Carrolina Bajrić prvakinja Europe, Nives Jelovica viceprvakinja

Carrolina Bajrić prvakinja Europe, Nives Jelovica viceprvakinja

Po jedno zlato i srebro, te tri bronce u šest igranih disciplina osvojile su hrvatske boćarske reprezentativke na trodnevnom Europskom prvenstvu koje se je od 1. do 3. rujna 2022. odigravalo u Ljubljani, na boćalištu BŠK „Krim".

Nova Europska prvakinja u kraljevskoj disciplini pojedinačno klasično postala je Carrolina Bajrić („Čavle ŠB"), a uz to pridodala je brončana odličja iz preciznog izbijanja te iz štafetnog izbijanja zajedno s Riom Vojković („Pula").

Bajrić je do naslova europske prvakinje u disciplini pojedinačno klasično stigla pobijedivši u polufinalu aktualnu i trostruku uzastopnu svjetsku prvakinju Talijanku Caterinu Venturini rezultatom 13:5. U napetom i neizvjesnom finalu gdje se pitanje pobjednice odlučivalo posljednjim boćama, Bajrić je pobijedila  Francuskinju Coralie Rives rezultatom 11:9.

Carrolina Bajrić i Ria Vojković („Pula") su u polufinalu štafetnog izbijanja poražene od slovenskih predstavnica Volčine i Petrič tek nakon dodatne serije izbijanja na dvije i pol minute rezultatom 21:22. U regularnoj seriji rezultat je bio izjednačen - 41:41. Prvakinjama Europe postale su Francuskinje Armanet / Barazutti koje su pobijedile Slovenke Volčinu / Petrič rezultatom 47:45.

U preciznom izbijanju Bajrić je zastavljena u polufinalu od Francuskinje Gouilloud 22:6 koja je ujedno postala i nova Europska prvakinja u toj disciplini pobijedivši u finalu aktualnu i dvostruku svjetsku prvakinju, Turkinju B.Ozturk sa 15:13. U četvrtfinale se je Bajrić plasirala kao petoplasirana s rezultatima 16 i 13, dok je polufinale izborila pobjedom protiv Nataše Antonjak (Srbija) rezultatom 11:7.

Nives Jelovica („Pula") postala je viceprvakinjom Europe u disciplini bližanje i izbijanje u krug, te je u disciplini par klasično zajedno s Nikol Marelja-Bošnjak („Čavle ŠB") osvojila brončanu medalju.

Jelovica je ostala na korak do titule u krugovima. U četvrtfinalu je pobijedila iskusnu Francuskinju Valerie Maugiron 22-19, a zatim u polufinalu slavila 24:20 protiv Talijanke Marike Depetris. No, u finalu je Jelovica propustila priliku za osvajanjem naslova izgubivši posljednjim boćom od srpske predstavnice Milice Kolundžije koja je pogotkom balina pobijedila sa 21:20.

Marelja-Bošnjak i Jelovica u disciplini par klasično osvojile su već prije spomenuto brončano odličje. U polufinalu parova poražene su od Turkinja, sestara Buket i Inci Ece Ozturk 11:2 dok su u, dramatičnoj završnici četvrtfinala, bile bolje od Španjolki rezultatom 10:8. Prvakinjama Europe postale su Turkinje Ozturk pobijedivši aktualne svjetske prvakinje, Talijanke Basei / Carlini rezultatom 11:6

Ria Vojković, brončana u štafetnom izbijanju, nije se uspjela plasirati u polufinale brzinskog izbijanja te tako uzeti još jednu medalju. U dvjema serijama ostvarila je ukupno 67 pogotka (35 i 32), te na kraju zauzela 5.mjesto. Prvakinjom Europe postala je Turknja I.E.Ozturk, no tek nakon dodatne serije izbijanja pobijedivši sa 20:18 Francuskinju Armanet. Prva serija finala završila je 38:38.

Prema vrijednosti osvojenih medalja Hrvatska je na ovom prvenstvu zauzela treće mjesto iza Francuske i Turske koje imaju po dvije zlatne medalje, a ukupno su odličja osvajale boćarice iz šest zemalja. Po bodovanju FEB-e koja vrednuje plasman prvih osam mjesta u svakoj disciplini Hrvatske je zauzela drugo mjesto iza Francuske.

Svečani doček hrvatske ženske reprezentacije po povratku sa EP-a u Ljubljani bio je upriličen u nedjelju, 4. rujna 2022. u Čavlima ispred boćarske dvorane Hrastenica. Hrvatske reprezentativke i stručni stožer, izbornika Deana Klarića i pomoćnog trenera Čedu Vukelića, pozdravili su načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza Denis Peršić, predsjednik Boćarskog saveza PGŽ Miljenko Butković te potpredsjednik BS PŽG Ivan Sušanj.

 


Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se