Predstavljen europski projekt „Bocce together, active forever”

Predstavljen europski projekt „Bocce together, active forever”

Europski projekt „Bocce together, active forever" vrijedan 37.725 eura, od čega se 80 posto pokriva iz europskih fondova, predstavljen je u Riječkom sportskom savezu. Glavni cilj projekta, čiji je vodeći partner Riječki sportski savez (RSS), promocija je tradicionalnog sporta – boćanja.

Mnogi tradicionalni sportovi i igre su nestali, a onima koji su preživjeli prijeti nestanak. Globalizacija, migracije, demografske i društvene promjene neki su od čimbenika koji pridonose tom trendu. Također, utjecaj multimedijske tehnologije utječe na izumiranje tradicionalnih sportova i igara. Mladi danas radije provode vrijeme pred računalom, nego s prijateljima i obitelji ili baveći se sportom. To utječe na njihovu kvalitetu života i povećava epidemiju tjelesne neaktivnosti općenito. Osim toga, bavljenje sportom danas postaje sve skuplje. Ovim projektom želimo promovirati tradicionalni sport boćanja i dokazati da tradicija može biti vrlo zabavna, učinkovita i ekonomična. Osim toga, želimo premostiti jaz između generacija i spolova i dokazati da boćanje nije samo sport za starije muškarce. Želimo uključiti mlade i stare, žene i muškarce.

Uz pomoć vrhunskih riječkih boćarica i boćara, u sklopu projekta izradit će se trening modul, na osnovu kojeg će se organizirati 2 radionice u Sofiji i Budimpešti. Radionice će se sastojati od teoretskog i praktičnog dijela, a na kraju svake radionice, održat će se i turnir u boćanju.

Za vrijeme početnog sastanka u Rijeci, partneri su posjetili boćarski klub „Vargon"Rijeka, naučili o tehnikama i osnovnim pravilima boćanja i na kraju se i sami okušali u boćanju.

Uz Riječki sportski savez, u projektu sudjeluju partneri iz Bugarske - Bulgarian Sports Development Association, Mađarske - Hope for Children Hungary, te još jedan hrvatski partner, Udruga za promicanje aktivnog građanstva – ECHO. Također, u projekt su uključena dva riječka boćarska kluba, Boćarski klub „Vargon" Rijeka i Ženski boćarski klub Drenova.
"Bocce together, active forever” sufinanciran je sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Projekt je započeo 1. siječnja, a završava u prosincu 2019. godine.