Buterinu i Kolčegu brončane medalje sa PH u preciznom izbijanju

J.Buterin "Vargon" i A.Kolčeg "Kastav"

Buterinu i Kolčegu brončane medalje sa PH u preciznom izbijanju

U BC Podvežica od 23.10-25.10.2020. odigrana su državna prvenstva za seniore u disciplinama parovi klasično, precizno i brzinsko izbijanje. Osvajači medalja iz naše županije su su Joško Buterin ("Vargon") i Ante Kolčeg ("Kastav"), koji su oko svog vrata stavili brončane medalje iz discipline precizno izbijanje.

Natjecanje na prvenstvu započelo je nadmetanjem u disciplini par klasično. Do titule državnih prvaka došli su braća Marin i Pero Ćubela, nove akvizicije "Bistona" iz Baške vode. U finalnom dvoboju, u odličnoj partiji, sa rezultatom 5:1 pobijedili su Juru Maglića i Luku Gašpara oba iz "Zrinjevca". Posljednje navedeni par izbacio je u četvrtfinalu najbolje plasirani par iz naše županije Davora Jelovicu i Joška Buterina ("Vargon") pobijedivši ih sa 7:5. Osim njih, jedini naš predstavnik koji je izborio ulazak među najboljih osam parova je Luka Peričić ("Gornji Kraj"-Ladvić) koji je sa Ivanom Štihovićem ("Lindar") zauzeo osmo mjesto. Svi ostali naši predstavnici nisu izborili prolazak skupine, s obzirom da je samo prvoplasirana ekipa iz skupine nastavila natjecanje u subotnjem četvrtfinalu.

U subotu popodne započelo je natjecanje u disciplini precizno izbijanje. Pucale su se dvije serije i na temelju zbroja tih dviju serija dobilo se osam izbijača koji će nastaviti natjecanje u četvrtfinalu. Najbolji u toj fazi bio je Joško Buterin koji je ostvario rezultate 19 i 32. Rezultat od 32 pogotka je ujedno i NOVI DRŽAVNI REKORD u preciznom izbijanju za seniore.

Drugi naš natjecatelj koji je izborio ulazak među osam najboljih je igrač "Kastva" Ante Kolčeg koji je imao rezultate 17 i 16, te je zauzeo ukupno treću poziciju. Mladi Žarko Jerčinović ("Sv.Jakov-Jadranovo"), iako još kadet izborio je nastavak natjecanja sa rezultatima 17 i 12, te time dokazuje o kakvom se potencijalu radi. Natjecanje se nastavilo u nedjelju.

Buterin je u dvoboju četvrtfinala pobijedio Gabriela Lorento Perkova ("Nada") tijesnim rezultatom 21:20, gdje je Buterin pogodio posljednje tri pozicije i sustigao zaostatak od 17:10. Kolčeg je s svojim najlošijim rezultatom na natjecanju od 8 punata ipak uspio doći do pobjede i prolaska u finalnu seriju, s obzirom da je Petar Samardžić ("Kijevo") pogodio tek jedan predmet za 3 punta. Četvrtfinale je bio krajni domet za Jerčinovića kojega je pobijedio Pero Ćubela ("Biston") rezultatom 24:11.

U finalnoj seriji svoju je klasu potvrdio stariji brat Ćubela, koji je suvereno došao do drugog naslova prvaka države u dva dana sa rezultatom od 24 punta. Drugoplasirani je bio mladi 17-godišnji Petar Bajan ("Kijevo") sa 14 pogodaka. Brončane medalje podijelili su trećeplasirani Buterin sa 12 i četvrtoplasirani Kolčeg sa 10 pogodaka. Time je igrač "Kastva" došao do svoje prve medalje na prvenstvima Hrvatske.

Nakon sad već davne 2005. godine, održano je i prvenstvo države u brzinskom izbijanju. Nakon te godine se je još par godina titula prvaku države u brzinskom dodjeljivala na temelju najboljeg prosjeka pogodaka u ligaškom natjecanju, ali te 2005.g. održano je posljednje prvenstvo Hrvatske. Na ovom natjecanju, izbijala se je jedna eliminacijska serija. Dva igrača sa najboljim rezultatom izborila su finalnu seriju, dok su igrači sa trećim i četvrtim rezultatom morali u raspucavanje za treće mjesto.

Najbolji rezultat u izlučnoj seriji pogodio je Luka Gašpar ("Zrinjevac") koji je ostvario fenomenalan rezultat od 49 pogodaka iz 49 izbačaja, što je ujedno i NOVI SVJETSKI I DRŽAVNI REKORD u brzinskom izbijanju za igrače do 23 godine. Drugi rezultat ostvario je dojučerašnji igrač "Vargona", a od nove sezone igrač "Bistona", Marino Milićević koji je ostvario 48 od 50 pogodaka. Od naših igrača najbolji plasman ostvario je Filip Klarić ("Sv.Jakov-Jadranovo") koji je u ukupnom poretku zauzeo šesto mjesto, ali svakako treba spomenuti da je svoju trku pucao protiv brzinca "Zrinjevca" Filipa Veselčića te uspio ubilježiti pobjedu od 39:37.

U finalnoj seriji Gašpar ipak nije uspio ponoviti briljantno jutarnje izdanje, pa je Milićević došao do titule najboljeg brzinca u državi sa identičnim rezultatom kao i u prvoj seriji. Gašparov se semafor ovaj put zaustavio na 41 pogodak.

Zanimljivo je da su Milićeviću i Marinu Ćubeli ovo prve titule državnog seniorskog prvaka države, iako u svojoj kolekciji imaju brojne titule svjetskog prvaka.

Voditelj natjecanje bio je Dino Blečić, koji je pazio da sve prođe u najboljem redu s obzirom na situaciju s korona virusom.