Zlatni K.Šaban, M.Ćubela i M.Načinović

Zlatni K.Šaban, M.Ćubela i M.Načinović

Nakon 5 dana natjecanja u Kineskom gradu Jiaxing, završeno je svjetsko prvenstvo u kategorijama juniori (U18), mlađi seniori (U23) i seniorke. Hrvatski reprezentativci i reprezentativke su na najbolji mogući način predstavljali svoju domovinu. Ukupno gledajući rezultati su i više nego uspješni. U utorak će u zračnu luku u Zagrebu sletiti čak 8 novih svjetskih medalja. U ukupnom zbroju osvojena su dva zlata, tri srebra i tri bronce.

 

Krenut ćemo najprije od najsjajnijih. Oni su Mateo Načinović i Marin Ćubela koji su došli do zlatne medalje u štafetnom izbijanju do 23 godine. Njih dva su kroz cijelo natjecanje imali najbolje rezultate od svih reprezentacija, te je njihovo zlato itekako zasluženo. U finalnom dvoboju  bilo  je potrebno i dodatno pripetavanje s obzirom da je nakon redovnih 5 minuta na semaforu stajalo 50:50. U dodatnih 2:30 minuta, naši  dečki su bili bolji 28:27, te sreći igrača i stručnog stožera nije bilo kraja. Marinu Ćubeli je ovo treća svjetska titula, dok je Mateo prvi put stao na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

 

Titula svjetskog prvaka dolazi i u Jadranovo. Donosi ju veličanstveni Karlo Šaban u kategoriji pojedinačno klasično do 18 godina. Karlo je imao najteži mogući put do zlata. U kvalifikacijama je upao u „skupinu smrti" sa Slovencem i Francuzom. Kada je Karlo izašao kao pobjednik te skupine, s pravom su se od njega očekivale velike stvari. To je i potvrdio pobjedom u finalu protiv Talijana Graziana uvjerljivom pobjedom 13:2. Sigurno će njegovi mještani znati Karlu prirediti dostojanstven doček, te čestitike ovim putem i njegovom treneru Vjekoslavu Matetiću, ujedno i zamjeniku izbornika Čede Vukelića.

 

Korak do naslova svjetskog prvaka ostao je Luka Gašpar u disciplini bližanje i izbijanje u krug do 18 godina. Možemo reći da je šteta   što Luka nije uspio uzeti ponuđeno, jer je pri rezultatu od 21:22 za Francuza, Luka imao tri boće za pobjedu. Dva promašaja boće i jedan promašaj balina značio je da mora čestitati Francuzu na pobjedi. No, srebro je svakako veliki uspjeh za Luku Gašpara.


Imamo i srebrni par do 18 godina. Filip Matijašić i Luka Gašpar su najprije u današnjem polufinalu pobijedili predstavnike Srbije Kovačević i Tot 11:8. U finalu je Talijan Graziano morao pogoditi balina za pobjedu od 7:6 da bi sebi i Soggetiu donio pobjedu. U tome je i uspio, pa su naši mladi momci ostali bez zlata. Tako je Luka Gašpar osvojio svoju drugu srebrnu medalju.

 

Blizu zlata bila je i boćarica ŠB Čavle Carrolina Bajrić. Odlično odigran turnir, te zaslužena i druga medalja na ovom svjetskom prvenstvu. U finalu discipline bližanje i izbijanje u krug poražena je od Francuskinje Coralie Rives sa 21:23. Prvu medalju je osvojila u mješovitoj štafeti gdje je zajedno sa Mateom Načinovićem došla do bronce.

 

Osvojene su i tri bronce. Uz već spomenutu broncu Matea i Carrolina, do medalje tog sjaja stigle su Nives Jelovica i Tanja Grubiša u parovima.  U polufinalu izgubile su od Francuskinja rezultatom 5:9. Uz svjetsko zlato u štafeti, Marin Ćubela donosi i jednu broncu. U brzinskom izbijanju do 23 godine, Marin je u polufinalu poražen od Slovenca Erika Čeha sa 37:39.

 

 

Spomenut ćemo i ostale rezultate naših reprezentativaca na ovom svjetskom prvenstvu. U kategoriji do 18 godina, pod vodstvom  Čede Vukelića osvojeno je jedno zlato i dva srebra. Ante Jurjević, izbornik do 23 godina, vraća se sa svojom reprezentacijom s jednim zlatom i jednom broncom. Bez medalje je ostao igrač BK Vargona Antonio Prlaguzić u preciznom izbijanju, gdje je u konačnom poretku zauzeo najnezahvalnije 5 mjesto. Iako je Antonio odradio dvije serije jako kvalitetno, malo je nedostajalo za prvu svjetsku medalju.

Ženska reprezentacija se takmičila u 6 disciplina. Pod vodstvom izbornika Romana Grižančića, kući se vraćaju s jednim srebrom i dvije bronce. Carrolina Bajrić je naša najuspješnija igračica, uz osvojeno srebro u krugu te bronci u mješovitoj štafeti, zauzela je i 5. mjesto u brzinskom izbijanju. Nives Jelovica je zauzela 8. mjesto u preciznom izbijanju i 5. mjesto u pojedinačnom uz već spomenutu broncu u paru sa Tanjom Grubišom. Rozmarija Karuza i Ria Vojković su zauzele 7. mjesto u štafetnom izbijanju.

 

Čestitke svim našim igračicama i igračima na pruženim lijepim igrama i novim medaljama. Čestitke izbornicima, stručnom stožeru i fizioterapeutkinji Vesni Hodić. Svima njima želimo sretan put i povratak u našu domovinu, koji je predviđen za utorak.