.

Boćarice naše županije krenule su na put u ranim jutarnjim satima petka (oko 3:00 ujutro). Nakon dolaska u Split, uslijedila je vožnja trajektom do udaljenog otoka Visa. Tada je uslijedio ručak i popodnevni odmor, da se na ovom državnom prvenstvu mogu postići čim bolji i zapaženiji rezultati.

Prvog dana natjecanja, dakle u petak, na rasporedu je bilo razigravanje u skupinama u disciplini bližanje i izbijanje u krug. Ukupno je bilo prijavljeno samo deset igračica, pa ih je voditelj natjecanja Vinko Sviličić rasporedio u dvije skupine sa po 5 igračica. Našu županiju predstavljale su igračice iz našeg najboljeg kluba Čavle ŠB, i to redom Virginia Bajrić, Carrolina Bajrić, Nikol Marelja Bošnjak i Ira Nimčević. Prve tri navedene bile su smještene u istoj skupini, a plasman iz te skupine u polufinale ostvarila je Carrolina. Ona je u skupini ostvarila tri pobjede protiv svojih suigračica, i to 17:15 i 22:18 protiv sestre Virginie i u razigravanju za prolazak skupine 19:10 protiv Nikol, te poraz protiv Nives Jelovice 20:24. Nikol i Virginia nisu uspjele izboriti daljnje natjecanje te su zauzele 6. i 7. mjesto u konačnom redoslijedu. Ira je u svojoj skupini ubilježila dvije pobjede sa 12:9 i 16:14, te kao prvoplasirana izborila nedjeljno polufinale.

Subotnji dan započeo je sa disciplinom par klasično. Našu županiju predstavljalo je čak šest parova od ukupno 12 prijavljenih parova. Od toga je Čavle ŠB nastupila sa četiri prijavljena para, a po jedan par imale su Drenova-Rijeka i ženski županijski ligaš Kastav. Ždrijeb je htio da u jednoj skupini budu tri ekipe Čavle ŠB, pa se je automatski već jedna ekipa morala oprostiti u razigravanju po skupinama. To je bio par Merita Cocaj i Mia Burić, a uz njih je i ekipa Drenove u sastavu Zorka Ćoso i Maja Stipančić ispala u skupini. U četvrtfinalu smo ostali bez još naša tri para. Porazima u ovoj fazi od natjecanja su se oprostile dvije ekipe Čavle ŠB: Dora Fućak i Roberta Petrović te Ira Nimčević zajedno sa svojom partnericom Doroteom Maršanić. Međusobno su se u četvrtfinalu susrele Carrolina Bajrić i Nikol Marelja Bošnjak koje su sa 13:2 pobijedile predstavnice Kastva Anitu Superinu i Biserku Roviš. Nakon četvrtfinala, uslijedila su i dva polufinalna dvoboja. Plasman u finale pobjedom protiv Novigrada sa 13:4 ostvarile su najbolje igračice Čavle ŠB Carrolina i Nikol.

Subotnji raspored donio je i izlučne serije u štafetnom izbijanju. Nakon zbroja rezultata iz dvije serije izbijanje, najbolje dvije štafete izborile su plasman u nedjeljno finale. To su bile štafete Carrolina i Virginia Bajrić (37/48 i 29/48) te Nives Jelovica i Ria Vojković koje nastupaju za Labin (31/50 i 35/50). Treće mjesto zauzele su Nikol Marelja Bošnjak i Ira Nimčević (21+25), a još jednu brončanu medalju za Čavle ŠB osvojile su Dora Fućak i Roberta Petrović (16+24)

Nedjeljni dan nudio je dvoboje „kreme" hrvatskog ženskog boćanja na jednom mjestu. Krenulo se sa polufinalima u disciplini krug, kamo su očekivano finale izborile Carrolina pobjedom protiv klupske suigračice Ire Nimčević sa 20:11, te Nives Jelovica pobjedom protiv domaće predstavnice Rozmarije Karuze sa 25:15. U finalu je Carrolina uzvratila Nives za poraz u grupnom dijelu natjecanja, te je pobjedom od 24:21 aktualna viceprvakinja svijeta u ovoj disciplini vratila naslov državne prvakinje u ovoj disciplini, koji je još osvajala 2016. i 2017. godine. Ira je ubilježila još jedan poraz sa 12:18 i u konačnici zauzela četvrto mjesto.
Nakon toga je na rasporedu bila završnica u disciplini par. Ponovno odlično finale u kojem Carrolina pogotkom balina za spas nakon isteka vremena donosi zlatno odličje i u ovoj disciplini sebi i svojoj partnerici Nikol Marelji Bošnjak. Vrijedi spomenuti da je ovo Nikol prvi seniorski naslov prvakinje Hrvatske. One su u finalu sa 7:5 pobijedile par Labina Nives Jelovicu i Riu Vojković.
I u trećem finalu dana bilo je ponovno jako zanimljivo. Zlato u štafetnom izbijanju je ovaj put curama iz Čavle ŠB izmaklo za malo, s obzirom da su sestre Bajrić finalnu seriju izgubile rezultatom 32:33 od igračica Labina Jelovice i Vojković. Time je zaustavljena četverogodišnja dominacija Virgine i Carroline u ovoj disciplini.
U našu županiju se cure vraćaju sa dvije zlatne medalje, jednom srebrnom, te tri brončane medalje. Zanimljivo je to da su sva zlata i srebra u svih 6 disciplina na PH za seniorke međusobno raspodijelile Carrolina Bajrić i Nives Jelovica, što je dokaz da se radi o dvije najkvalitetnije i najkonstantnije naše igračice u ženskom boćanju. U međusobnom nadmetanju ove dve igračice, ravnomjerno su raspodijelile medalje. Carrolina je došla do naslova prvakinje Hrvatske u disciplinama bližanje i izbijanje u krug, brzinsko izbijanje i par klasično (sa Nikol Marelja Bošnjak) uz tri srebra, dok je Nives Jelovica bila najbolja u disciplinama pojedinačno klasično, precizno izbijanje i štafetno izbijanje (sa Riom Vojković) uz također tri srebra.