Završnica Hrvatske juniorske lige 2018./2019.

Završnica Hrvatske juniorske lige 2018./2019.

Ovaj tjedan je na rasporedu završnica juniorske lige. Domaćin ovogodišnje završnice je Splitsko dalmatinska županija, točnije mjesta Bast i Sinj. Natjecanje će započeti u srijedu 24.04.2019.  kada su na rasporedu četvrtfinala, a završnica je u četvrtak 25.04.2019.

Ovogodišnji sistem za nastup na završnici juniorske lige je nešto promijenjen u odnosu na prvu premijernu zajedničku juniorsku ligu 2017./2018. Prošle sezone nastup na završnicu lige izborile su po četiri prvoplasirane ekipe Sjeverne skupine i Južne skupine. Za nastup na ovogodišnjoj završnici potrebno je bilo zauzeti prve tri pozicije u regularnom dijelu.

Najbolja ekipa Sjeverne skupine je juniorska ekipa Pazina, koja je natjecanje završila sa devet pobjeda u isto toliko nastupa. Na drugom mjestu je juniorska ekipa Sv. Jakov iz Jadranova sa tek jednim porazom i to upravo od Pazina. Vargon je treći sa sedam pobjeda i dva poraza, i to oba protiv spomenutih ekipa.

Juniori Pazina su sa prvom pozicijom izborili direktan plasman u polufinale završnice ovog natjecanja, tako da oni nastupaju tek u četvrtak. Naše ekipe, dakle Sv. Jakov i Vargon, će na boćališta morati već u srijedu kada su na rasporedu susreti četvrtfinala. Sv. Jakov će pokušati izboriti polufinale tako da pobijedi trećeplasiranu ekipu skupine Jug, momčad boćarskog centra Sinj. Branitelji naslova Vargon, će se u četvrtfinalu susresti sa predstavnicima domaćina, juniorkama i juniorima Splitsko dalmatinske županije. Pobjednika ovog dvoboja u polufinalu čeka Pazin, dok će pobjednik između Sinja i Sv. Jakova ići na vodeću ekipu Južne skupine nakon regularnog dijela, predstavnike Dubrovačko neretvanske županije. Nakon odigranih susreta polufinala u četvrtak ujutro, popodne donosi susret za prvaka juniorske lige u sezoni 2018/19, kao i susret za 3. mjesto.

S obzirom na sastav ekipa, možemo reći da će se na jednom mjestu susreti krema boćanja u juniorskoj kategoriji. Pazinjane predvodi nosioc srebrne medalje u paru sa svjetskog prvenstva Filip Matijašić. Kada se njemu još pridodaju Dajan Jurman, Adrian Radola te Đorđano Ferenac, zaista se imaju čemu nadati s obzirom da je ta ekipa osvojila i prvi juniorski kup Hrvatske. Niti ekipa Vjekoslava Matetića ne ide put Dalmacije bez nade da će podignuti pobjednički pehar. Njih predvodi najbolji junior Hrvatske, te aktualni svjetski prvak u pojedinačnom klasičnom, Karlo Šaban. Svakako se puno očekuje i od najboljeg kadeta Hrvatske Lovre Šipeka. Tu su još, već nam dobro znani, Žarko Jerčinović i Filip Klarić. Branitelji naslova imaju možda i najteži zadatak, s obzirom da za prvu prepreku moraju preskočiti ekipu domaćina. Voditelj Čedo Vukelić ima na raspolaganju čak četiri igrača iz prve momčadi Vargona: Alena Dretvića, Alena Čajića, Karla Vukelića i Frana Jakominića.

U momčadi domaćina zasigurno najveća prijetnja dolazi od prvoligaških igrača Sokol Orbica Duje Pirića i igrača Biston Brela Luke Jozipovića. Kada se njima pridoda i najbolja juniorka Hrvatske za 2018 godinu Ria Vojković, Vargonu neće biti lako. Najveća zvijezda u sastavu Dubrovačko neretvanske županije je prvotimac Metkovića, Luka Gašpar. On je na zadnjem svjetskom prvenstvu osvojio dvije srebrne medalje, jednu u bližanju i izbijanju u krug, a drugu u paru zajedno sa Filipom Matijašićem.

 

Samo da spomenemo da se za vikend nastavlja natjecanje i u 3. Županijskoj, međuopćinskoj ligi, te županijskoj ženskoj ligi. 

Ove nedelje 28.04.2019. je na rasporedu i treće županijsko prvenstvo za seniorke. Natjecanje će se održavati u disciplini par klasično u boćarskom domu Hrastenica. Prijave  u 8:30 sati, a početak natjecanja predviđen je u 9:00 sati.