Bistonu drugi naslov prvaka Hrvatske

BK BISTON - DRŽAVNI PRVAK ZA SEZONU 2021./2022.

Bistonu drugi naslov prvaka Hrvatske

Boćari „Bistona" iz Baške vode obranili su naslov prvaka države. U neizvjesnom i do zadnje boće uzbudljivom finalu, slavili su pobjedu protiv „Istre Poreč" u Porečkoj dvorani rezultatom 15:11.

U odličnoj organizaciji Boćarskog kluba „Istra Poreč", koji su temeljem kandidature dobili domaćinstvo završnice muške Super lige, boćari iz Baške Vode došli su do svojeg drugog ekipnog naslova prvaka Hrvatske. Poreč je bio dvodnevni domaćin Final four-a, završnice četiri najbolje plasirane ekipe regularnog dijela sezone. Plasman na završnicu ostvarile su dvije istarske ekipe, domaćin „Istra Poreč" i „Pazin". Ostala dva mjesta za završnicu zauzeli su zagrebački „Zrinjevac" i branitelj naslova „Biston".

Da će ovo biti itekako zanimljiv boćarski vikend te da će gledatelji moći uživati u vrhunskim potezima igrača i neizvjesnim susretima, dao je naslutiti već prvi polufinalni subotnji susret. U njemu su se susreli drugoplasirana „Istra Poreč" i trećeplasirani „Pazin". Predviđalo se da bi susret mogao biti do samog kraja neizvjestan, ali je bilo teško za pretpostaviti da će, doslovce, odlučivati zadnja igrana boća. Tu zadnju boću imao je u ruci Nenad Tadić, prekaljeni boćar „Istre Poreč", u disciplini par. S njom je morao pogoditi protivničku boću kod rezultata 3:2 za svoju ekipu, bez da odnese svoju boću, koja u slučaju pogotka, broji punat. Muk u dvorani, prepune tribune, ledi se krv u žilama, ali ne i Tadiću. Prilično mirno i kvalitetno odrađuje trk, izbačaj i u konačnici i pogodak za ukupni konačni rezultat 13:13, koji je Porečanima bio znak da mogu početi slaviti ulazak u finale. Naime, prema propozicijama natjecanja za ovu sezonu, vrijedilo je pravilo da će pobjednik susreta u slučaju neriješenog rezultata biti ekipa koja je bila bolje plasirana u regularnom dijelu natjecanja, a to je u ovom slučaju bila „Istra Poreč".

Bilo je to teško izboreno finale s njihove strane koje je rezultatski moglo otići i na stranu „Pazina". Nakon prve faze igara, bodovi su ravnomjerno raspodijeljeni jer je na semaforu stajao rezultat 4:4. Više su iz te faze mogli žaliti gosti jer je, ikona pazinskog kluba Valter Ivančić, imao u rukama zadnju boću u disciplini pojedinačno klasično protiv Ivana Lukšića, za pobjedu. No, mali promašaj značilo je da je to pojedinačno završilo neriješeno, kao i drugo pojedinačno na terenu do njih, u kojem je Benjamin Guštin („Pazin") pogotkom balina izborio podjelu bodova protiv Nenada Tadića („Istra Poreč").

U brzinskim disciplinama je momčad „Istre Poreč" bila kvalitetnija, pogotovo jer zbog bolesti nije nastupio Nini Stranić, te je slavila u oba brzinca.

U preciznom izbijanju je domaća momčad tražila barem jednu pobjedu kako bi održala stečenu razliku, no do toga nisu došli. Pazinjani, Hrelja i Ivančić, vraćaju rezultat u egal svojim pobjedama.

Rezultat štafete od 49:45 za „Istru Poreč" ukazuje koliko je bilo teško izbijati, jer su sva četiri trkača znali koliko je bitno u zadnju fazu ući s prednošću.

I onda slijedi prava drama u zadnjoj fazi igara. Kada je vrijeme od 75 minuta za igru isteklo svi su bili na nogama jer se pobjednik još uvijek nije nadzirao. Alen Guštin („Pazin") tek u dodatnoj butadi slavi protiv Vedrana Špelića („Istra Poreč") 9:8, Valter Ivančić u paru pogađa balina za 5:5, a drugi par odlazi na stranu Pazina, i sve oči bile su uprte u Tadića, i već prije opisan scenarij koji se dogodio. Nakon pogotka Tadića, uslijedila je erupcija oduševljenja domaće ekipe koja je znala koliko je ovo važna pobjeda iz razloga jer su prošle godine na završnici u Komiži, kao favoriti protiv „Vargona", ispali u polufinalu.

Popodnevno polufinale nudilo nam je dvoboj prvoplasirane ekipe „Biston" i četvrtoplasirane ekipe „Zrinjevac". „Zrinjevac" je tek u posljednjem kolu, pobjedom u Puli, izborio ulazak među četiri najbolje ekipe, dok je „Biston" gotovo cijelo prvenstvo proveo na prvoj poziciji. Ekipa „Bistona" bila je apsolutni favorit u ovom susretu, te je to i opravdala na terenu. Finalni dvoboj osigurali su već prije zadnje faze igara, kada su vodili nedostižnih 13:5. Tada je uslijedilo revijalno odigravanje zadnje faze, gdje su i jedna i druga momčad iščekivale kraj utakmice. Konačni rezultat glasio je 17:9, što je treća ovosezonska pobjeda „Bistona" nad „Zrinjevcem".

Nedjelja popodne bila je idealna za dvoboj dvije najkvalitetnije ekipe ovogodišnjeg prvenstva, „Istre Poreč" i „Bistona". Iako je Poreč domaćin završnice, formalni domaćin u ovom susretu bio je „Biston", jer je bio bolje plasirana ekipa u odnosu na protivnike u finalu. Tako da je "gost” u ovom susretu imao prednost domaćeg terena, a i glasniju podršku sa tribina. Puna dvorana, odličan ambijent, lijepo i korektno navijanje, svi preduvjeti za jednu pravu super ligašku utakmicu. Dvoboj su bolje rezultatski otvorili branitelji naslova, koji su poveli s 6:2. Ali, moglo je to biti i puno drugačije. U disciplini trojke Ivan Galić („Biston") pogađa balina nakon isteka vremena za pobjedu rezultatom 7:5, a nakon njega to isto polazi za rukom i Peri Ćubeli („Biston") u pojedinačnom klasičnom protiv debitanta na final four-u Dina Jermaniša („Istra Poreč") za pobjedu 8:6. Već tada je bilo jasno da će „Istra Poreč" morati jako kvalitetno odraditi "gume” ukoliko se želi vratiti u rezultatski egal.

Na dobrom putu bili su nakon odrađenih dvaju brzinskih izbijanja, u kojima upisuju jednu pobjedu i jedan remi. U brzinskom izbijanju na 6 pozicija, jedan protiv drugoga pucali su nekadašnji igrači „Vargona", Marino Milićević („Biston") i Bruno Kraljić („Istra Poreč"). Oba dvojica su skupila po 43 pogotka, no Kraljić je vodio 41-38, 30 sekundi do kraja. Nakon toga su uslijedila tri vezana promašaja Kraljića. Par sekundi do kraja Kraljić pogađa boću za vodstvo „Istre Poreč" 43:42, te se činilo da je došao do pobjede, no Milićević svoju 50-tu boću baca sa stalka, koja, na opće iznenađenje svih u dvorani, pogađa ispravno boću za važan bod i konačni rezultat brzinskog izbijanja 43:43. Nakon drugog brzinca bilo je dosta burno, jer su svirana dva prestupa Marinu Ćubeli („Biston"). Kod rezultata 42:42 Ćubela pogađa posljednje dvije boće, no svirani su mu prestupi, što je značilo da Živolić („Istra Poreč") slavi pobjedu rezultatom 44:42.

Uslijedilo je precizno izbijanje, no tu su Porečani ponovno podbacili. Ovaj put nisu bili ni blizu osvajanja bodova. Dogodila im se je ista stvar kao i u polufinalu kada su izgubili dva precizna izbijanja. Zaista je teško doći do naslova kada se u dva dana izgube sva četiri precizna izbijanja. Tada je ukupni rezultat glasio 11:5 za „Biston" i postojala je mogućnost da „Biston" osvoji naslov već prije zadnje faze natjecanja jer bi, u slučaju pobjede u štafeti, došli do potrebnih 13 punata za podizanje pehara za prvaka.

No uslijedila je opet nova drama na terenima. Iako je samo prije tri tjedna štafetno izbijanje između istih suparnika kao u Final four-u završila 57:57, u finalu su svi „štafetari" podbacili. Dogodila se slična situacija kao i u „malom brzincu". Prije zadnje dvije izbačene boće, „Biston" ulazi s vodstvom od 49:48, no tada slijedi, najprije promašaj M.Ćubele pa se rezultat izjednačio na 49:49, a kod zadnje pogođene boće, suci mu opravdano sviraju prestup i poništavaju pogodak, a „Istra Poreč" dobiva štafetu rezultatom 50:49 i tako produžila sebi nadu da će ipak na kraju imati razloga za slavlje.

U zadnjoj fazi igara, „Bistonu" je trebala jedna dobivena disciplina, dok je „Istri Poreč" trebalo 7 ili 8 osvojenih bodova da, nakon četiri sezone, ponovno podignu pehar namijenjen prvaku. Porečani su opasno stiskali „Biston", viđena je fenomenalna igra svih učesnika u tom dijelu igre. Tadić („Istra Poreč") je prvi slavio protiv Milićevića („Biston") u pojedinačnom klasičnom i još dodatno „nabrijao" atmosferu na tribinama. Konstantno i sigurno vodstvo držao je par Živolić – Lukšić („Istra Poreč") protiv M. Ćubele i Grančića („Biston") i vidljivo je bilo da će u preostala dva para pasti odluka o prvaku. Ivan Galić („Biston"), inače reprezentativac Bosne i Hercegovine, ušao je u par umjesto nedovoljno dobrog Maria Baja, koji cijeli vikend nije bio na pravoj razini, te postao junakom susreta. Galić od svog ulaska nije promašio niti jednu boću, odvaljao je sve šta je morao, te zajedno sa kapetanom Vedranom Crnčevićem donio ta potrebna dva boda za novi naslov. Nakon njih još su slavili Pero Ćubela i Mihaljević („Biston") protiv Smolice i Jermaniša („Istra Poreč"), iako je „Istra Poreč" u tom paru u zadnju butadu ušla s vodstvom od 7:6. Na kraju su najveći teret iznesli Pero Ćubela i Ivan Galić, osvojivši svaki po šest bodova iz tri igrane discipline.

U redovima „Bistona" do novog naslova prvaka došli su i igrači porijeklom iz naše županije. To su Marino Milićević, jedan od najvažnijih igrača „Bistona" te Danijel Đeneš koji je ove sezone iz kluba „Gornji kraj-Ladvić" prešao u „Biston".

Voditelj cjelokupnog natjecanja bio je Dino Blečić, dok su subotnje susrete sudili nacionalni suci BS PGŽ Nenad Juričić, Siniša Lenac i Nedjeljko Tibljaš.  

 

Galerija slika polufinalnih susreta 

Galerija slika finalnog susreta

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više