BK "Vargon" osvojio titulu ekipnog juniorskog prvaka države

juniori BK Vargon - prvaci HJBL

BK
Završni turnir (Final four) Hrvatske juniorske boćarske lige (HJBL-e) održao se 22.11.2021. u Rijeci u Boćarskom centru Podvežica. Nastupile su juniorske ekipe: „Sv.Jakov" iz Jadranova, „Vargon" iz Rijeke, Dubrovačko-neretvanske županije i boćarskog centra „Pazin".
U neizvjesnom finalu Hrvatske juniorske lige mladi boćari „Vargona" došli su do titule pobjednika ovog natjecanja. Oni su u finalnom dvoboju uspjeli sa tijesnih 14:12 pobijediti svoje vršnjake iz boćarskog kluba „Sveti Jakov" iz Jadranova. Time je boćarski klub „Vargon" postao jedini klub sa dvije titule prvaka lige kroz četiri sezone koliko se već igra Hrvatska juniorska boćarska liga (HJBL), dok „Sv.Jakov" i „Pazin" imaju po jednu osvojenu titulu.
U finalu se je i očekivao krajnje neizvjestan susret s obzirom na igrače s kojima raspolažu Čedo Vukelić i Vjekoslav Matetić. No, pomalo neočekivano, boćari "Vargona" već u prvoj fazi natjecanja ostvaruju veliku bodovnu prednost od 7:1. Fran Jakominić, u disciplini pojedinačno klasično, imao je priliku da svojom posljednjom boćom uzme i u ovoj disciplini dva boda za vodstvo od 8:0, ali i njegov neriješen rezultat za juniore  "Vargona" bilo je dovoljno, presretni svojim izvedbama u prvoj fazi igara. Odličnu partiju pružio je junior "Vargona", Matija Valenčić, koji je dobio Filipa Klarića u bližanju i izbijanju u krug rezultatom 27:23. Načinović i Šokić  slavili su 13:4 protiv Kneževića i Lovre Šipeka. Rezultat ovog dvoboja malo i zavarava, jer su Knežević i Šipek vodili 4:0. Tada se rezultat poravnava na 4:4, a u sljedećem bacanju, nakon jednog pogotka Šipeka događa se jedan "rebatin", a nakon njega Načinović pogađa "šeko" boću skoro na mjestu, za velikih 5 punata.
U brzinskim igrama su bodovi podijeljeni. Bodove svojim ekipama donose Načinović u brzinskom na 3 minute, te Klarić na 5 minuta. Možda i odlučujuću prednost ostvaruju "Vargonovci" u preciznom valjanju i izbijanju, gdje su u oba dvije discipline bili uvjerljivo bolji od svojih protivnika, te podižu rezultat na 13:3.
Tada se činilo da samo čudo može uzeti pobjednički pehar iz ruku superligaša sa Podvežice.
Štafetno izbijanje dobivaju Jerčinović i L.Šipek rezultatom 40:34 te produžuju nadu svom klubu u totalni preokret što se skoro i ostvarilo. U zadnjoj fazi igara, do svojih su pobjeda brzo došli Jerčinović u bližanju i izbijanju u krug pobijedivši starijeg brata Jakominića 21:16, te L.Šipek dobivši Valenčića 13:1 pojedinačno. U jednom paru boćari "Sv.Jakova" su imalo konstantno vodstvo te je pola sata prije kraja bilo vidljivo da će krajnji rezultat utakmice ovisiti o dvoboju para Vukelić-Načinović protiv Klarić-Brnić. Jakovari su i ovdje imali sve u svojim rukama. Kod rezultata 7:3 za "Sv.Jakov", imali su odličnu situaciju da prelome susret. Ostali su sami sa četiri boće, no dva promašaja Klarića i dvije neukoštane boće "Vargon" uspijeva smanjiti njihovu prednost na 7:5. Ključni trenutak dogodio se je 3 minute prije kraja, kada Načinović pogađa balina za spas pri rezultatu 7:6 za "Sv.Jakov" i produžuje nadu u povoljan rezultat za "Vargon". U zadnjem bacanju, odličan posao odradio je Vukelić sa tri, vrhunski odigrane, koštane boće. Nakon dva pogotka Klarića, trener "Sv.Jakova" odlučuje da Klarić ide pucati balina za pobjedu u tom paru i daljnju borbu kroz doigravanje. No, njegov promašaj balina značio je da trofej, nakon tri godine, ponovno ide u ruke juniorske ekipe "Vargona".
U regularnom dijelu sezone juniori "Vargona" također su pobijedili "Sv.Jakov" sa 14:12, tako da možemo reći da su zasluženo najbolja juniorska ekipa Hrvatske za sezonu 2020./2021.
Trećeplasirana ekipa je selekcija Dubrovačko neretvanske županije koja je deklasirala "Pazin" sa 24:2.
U jutarnjemu terminu odigrani su susreti polufinala. Ždrijeb je htio da "Sv.Jakov" za protivnika ima "Pazin" i to su glatko dobili rezultatom 21:5, dok je "Vargon" očekivano imao više problema sa selekcijom Dubrovačko neretvanske županije, ali su finale izborili pobjedom od 16:10.
Pehar i medalje podijelio je član IO HBS-a te predsjednik sportske komisije HBS-a i voditelj HJBL, Dino Blečić.
Završnicu juniorske lige sudili su suci Juraj Bašić, Lucijan Srdoč i Damir Cetina, dok je voditelj natjecanja bio Davor Jelovica.

Sastav juniorske ekipe "Vargon":
Fran Jakominić, Karlo Jakominić, Karlo Vukelić, Ivan Šokić, David Petz, Matija Valenčić, Ivan Načinović, Zvonimir Pavletić, Jakov Ivošević i Čedo Vukelić-trener.
Sastav juniorske ekipe "Sv.Jakov-Jadranovo":
Kristijan Knežević, Filip Klarić, Lovro Šipek, Žarko Jerčinović, Adrian Šipek, Leon Brnić, Petar Saftić, Luka Tus, Luka Tomić i Vjekoslav Matetić-trener.