Započinje 1. HBL

Započinje 1. HBL

Danas započinje naše najjače ligaško natjecanje, 1. Hrvatska boćarska liga. Nakon što su odigrana sva velika međunarodna natjecanja te utakmice od druge lige na niže, vrijeme je da se na jogove vrate i klubovi iz najvišeg ranga. 

Prošle godine Primorsko goranska županija bila je zastupljena sa tri predstavnika. Ispadanjem Marinića i Podhuma iz prve lige, naša županije će ove sezone brojati dva predstavnika. Uz BK Vargon, ove godine će u društvu prvoligaša biti i ekipa BK Lovran. Lovran je zadnji put bio član prve lige davne 2002 godine. Iako u dokumentima za nastup u prvoj ligi piše da će Lovran biti domaćin na boćalištu u Marinićima, došlo je u međuvremenu do promjene. Tako da će ekipa Lovrana svoje domaće utakmice igrati u BC Podvežica, gdje naravno nastupa i ekipa Vargona. 

Vezano za igrački kadar, ekipa Vargona je dosta promijenila svoj sastav. Iz ekipe su čak trojica igrača otišla u talijansko prvenstvo. Riječ je o dvostrukom svjetskom prvaku Brunu Kraljiću koji je otišao u Pontese, kamo ga je dočekao nekadašnji igrač Vargona Roland Marčelja. Njima se je pridružio i Mateo Načinović, novi svjetski prvak sa netom završenog prvenstva u Kini. Treći „talijan" je Saša Grgantov, koji će ove sezone nositi dres trećeligaša Muggie.

Vezano za dolaske u Vargon, svakako se najviše očekuje od Joška Buterina. Joško se zajedno sa Alenom Šestanom vratio u Vargon iz Marinića. Odlaskom dvojice prošlogodišnjih brzinaca, njihovo mjesto će probat popunit pridošlica iz Pazina, Vedran Glavić. 

Ekipi Lovrana su se u ljetnom prelaznom roku pridodala dva istarska boćara koji su zajedno igrali i u Marčeljima. Riječ je o Albertu Ivančiću i Goranu Hlaju. Lovranski dres će nositi i Kristijan Kusturin koji je došao iz BK Kastav te Emilio Bošković koji je došao iz susjedne Opatije. 

BK Vargon prvenstvo otvara odmah sa derbijem, u BC Podvežica dočekuje Istru Poreč. U suprotnom smjeru od Istre Poreč, krenut će ekipa Lovrana, koja će ovogodišnju premijeru imati u Boćarskom centru Aleksandar Anzur u Pazinu, protiv istoimene ekipe. 

 

Vezano za prijelazni rok, spomenut ćemo malo interesantne transfere. Svakako najzanimljiviji su odlasci dvojice igrača iz prvaka Hrvatske, zagrebačkog Zrinjevca u talijansko prvenstvo. Marin Ćubela otišao je u ekipu Noventa, kamo se je priključio nekadašnjim igračima Vargona Sandru Gulji, Luki Kukuljanu i Goranu Percanu. Marino Miličević, najuspješniji igrač prošlogodišnjeg prvenstva, nakon Novente prije dvije sezone, ovaj put dogovorio je suradnju sa boćarskim klubom Belluno. Pazin je uz spomenutog Vedrana Glavića, napustio i Marino Krizmanić koji je pojačao Istru Poreč. U dres Istre Poreč se je vratio Elvis Barbaro iz susjedne Funtane. Pula je odlazak Bojana Novaka nadomjestila dolaskom Milana Celije, nekadašnjeg igrača Trio Buzeta i Istre Poreč. 

U dalmatinskom području, vrijedi spomenuti povratak Jurice Milatića i Zorana Mladinea u viceprvaka države Sokol Orbico, dok je klub napustio iskusni Marijan Botica. Botica je otišao u redove prvog ekipnog prvaka Hrvatske BK Nada, sada županijskog ligaša, gdje mu se je priključio i Stipe Petričević iz Gorčine. Zato je Gorčina dovela Matu Kesića. Novog prvoligaša Metković pojačali su Luka Gašpar, osvajač dvije srebrne medalje iz Kine, te Mate Ćorluka koji je reprezentativac BiH. Uz već prokušane igrače poput Mile Vidovića i Markice Dodiga, uz drugog brata Andriju Ćorluku, svakako ekipa koja nije prolaznik kroz prvu ligu. U Biston Brelu je došao i treći Grančić, uz Darka i Maria evo i Matijasa.

 

Želimo našim predstavnicima puno sreće i dobrih rezultata, te u konačnici i plasman koji su si zami i zacrtali uoči ovog prvenstva.

 

BK Vargon: Davor  Jelovica (kapetan), Joško Buterin, Alen Čajić, Alen Dretvić, Vedran Glavić, Fran Jakominić, Siniša  Juretić, Dario Juričić, Dario Pavia, Antonio Prlaguzić, Kristijan Prodan, Alen Šestan, Karlo Vukelić, te voditelj ekipe Čedo Vukelić. 

BK Lovran: Nevio Lazarić (kapetan), Dario Beganović, Emilio Bošković, Marko Bradičić, Siniša Brkljača, Goran Hlaj, Albert Ivančić, Boris Kršanac, Kristijan Kusturin, Nevio Lazarić, Vlatko Miočić, Mateo Mladenić, Toni Mrak, Slavko Olić, Ivica Žigulić, Mladen Žigulić, te igrač i voditelj ekipe Anton Bučević.