Boćari Svetog Jakova obranili naslov juniorskih prvaka Hrvatske

Samo tjedan dana nakon što su osvojili naslov prvaka Hrvatske u kadetskoj konkurenciji, mladi boćari „Svetog Jakova" to su isto napravili i u konkurenciji juniora. Time su još jednom potvrdili da „Sveti Jakov" ima najbolje mlađe kategorije boćara u Hrvatskoj, ali ne i samo to, jer je ova ekipa „Svetog Jakova" i aktualni prvak Europe.

Završnica Prvenstva Hrvatske za juniore odigrana je 26.03.2023. u Rijeci na terenima BC Podvežica i na njoj su sudjelovale najbolje plasirane četiri ekipe s ranije odigranih ligaških natjecanja Hrvatske juniorske boćarske lige. Svečanoj ceremoniji otvaranja završnice HJBL, u kojoj su sudjelovali: BK „Pula", juniorska ekipa Boćarskog saveza Dubrovačko-neretvanske županije, BK „Vargon"-Rijeka i BK „Sveti Jakov" Jadranovo, prisustvovali su predsjednik Zajednice sportova PGŽ V.Karabaić, predsjednik BS PGŽ M.Butković i predsjednica BS grada Rijeke R.Ševerdija.

Ždrijeb je odlučio da se u polufinalu susretnu juniori "Vargona" i BS Dubrovačko-neretvanske županije, a bolji u tom ogledu bili su Vargonci rezultatom 13:9. U drugom polufinalnom susretu, koji se igrao između juniorskih ekipa BK „Pula" i BK „Sv.Jakov", juniori "Sv.Jakova" pobjedom od 15:9 osigurali su ulazak u popodnevno finale.

U finalu su se tako susreli dva kluba s područja P-G županije gdje su Jakovari bili bolji od Vargona rezultatom 16:6, te tako obranili naslov juniorskih prvaka Hrvatske iz 2022.g. U samom finalu nije bilo većih neizvjesnosti. Udarna četvorka Jakovara – Lovro Šipek, Filip Klarić, Žarko Jerčinović i Adrian Šipek utakmicu je riješila nakon preciznog izbijanja i preciznog valjanja kada je rezultat glasio nedostižnih 12:0. Pobjedomu štafetnom izbijanju povisili su prednost na 14:0, a onda su u zadnjoj fazi priliku za nastup dobili još mlađi boćari „Svetog Jakova", pa su Riječani tada ublažili poraz. Krajnji rezultat je glasio 16:6 za „Sv.Jakov", koji time osvaja naslov juniorskog prvaka Hrvatske za sezonu 2022./2023., što je još jedna potvrda da je Jadranovo s bližom okolicom pravi rasadnik najboljih mladih boćara u Hrvatskoj. Tako je to u biti bila repriza prošlogodišnjeg finala, kada su su se u Brelima također u finalu susreli "Sv. Jakov" i "Vargon", a i tada je rezultat glasio 16:6 za "Sv. Jakov".

U utakmici za 3. mjesto BS Dubrovačko-neretvanske županije pobijedila je „Pulu" rezultatom 13:9.

Ovim naslovom juniori "Sv.Jakova" izborili su nastup na Kupu prvaka Europe za juniore gdje će braniti prošlogodišnji naslov. Prema trenutnom kalendaru FIB-e, final four bi se trebao odigrati u studenom u Francuskoj. Na tom natjecanju pravo nastupa neće imati Lovro Šipek i Filip Klarić kojima je istekao juniorski staž.

Medalje i pehare podijelili su predsjednik HBS-a D.Peršić, predsjednik Sportske komisije Svjetske boćarske federacije (FIB-e) B.Nadenić, predsjednik BS Dubrovačko-neretvanske Županije M.Fiorović i predsjednica BS grada Rijeke R.Ševerdija.

Suci natjecanja bili su Nenad Juričić, Damir Cetina i Ivica Pribanić, dok je voditelj zavšnice HJBL bio Dino Blečić.

Sastav „Svetog Jakova": Lovro Šipek, Filip Klarić, Žarko Jerčinović, Adrian Šipek, Luka Tus, Leon Brnić, Klara Širola (BK Kastav) i Luka Tomić, voditelj Vjekoslav Matetić.

Sastav „Vargona": Ivan Načinović, Karlo Vukelić, Matija Valenčić, Ivan Šokić, Karlo Jakominić, Luka Dorić i David Pekar, voditelj Čedo Vukelić

Poredak:
1. SVETI JAKOV, Jadranovo