BK Vrgorac ekipni prvak Hrvatske

BK Vrgorac

BK Vrgorac ekipni prvak Hrvatske

Boćarski klub Vrgorac postao je momčadski prvak Hrvatske za sezonu 2023./2024. Iako se možda čini kao greška, klub koji se nedavno zvao Biston ovog je tjedna službeno promijenio ime, te će se prvi put na listi svih momčadskih prvaka upisati ime Vrgorac, što znači da bi to bila treća titula prvaka u zadnje četiri godine za ovu ekipu iznad Makarske.

Ekipa koja je krenula u prvenstvo kao Biston nije najbolje startala u sezonu jer je doživjela dva poraza već u uvodnih pet kola, na gostovanju u Puli i na domaćem terenu protiv Istre Poreč. Tada su vodeće dvije pozicije držali istarski klubovi, pa se činilo da je Pula blagi favorit s obzirom da se u prijelaznom roku pojačala upravo igračem iz Istre Poreč, Živolićem. Sve tri ekipe krenule su u doigravanje sa identičnih 12 bodova. Pula je već nakon dva kola doigravanja zaostajala pet bodova za Bistonom, s obzirom na to da je doma odigrala neriješeno sa Istrom Poreč te doživjela poraz u Bastu. Presudni trenutak borbe za prvaka dogodio se u 3. kolu doigravanja, kad je tadašnji Biston slavio drugu pobjedu u Poreču sa identičnim rezultatom od 14:12 protiv Istre Poreč, te je time napravio veliki korak prema novoj tituli prvaka. To se i dogodilo u 4. kolu doigravanja, gdje su Istra Poreč i Pula odigrali neriješeno, što je najviše odgovaralo ekipi Vargorac (Biston), koja je tim rezultatom pobjegla pratiocima na nedostižnih sedam bodova prednosti. Tim naslovom ekipa Vrgorca izborila je direktan plasman u četvrtfinale Europske lige prvaka. Drugo mjesto i nastup u osmini finala lige prvaka osvojila je Pula, dok je prošlogodišnji prvak Istra Poreč zauzela treće mjesto. Četvrto mjesto osvojila je momčad Sv. Jakova, što je najveći uspjeh u povijesti kluba. U doigravanju nisu uspjeli osvojiti niti jedan bod, ali i ovo je veliki uspjeh za ekipu iz Jadranova.

Drugi klub iz naše regije u ovogodišnjoj Super ligi, momčad Vargona, zauzeo je posljednje mjesto. U ligu za ostanak krenuli su s najmanje bodova i s posljednjeg mjesta. Tinjala je nekakva nada da bi se jedini klub iz naše županije koji se okitio titulom prvaka države mogao spasiti, ali otvorili su doigravanje sa samo jednim osvojenim bodom u prva četiri kola. U zadnja dva kola upisali su dvije pobjede, no ni to nije bilo dovoljno da se pomaknu s posljednjeg mjesta. Uz Vargon, iz lige ispada i Hajduk Rašica, koji se tako nakon debitantske sezone u Super ligi vraća u 1. HBL Jug.

Prvaci Hrvatske postali su igrači: Ivan Galić (kapetan ekipe), Marino Milićević, Marin Ćubela, Pero Ćubela, Mario Bajo, Ranko Stanić, Matejas Jozipović, Luka Jozipović, Vladimir Šarić, Marin Ribičić, Damir Topić, Dragan Krivić i Mladen Vrdoljak.

Mora se spomenuti i vrhunsko izdanje igrača Pule, Darijana Živolića, u posljednjem susretu lige za prvaka, gdje je Pula gostovala kod Sv. Jakova. Živolić je u tom susretu postavio novi svjetski rekord u brzinskom izbijanju s gotovo nestvarnih 52 pogotka iz 52 izbačaja.