BK Sv.Jakov u ligi za opstanak

BK Sv.Jakov u ligi za opstanak

Nakon 14. odigranog kola u najkvalitetnijem muškom rangu, od prošle sezone nazvanom Super liga, poznato je koji će se klubovi boriti za prvaka, a koji će u borbu za opstanak.

Jedini predstavnik u super ligi iz naše županije BK „Sv. Jakov" iz Jadranova, borbu kroz preostalih 6 kola nastaviti će u ligi za opstanak. Regularni dio završili su na pretposljednjem mjestu sa 4 pobjede i 10 poraza. U prvenstvo su odlično krenuli upisavši dvije pobjede u prva dva kola, na domaćem terenu protiv „Sokol Orbica" i „Zrinjevca". Veoma važnu pobjedu ostvarili su i u zadnjem kolu, gdje su svladali direktnog konkurenta za opstanak, momčad „Pazina".

Gledajući cjelokupnu dosadašnju sezonu, boćari „Sv. Jakova" itekako imaju za čime žaliti. Pogotovo se to odnosi na gostujuće utakmice u Pazinu i Splitu, gdje su na zaista neshvatljiv način otišli doma bez bodova. U Pazinu su pred zadnje igre vodili 11:7 no nisu uspjeli ostvariti niti jednu pobjedu da uhvate barem remi. Sve su oči, u posljednjim trenutcima utakmice, bile uperene u Lovru Šipeka koji je trebao ukoštati posljednju boću za bod, no nažalost u tome nije uspio. Već u sljedećem kolu su otišli na gostovanje u Split kod ekipe „Sokol Orbico" i „prosuli" još veće vodstvo. Tad su vodili sa čak 11:1, i iako je do kraja ostalo za odigrati još 7 disciplina, boćari „Sv. Jakova" nisu uspjeli slaviti u niti jednom od tih dvoboja pa su i taj susret izgubili sa 14:12. Možda bi ekipa i bolje reagirala da je s njima u tim trenutcima na klupi bio njihov voditelj i trener Vjekoslav Matetić, no on, zbog zdravstvenih problema, nažalost nije sa ekipom cijeli drugi dio prvenstva. S tim bodovima bi se možda uspjeli umiješati i u borbu za četvrto mjesto koje znači i opstanak u ligi ali i da im to nije pošlo za rukom sada bi bili u itekako povoljnijoj situaciji s obzirom da se u ligu za opstanak prenose bodovi upravo iz tih susreta.

Naime, sistem natjecanja je takav da se u ligu za prvaka i ligu za opstanak prenose bodovi iz međusobnih susreta klubova koji igraju tu ligu. Tako „Sv. Jakov" prenosi 9 bodova, isto kao i „Pazin". Najviše bodova prenosi naš najtrofejniji klub „Zrinjevac" koji prenosi 12 bodova, dok 6 bodova prenosi "Sokol Orbico". Tako da bi borba za opstanak mogla biti zanimljiva do posljednjeg kola, a nadamo se da će omladina iz „Sv. Jakova" uspjeti zadržati super ligaški status.

Kako je i najavljivano prije početka prvenstva, u ligu za prvaka plasirali su se „Biston", „Pula" i „Istra Poreč". Veliko je iznenađenje, s obzirom na najave i prognoze prije početka sezone, da je četvrtu poziciju zauzeo „Metković", klub kojega je većina vidjela u ligi za opstanak. „Metković" je zasluženo izborio „gornji dom", a da do toga mogu doći nagovijestili su još u prvoj polovici prvenstva kada su slavili važne pobjede na gostovanju u Zagrebu protiv „Zrinjevca", te u Pazinu protiv istoimenog domaćina. „Biston" i „Pula" prenose po 12 bodova, dok „Istra Poreč" prenosi 9 bodova. Borba za titulu prvaka vodit će se između ta tri kluba, s obzirom da „Metković" prenosi 3 boda, te oni mogu lagodno čekati kraj sezone s obzirom da su svoj cilj ostvarili.

Dva prvoplasirana kluba izboriti će plasman u Ligu prvaka, s tim da prvak ima direktan plasman u četvrtfinale, dok drugoplasirana ekipa ovogodišnjeg prvenstva mora igrati susrete osmine finala. Iz lige direktno ispadaju dva posljednje plasirana kluba u ligi za opstanak. Nastavak prvenstva je odmah već ove subote kad „Sv. Jakov" ide na gostovanje kod istog protivnika s kojim su igrali u posljednjem regularnom kolu – kod ekipe „Pazina". S eventualnom pobjedom napravili bi veliki korak prema ostanku, s obzirom da su na domaćem terenu neporaženi od sva tri preostala kluba koji se natječu u ligi za opstanak.

 

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se