Započelo SVJETSKO PRVENSTVO U18, U23 i seniorke

Započelo SVJETSKO PRVENSTVO U18, U23 i seniorke

S današnjim danom započelo je Svjetsko prvenstvo za juniore (U18), mlađe seniore (U23) i seniorke u Kineskom gradu Jiaxing. Grad se nalazi nekih stotinjak kilometara udaljen od Pekinga.
Nakon šta je naša delegacija u ponedjeljak sletila na odredište te se smjestila u hotel, jučerašnji dan je bio namijenjen za trening svih ekipa. Službeno otvaranje prvenstva uslijedilo je u njihovim večernji satima, s obzirom na vremensku razliku koja iznosi +6 sati u Kini u odnosu na naše vrijeme. 
 
Danas se krenulo sa prvim utakmicama. Svjetsko prvenstvo je otvoreno disciplinom par klasično. Par do 18 godina sačinjavaju Filip Matijašić i Luka Gašpar koji su suvereno odradili prvi susret pobjedom protiv Perua od 13:0. Ženski par čine Nives Jelovica i Tanja Grubiša, aktualne Europske prvakinje, koje su pobijedile reprezentativke Rusije sa 12:5. U drugim susretima u grupi su i jedni i druge bili slobodni, s obzirom da su grupe sačinjene sa po 5 ekipa.
 
Nakon njih su na teren izašli Mateo Načinović i Carrolina Bajrić koji nastupaju u novooformljenoj disciplini, mješovitoj štafeti. Ova se disciplina igra po prvi put na velikim natjecanjima, te služi u svrhu propagande boćanja za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu. Mateo i Carrolina su danas pucali dvije serije. U prvoj seriji su pogodili 44 boće, a u drugoj 42. Zbroj tih dviju serija je bio dovoljan za treću poziciju i plasman u polufinale. Tim plasmanom su Hrvatski reprezentativci osigurali prvu medalju sa ovog svjetskog prvenstva. U polufinalu će sutra međusobno odmjeriti snage Hrvatska i Francuska, te Slovenija i Turska. Vrijedi spomenuti da su reprezentativci Slovenije Erik Čeh i Nina Volčina pogodili 50 boća, što je novi svjetski rekord u ovoj disciplini.
 
Slijedila je disciplina bližanje i izbijanje u krug. Naša reprezentativka Carrolina Bajrić je bila slobodna u prvom kolu. U drugom kolu čeka ju Kineskinja. Luka Gašpar je u kategoriji do 18 godina za prvu prepreku imao reprezentativca Maroka kojeg je pobijedio 16:6.
 
Uslijedila je disciplina pojedinačno klasično. Na stazu je ušao Karlo Šaban koji nastupa u kategoriji do 18 godini. Za protivnika je imao jakog Žana Sodeca, reprezentativca Slovenije. U odličnoj partiji, Karlo je uspio doći do pobjede 13:11. Nives Jelovica nastupa za seniorke, te je ona za prvu protivnicu imala reprezentativku Perua, koju ju pobjedila sa 13:10. Sljedeća protivnica joj je aktualna prvakinja Europe, Slovenka Polona Zule.
 
Kraj dana je bio rezerviran za precizno izbijanje. Debitantski nastup na velikom natjecanju imao je Antonio Prlaguzić u kategoriji do 23 godine. Antonio nije podlegao tremi, te je pogodio jako dobar rezultat od 17 punata. Z druge strane, Nives Jelovica, naša predstavnica u ženskoj konkurenciji, nije bila tako uspješna kao Antonio, te je ostvarila skroman rezultat od 6 punata. Druge serije se pucaju sutra, nakon čega se rezultati dviju serija zbrajaju. Najbolja četvorica će izboriti plasman u polufinale.
 
Marin Ćubela u kategoriji do 23 godine, te Ria Vojković i Rozmarija Karuza nastupit će tek u petak, s obzirom da se prva dva dana ne pucaju brzinska i štafeta izbijanja.