PROPOZICIJE - ŽUPANIJSKE LIGE - MUŠKI

Propozicije zupanijske lige 2018-19.pdf

BOĆARSKI SAVEZ PRIMORSKO - GORANSKE ŽUPANIJE

A/  PROPOZICIJE ZA NATJECANJE U ŽUPANIJSKIM LIGAMA – PRVOJ I  DRUGOJ SA DODATKOM PROPOZICIJA ZA TREĆE ŽUPANIJSKE LIGE - ISTOK i ZAPAD

1. U LIGI SE NATJEČE 10 ( DESET ) KLUBOVA SA PODRUČJA PRIMORSKO - GORANSKE ŽUPANIJE.
  2. IGRA SE DVOKRUŽNI BOD SISTEM PREMA RASPOREDU U PRILOGU.
  3. UVJETI ZA NATJECANJE SU 4 TERENA U ISTOM KVADRATU I NIVOU SA PRATEĆIM  INSTALACIJAMA I OPREMOM.
  4. U JEDNOM SUSRETU IGRAJU SE SLIJEDEĆE DISCIPLINE:

I. FAZA

1 BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG

1 POJEDINAČNO KLASIČNO

1 PAR KLASIČNO

1 TROJKA KLASIČNO

II. FAZA

1 BRZINSKO  IZBIJANJE  teren 2

III. FAZA

1 PRECIZNO IZBIJANJE teren 3

IV. FAZA

1 BRZINSKO ŠTAFETNO IZBIJANJE ( DVA IGRAČA IZ SVAKE EKIPE ), teren 2

V. FAZA

1 BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG – U PARU

1 PAR KLASIČNO

1 POJEDINAC KLASIČNO

UKUPNO JEDANAEST IGARA I  22 BODA.

NAPOMENA: ŽDRIJEBOM SE ODREĐUJE NA KOJEM ĆE SE TERENU IGRATI KOJA KLASIČNA DISCIPLINA.

TIJEK SUSRETA: TRIDESET ( 30 ) MINUTA PRIJE POČETKA UTAKMICE VODITELJI EKIPA PREDAJU SUCU  ČLANSKE ISKAZNICE I "PRIJAVU ZA NATJECANJE PO DISCIPLINAMA”, A 15 MINUTA PRIJE POČETKA NATJECANJA U "PRIJAVU ZA NATJECANJE PO DISCIPLINAMA” VODITELJI KLUBOVA UPISUJU IMENA IGRAČA ZA BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG, POJEDINAČNO KLASIČNO, PAR I TROJKA KLASIČNO,  A SUCI IZVLAČE BROJEVE IGRALIŠTA.

NAKON ZAVRŠENE PRVE IGRE VODITELJI KLUBOVA U "PRIJAVI ZA NATJECANJE PO DISCIPLINAMA” UPISUJU IMENA IGRAČA ZA "BRZINSKO IZBIJANJE” , A IGRAČI IZVLAČE REDOSLJIJED  IZBIJANJA.

NAKON ZAVRŠENOG " BRZINSKOG IZBIJANJA" VODITELJI KLUBOVA U "PRIJAVU ZA NATJECANJE PO DISCIPLINAMA” UPISUJU  IMENA IGRAČA ZA DISCIPLINU " PRECIZNO ITBIJANJE”, A IGRAČI IZVLAČE REDOSLIJED  IZBIJANJA.

NAKON, ZAVRŠENOG "PRECIZNOG IZBIJANJA” VODITELJI  KLUBOVA U "PRIJAVI ZA NATJECANJE PO DISCIPLINAMA” UPISUJU IMENA IGRAČA  ZA "ŠTAFETNO IZBIJANJE", A IGRAČI IZVLAČE REDOSLIJED IZBIJANJA.

NAKON ZAVRŠENOG " ŠTAFETNOG IZBIJANJA” VODITELJI KLUBOVA U " PRIJAVU PO DISCIPLINAMA” UPISUJU IMENA IGRAČA ZA DISCIPLINE BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG U PARU, POJEDINAČNO KLASIČNO, I PAR KLASIČNO (2 PARA) , A SUCI IZVLAČE BROJEVE  TERENA NA KOJIMA ĆE SE IGRATI TE DISCIPLINE.

IZMEĐU SVAKE DISCIPLINE DOZVOLJENO JE ZAGRIJAVANJE U TRAJANJU OD 5 ( PET ) MINUTA.

U V.DIJELU (FAZI) VODITELJI MORAJU VODITI RAČUNA DA U PARU IZMJENE NAJMANJE  (minimum) JEDNOG (1) IGRAČA S OBZIROM NA I. DIO (FAZU), A IGRAČI U POJEDINAČNOM KLASIČNOM NE SMIJU BITI ISTI KAO U I. DIJELU (FAZI). IGRAČ KOJI JE U I. FAZI IGRAO KRUG, MOŽE IGRATI KRUG U PARU U V. FAZI.

SVAKI PRIJAVLJENI IGRAČ MOŽE IGRATI NAJVIŠE (MAX) TRI (3)  BILO KOJE DISCIPLINE.

Uz prijavnicu predaje se članska iskaznica, a na zahtjev vodstva natjecanja i osobna iskaznica. Pravo prijave i nastupa imaju svi uredno registrirani igrači s ovjerenim liječničkim pregledom. Igrači koji na natjecanje/utakmicu pristignu bez iskaznice o registraciji mogu nakon provjere voditelja/suca natjecanja u bazi podataka HBS-a ukoliko su registrirani za klub u tekućoj natjecateljskoj sezoni nastupiti na susretu uz obaveznu uplatu kazne od 200,00 kuna za svakog takvog igrača odmah na licu mjesta voditelju/sucu susreta. Za sve takve igrače klub mora najkasnije do kraja prvog slijedećeg radnog dana dostaviti mailom preslike iskaznica o registraciji putem kojeg dokazuju valjanost registracije i dokaz o valjanom liječničkom pregledu. U protivnom susret se registrira maksimalnim rezultatom za protivničku ekipu, odnosno ukoliko se radi o ostalim natjecanjima igrači/ekipa je diskvalificirana. Protiv takvih igrača/ekipa slijedi i prijava disciplinskom tijelu HBS-a.

1. KLUB ZA SVAKI SUSRET PRIJAVLJUJE MINIMALNO SEDAM ( 7 )  A MAXIMALNO ( 12 ) IGRAČA.
  2. SUSRET VODE  DVA  SUCA  KOJE  IMENUJE SUDAČKA KOMISIJA  BOĆARSKOG SAVEZA ŽUPANIJE. SUDAČKA TAKSA IZNOSI 170,00 kn (PO SUCU) PLUS PUTNI TROŠKOVI ( osobno vozilo 2,00 kn/km) ILI JAVNI PRIJEVOZ.

U SVIM DISCIPLINAMA MOGUĆI JE NERIJEŠEN REZULTAT ZA KOJI SE DOBIVA  JEDAN   ( 1 ) PUNAT, A  ZA    POBJEDU DVA ( 2 ) PUNTA.

ZA VRIJEME SUSRETA NA STAZU SMIJU ULAZITI SAMO IGRAČI KOJI NASTUPAJU ILI SU ANGAŽIRANI ZA POMAGANJE KOD IZBIJANJA ( PO 1 IZ SVAKE MOMČADI  ZA PRECIZNO  IZBIJANJE I PO PET (5 ) ZA BRZINSKO IZBIJANJE, ČETIRI ZA POMOĆ IZBIJAČU I JEDAN ZA PISANJE).

1. POBJEDNIK SUSRETA JE MOMČAD KOJA JE OSVOJILA VIŠE POENA ( VIŠE POBJEDA U POJEDINIM DISCIPLINAMA ). ZA UKUPNU POBJEDU EKIPA DOBIVA TRI  ( 3 ) BODA, ZA NERIJEŠENO JEDAN (1 ) BOD I ZA PORAZ NULA (0 ) BODOVA.

8.    ZA NEOPRAVDANO NEODIGRANU DISCIPLINU EKIPA DOBIVA MINUS JEDAN (-1 ) BOD, KOJEG POVJERENIK LIGE UPISUJE U LJESTVICU.

LJESTVICA SE VODI  NA OSNOVU  ZBIRA OSVOJENIH BODOVA PO SUSRETU, PREMA   PROPOZICIJAMA HBS-a.

9.   Klub koji neopravdano ne nastupi na utakmici stalnog natjecanja (liga natjecanje, doigravanje za prvaka) kaznit će se oduzimanjem 3 boda na tablici. U slučaju nedovoljnog broja bodova ili kada se radi o doigravanju za prvaka kazneni bodovi prenose se u slijedeću natjecateljsku sezonu bez obzira na rang natjecanja. Također, klub će biti kažnjen sukladno odredbama Disciplinskog pravilnika HBS-a. U ponovljenom slučaju - unutar jedne natjecateljske sezone, kada klub ne odigra susret smatra se da je odustao od natjecanja. U tom slučaju i u slučaju kada klub iz nekog drugog razloga odustane od natjecanja postupanje je slijedeće:

· Ako klub nije odigrao 50 % susreta u natjecateljskoj sezoni svi se njegovi dotadašnji rezultati brišu

· Ako je klub odigrao 50% i više susreta u natjecateljskoj sezoni njegovi se postignuti rezultati priznaju. U tom slučaju svi preostali susreti nakon njegovog odustajanja registriraju se u korist protivnika s maksimalnim rezultatom. Klub koji je odustao od natjecanja prelazi u najniži rang natjecanja koji je u nadležnosti županijskog boćarskog saveza na kojem klub ima sjedište.

9.    KLUB U JEDNOJ NATJECATELJSKOJ SEZONI MOŽE SAMO JEDNU UTAKMICU ODIGRATI SA ŠEST (6) IGRAČA.

10. U slučaju nedovoljnog broja igrača ekipa u prvoj (1.) i petoj (5) fazi gubi susret u disciplini pojedinačno klasično s rezultatom 6:0 i toj ekipi se oduzima jedan (1) bod na ljestvici.

11.  U SLUČAJU DA KLUB U JEDNOJ NATJECATELJSKOJ  SEZONI  PONOVI DOLAZAK SA ŠEST (6) IGRAČA NA PRVENSTVENU UTAKMICU SMATRATI ĆE SE DA JE ODUSTAO OD DALJNJEG NATJECANJA. IZKLJUČUJE SE IZ NATJECANJA.

12.    MOMČAD NASTUPA U SPORTSKOJ ODJEĆI. SVI IGRAČI NA TERENU MORAJU BITI  JEDNAKO OBUČENI. IGRAČI MORAJU NA GORNJEM DIJELU ODJEĆE IMATI OZNAKU KLUBA. KAPITEN  EKIPE PORED ZNAKA KLUBA MORA NA LIJEVOJ RUCI NOSITI KAPITENSKU TRAKU. VODITELJ EKIPE   MORA NOSITI  OZNAKU KLUBA I OZNAKU "VODITELJ".

EKIPA MOŽE NASTUPITI I U KRATKIM HLAČAMA  ISTE BOJE.

13.     PRVOPLASIRANA EKIPA STIJEČE PRAVO  NATJECANJA U VEĆEM RANGU.

IZ LIGE ISPADA ( 1 ) POSLJEDNOPLASIRANA EKIPA, PLUS ONOLIKO  KOLIKO  IH SE VRATI IZ VŠE LIGE. PRVU ŽUPANIJSKU LIGU POPUNJAVA POBJEDNIK DRUGE ŽUPANIJSKE  LIGE. DRUGU ŽUPANIJSKU LIGU POPUNJAVAJU POBJEDNICI PRIPADAJUĆIH TREĆIH ŽUPANIJSKIH LIGA.

14.     DOMAĆIN SUSRETA JE OBAVEZAN ODMAH NAKON SUSRETA JAVITI REZULTAT POVJERENIKU LIGE, A ZAPISNIK U ROKU 48 SATI    DOSTAVITI.  U SLUČAJU DODJELE " ŽUTIH " ILI " CRVENIH " KARTONA SUDAC DOSTAVLJA I POSEBAN "ZAPISNIK” SA DETALJNJIM   OPISOM DOGAĐAJA I IZJAVAMA KAŽNJENIH IGRAČA I VODITELJA EKIPE.

UKOLIKO DOMAĆIN NE JAVI REZULTAT NAKON SUSRETA I NE DOSTAVI ZAPISNIK SA SUSRETA  ROKU OD 48 SATI, GUBI JEDAN   BOD, KOJEG POVJERENIK LIGE UNOSI U LJESTVICU.

15.    TROŠKOVE SUDACA SNOSI DOMAĆIN SUSRETA. SUDAČKA TAKSA IZNOSI  170 KN I PREVOZNE      TROŠKOVE  PREMA CIJENIKU AUTOBUSNE KARTE " AUTOTROLEJ-a " ILI " AUTOTRANS-a " RIJEKA ILI PO TARIFI 2,00 KN / KM ZA KORIŠTENJE VLASTITOG VOZILA.

16.     SVE ŽALBE UPUĆUJE SE PISMENO POVJERENIKU LIGE U ROKU OD 48 SATI OD ODIGRAVANJA SUSRETA UZ TAKSU OD 400 KN NA ŽIRO RAČUN BOĆARSKOG SAVEZA PRIMORSKO-GORANSKE  ŽUPANIJE  Br. HR3323400091117017006  OIB. 67087096843.

POVJERENIK RIJEŠAVA ŽALBU U PRVOM STUPNJU.

U DRUGOM STUPNJU ŽALBU RIJEŠAVA UPRAVNI ODBOR  B.S.P.G.Ž-e  KAO KONAČNO RIJEŠENJE  BEZ PRAVA ŽALBE.

NAPOMENA: VODITELJ EKIPE JE OBVEZAN POTPISATI ZAPISNIK SA SUSRETA I U KOLIKO IMA RAZLOGA ZA ŽELBU NAJAVITI JE NA POTPISANOM IZVJEŠĆU. U KOLIKO ŽALBA BUDE RIJEŠENA   POZITIVNO UPLAĆENA TAKSA SE VRAĆA PODNOSIOCU ISTE.

DODATAK PROPOZICIJAMA  I TIJEK SUSRETA U

3. ŽUPANIJSKIM LIGAMA – ISTOK I ZAPAD

Liga se sastoji od osam (8) klubova koji igraju dvostrukim bod sustavom odnosno 14 kola u jednoj sezoni. Prvaci liga direktno ulaze u jedinstvenu 2. Županijsku ligu.

NAPOMENA: Još samo u sezoni 2018-2019 III ŽUPANIJSKE LIGE mogu igrati na 2 + 2 terena.

Od slijedeće sezone obaveza je klubova igrati na 4 terena, prema propozicijama HBS-a.

Susreti se odigravaju na igralištima sa 4 staze ili  sa 2 + 2 staze.

Tijek odigravanja susreta:

Identičan kao i za Prvu i Drugu Županijsku ligu, samo bez brzinskog  izbijanja

•           Pojedinac - krug - par – trojka

•           Precizno izbijanje

•           Štafeta

•           Pojedinac – par 1 – par 2 – krug u paru

Ukupno u cijelom susretu ima 20 bodova,a pobjednik je ona ekipa koja sakupi više bodova, svi susreti mogu završiti neodlučenim ishodom. Susret se može odigrati sa minimalno 7 igrača.

Susret vodi jedan sudac. Sudačka taksa je 200,00 kn bez dodatnih putnih troškova.

Ukoliko se pojave ekscesne situacije ili problemi, i osjeti potreba za uvođenjem 2 suca, Sportska komisija BS PGŽ zadržava pravo uvesti obavezna 2 suca za svaku utakmicu.

PRILOG PROPOZICIJAMA NATJECANJA:

Kako bi se što  bolje snašli prilikom najčešćeg prekida na natjecanjima  (loši vremenski uvjeti) donosimo tumačenje propozicija natjecanja:

Članak 26.
Susret se može prekinuti trajno i privremeno. Kod trajnog prekida nema nastavka.
Kod privremenog prekida razlikujemo tri slučaja:

1. Kad se nastavak igra u istom danu susret se nastavlja tamo gdje je prekinut (nezavršene ture, brzinsko izbijanje i nezavršena serija  na poziciji u preciznom izbijanju ponavljaju se). Izvješće se vodi na istom obrascu.
  2. Kad se nastavak igra u drugom danu, nezavršene discipline igraju se ponovo od početka. U susretima s više disciplina završene discipline se ne ponavljaju. Za nastavak, momčad može prijaviti nove igrače kao da se igra novi susret. Izvješće se vodi na novom obrascu koji se spaja s izvješćem do prekida. Ako prije prekida nije završena niti jedna disciplina, a nastavak se ne može igrati isti dan, susret se ponavlja.
  3. Kad se susret mora trajno prekinuti kod:
  4. fizičkog napada na suca,
  5. u svim slučajevima koji su predviđeni u MTP-u

Susret se mora prekinuti privremeno:

1. u slučaju magle ili mraka koji sprječavaju vidljivost, odnosno ukoliko osvjetljenje ne odgovara uvjetima predviđenim Propozicijama,
  2. uslijed velike hladnoće, jake kiše i nesnosne žege, ako igralište tijekom utakmice postane nepodesno za igru (blato, voda, klizavost) u toj mjeri da je onemogućena  kontrola nad boćom,
  3. uslijed nereda na boćalištu, ometanje igre od strane gledatelja, zbog ispada igrača, zbog slabe organizacije.

Prije donošenja odluke o prekidu utakmice u slučajevima predviđenim stavkom "c” ovog Članka suci su dužni tražiti od organizatora:

1. uvođenje reda na boćališta
  2. ispražnjavanje gledališta.

Ako se ni tada red na boćalištu ne osigura, suci će trajno prekinuti susret.
U slučaju odigravanja ponovljene utakmice ili nastavka, troškove snosi momčad koja je kriva za prekid utakmice. Ponovljeni susret igra se po dogovoru momčadi u okviru Propozicija natjecanja ili prema odluci organa koji provodi natjecanja.

ODLUKE SPORTSKE KOMSIJE  BOĆARSKOG SAVEZA PRIMORSKO – GORANSKE ŽUPANIJE:

Klubovi mogu zatražiti od Voditelja lige odgodu utakmice.

Odgoda se može zatražiti uz suglasnost oba kluba, ali do srijede 12.00 sati uoči kola

Ukoliko je moguće najbolje je takve utakmice odigrati unaprijed.

Ukoliko je utakmica prekinuta zbog vremenskih uvjeta nastavak će se odigrati u terminu po dogovoru klubova. Ukoliko se dogovor ne postigne i utakmica nije završena, zadani termin je

SRIJEDA NAKON SLIJEDEĆEG KOLA sa POČETKOM u 17.30 sati.

NARAVNO, POSLJEDNJA DVA KOLA MORAJU SE IGRATI U ISTO VRIJEME, A ZAOSTALE UTAKMICE MORAJU BITI ODIGRANE PRIJE POSLJEDNJA DVA KOLA.

UPOZORAVAMO KLUBOVE NA OBAVEZU  JAVLJANJA REZULTATA POVJERENIKU LIGE ODMAH NAKON ZAVRŠETKA SUSRETA i DOSTAVE ORIGINALA „IZVJEŠĆA SA SUSRETA" U ROKU 48 SATI.

NEPRIDRŽAVANJE OVIH ROKOVA SANKCIONIRATI ĆE SE ODUZIMANJEM BODOVA NA TABLICI.

DOSTAVA „IZVJEŠĆA SA SUSRETA"  POTREBNA JE RADI PRAVOVREMENOG OBJAVLJIVANJA NA  WEB STRANICI SAVEZA