Zlato i pet bronci na EP U-18 i U-23

Zlato i pet bronci na EP U-18 i U-23

Hrvatski boćarski reprezentativci do 18 godina Mateo Načinović (Vargon), Luka Gašpar (Ploče) i Vedran Glavić (Pazin) osvojili su tri brončana odličja na prvom Europskom prvenstvu za boćare do 18 i do 23 godine što se održava u francuskom Saint Vulbas. 
 
U konkurenciji boćara do 23 godine braća Pero i Marin Ćubela (Zrinjevac) osvojili su zlato i dvije bronce.

Zlato je osvojio Marin Ćubela u bližanju i izbijanju u krug. Ćubela je u finalu pobijedio slovenskog reprezentativca Žana Sodeca 25:21. 

Pero Ćubela završio je brončani u kraljevskoj disciplini pojedinačno klasično nakon što je u polufinalu poražen od Talijana Mattea Mane 13:5. 

U paru su braća Ćubela također osvojila brončano odličje. U polufinalu su bolji od njih bili Francuzi Belay i Leiva Marcon sa 13:3. 

Reprezentativci do 18 godina Mateo Načinović (Vargon) i Vedran Glavić (Pazin) osvojili su broncu u štafetnom izbijanju. 

Načinović i Glavić su u finalu pogodili četvrti rezultat 40/59. Zlato je pripalo francuskoj štafeti Baulmont, Seve koji su pogodili 47/57. 

Luka Gašpar osvojio je broncu u preciznom izbijanju. Nakon finalne serije u kojoj je zlato osigurao Slovenac Povh, Gašpar i Talijan Zoia su morali u dodatno raspucavanje koje je odlučivalo o srebrnom odličju. Obojica su pogodila 18. 

U dodatnom raspucavanje uoči zadnje pozicije Zoia je bio u prednosti sa 23 poena, Gašpar je imao 19. 

Hrvatski reprezentativac uspio je pogoditi bulina za 24, no isto je uspjelo i talijanskom boćaru koji je sa 28 poena osvojio srebro. 
 
Mateo Načinović osvojio je broncu u napetoj završnici brzinskog izbijanja. 
 
Načinović je gotovo cijelu trku bio izjednačen sa francuskim predstavnikom Clementom Seveom, no na kraju je pogodio boću manje 42/48 i od Francuza Sevea 43/48 i od Talijana Zoie 43/48 koji su morali u dodatno raspucavanje za zlato. 
 
Nakon raspucavanja zlato je osvojio Talijan Zoia pogodivši 22/24, dok je Francuz Seve pogodio 19/26. 
 
Slovenac Povh također se okitio broncom 37/47. 
 
Što se osvajača medalja tiče, Slovenija i Francuska imaju po dva zlata i bronce te po jedno srebro. Italija ima jedno zlato i četiri srebra, Hrvatska jedno zlato i pet bronci. Srbija ima dva brončana odličja, a Crna Gora jedno.