2. izdanje Winter Trophy turnira u Francuskoj

2. izdanje Winter Trophy turnira  u Francuskoj

2.izdanje Zimskog trofeja (Winter Trophy) naziv je elitnog međunarodnog turnira u parovima i brzinskom izbijanju koji  se od 13. do 14. siječnja 2024. održao u francuskom Fontaineu nedaleko Grenoblea.

O jačini ovog natjecanja svjedoči podatak da je na njemu nastupilo 47 boćara i 23 boćarice, odnosno 16 muških i 8 ženskih ekipa u parovima, te po šest boćarica i boćara u brzinskom izbijanju iz Francuske, Italije, Slovenije, Turske, Monaka i Hrvatske, a među njima je bilo 32 aktualnih ili bivših svjetskih i europskih prvaka i rekordera koji u kolekcijama imaju 37 naslova svjetskih i 39 europskih prvaka.

U tako jakoj konkurenciji Hrvatsku je predstavljala reprezentacija čiji je ženski dio činio aktualna prvakinja svijeta upravo u parovima Nikol Belasić (Čavle ŠB), Ria Vojković (Pula) koja uz prošlogodišnji naslov iz štafetnog izbijanja ima još jedan naslov u svojoj kolekciji te Nives Jelovica (Pula) sa tri naslova svjetske i dva naslova europske prvakinje.

U muškom dijelu u parovima nas je pak uz jednog od aktualnih svjetskih prvaka i europskih viceprvaka upravo u parovima Karla Šabana (Sv. Jakov, Jadranovo) predstavljao povratnik u reprezentativni dres nakon šest godina Marko Beaković, nekadašnji član Trio Buzeta, Istre Poreč i Pule. Marko Beaković već nekoliko godina živi i boće igra u Francuskoj, upravo u Fontaineu gdje će se odigrati ovaj turnir. U brzinskom izbijanju za seniorsku hrvatsku reprezentaciju debitirao je mladi brzinac Vedran Glavić (Istra Poreč).

U natjecanju po skupinama u parovima hrvatska ženska reprezentacija svrstana je bila u skupinu s reprezentacijama Turske i Francuske. Šaban i Beaković u muškom turniru svrstani su bili u skupinu sa francuskim klubom Bourg St. Andeol, za kojeg igra i jedan od aktualnih europskih prvaka u parovima Julien Molager, s talijanskim Chiavareseom koji će nastupiti s dvojicom svjetskih prvaka Emmanuelleom Bruzzonneom i Danieleom Grossom te sa ekipom domaćina Fontaine. Nažalost naši reprezentativci nisu se uspjeli plasirati u daljnju fazu natjecanja. Belasić i Jelovica su u ženskoj konkurenciji u repasažu sa 13:6 zaustavljene od francuskih reprezentativki Nelly Škoberne i Annaelle Barazzuti koje su na kraju osvojile turnir. Šabanu i Beakoviću u skupini dva puta kobni bili Beakovićevi klupski suigrači iz francuskog kluba Fontaine koji su ih u presudnom susretu u repasažu porazili sa 13:4. Turnir parova osvojila je ekipa Nice u sastavu Belay Sebastien, Garica Romain i Ascensi Frederic.

Vojković se u brzinskom izbijanju s rezultatima 31/39 i 33/38 u dvije kvalifikacijske serije kao četvrta iz kvalifikacija plasirala u polufinale koje je s rezultatom 38/45:32/39 izgubila od aktualne europske viceprvakinje i svjetske mlađeseniorske (do 23 godine) rekorderke (43/46) Francuskinje Ophelie Armanet. Pobjednica turnira u brzinskom izbijanju je Gouilloud Lisa s rezultatom 34/47.

U brzinskom izbijanju se u muškoj konkurenciji debitant u dresu hrvatske seniorske reprezentacije Vedran Glavić s rezultatima 41/48 i 36/45 u dvije serije izbijanja iz kvalifikacija nije uspio plasirati u polufinale. Turnir je osvojio aktualni mlađeseniorski svjetski prvak i rekorder (50/51), Francuz Matheo Roffino s izvrsnim rezultatom 48/50 u finalu.

Sastave svih ekipa koje su nastupile na natjecanju možete pogledati OVDJE.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se