Najava nastavka proljetnog dijela prvenstva

Najava nastavka proljetnog dijela prvenstva

S obzirom da je prvoligašima ostalo za odigrat još samo zadnje kolo, na boćališta se vraćaju svi klubovi ostalih liga. U vikendu koji je pred nama, nastavlja se prvenstvena sezona 2018/19 za sve rangove od 2. Hrvatske lige sjever pa na niže.

Kako 2. HBL-jug igra ligu u zimskom razdoblju, već sad je poznato da će druge sezone prvu ligu igrati ekipa Primoštena. Deseti klub prve lige tražit će se iz 2. HBL-sjever gdje bi se mogla voditi zanimljiva borba do samog kraja. Pretendenti za drugoligaški naslov su dugogodišnji prvoligaš Marinići, koji trenutno zauzimaju prvu poziciju na tablici. Već ove subote Marinići se susreću sa prvim pratiteljem, ekipom Sv. Rok Klane, te bi Marinići eventualnom pobjedom pobjegli najbližim pratiteljima na velikih 6 bodova. U suprotnom, pobjedom Sv. Rok Klane, bodovno bi se poravnale te dvije ekipe na vrhu i učinile prvenstvo itekako neizvjesnim. Njihove kikseve će čekati Podhum i Sloga, koji trenutno za Marinićima zaostaju 6 bodova. Na začelju tablice je ekipa M. Gennaria sa samo jednom pobjedom. Tri boda više od njih imaju Marčelji i Sesvete, te će i tu biti zanimljivo s obzirom da je već sad poznato da iz 2. HBL sjever ispadaju dvije najlošije ekipe.

Trećeligašku karavanu očekivano predvode mlada momčad Sv. Jakov iz Jadranova te Labin. Veliki derbi između te dvije ekipe se igra 22.04.2019., na Uskršnji ponedjeljak u Jadranovu. Naime, skupština HBS-a je odlučila da se 9. kolo 3. HBL premjesti sa 13.04. na 22.04., zbog završnice 1. Hrvatske boćarske lige koje se igra u Puli. Gornji kraj i Lučki radnik trenutno zauzimaju pozicije u sredini tablice, te bi trebali imati mirni nastavak sezone. To ne vrijedi za momčadi Kastva i Zameta, koje se nalaze na samom začelju sa samo 3 boda. Upravo se u nedjelju igra i derbi začelja na Zametu između dvije spomenute ekipe. Ekipa koja dođe do pobjede, može se nadati i ostanku u ligi, koju će po nekim pretpostavkama voditi sa ekipom iz Ročkog Polja.

Zanimljivo će biti i u županijskim ligama. U najvišem rangu našeg županijskog natjecanja,1.županijskoj ligi, trenutno su vodeće ekipe Lošinj 90 i Srdoči. Nešto lakši raspored utakmica do samog kraja prvenstva, daje nadu Lošinjanima da će ponovno zaigrati u nacionalnoj ligi. Također će se voditi i velika bitka za ostanak u ligi, s obzirom da je zadnjih 5 ekipa trenutno unutar 3 boda.

Pogled na tablicu 2. županijske lige najbolje izgleda za ekipe Lovranske Drage i Grbca, koje su bodovno poravnate. Samo bod iza vodećeg dvojca je Trsat, a njihove greške iz prikrajka čekaju Zoretići i Škrljevo koji su svi na unutar tri boda od vodećeg dvojca.

Nakon jesenskoga dijela prvenstva, vodeća ekipa 3. županijske lige-zapad je Liganj. Bod iza njih su Poljane, dok dva boda za vodećim zaostaje Studena koja ima još za odigrati zaostalu utakmicu protiv Halubjana. Studena ulazi u nastavak prvenstva bitno oslabljena s obzirom da je klub napustio najbolji igrač Slaven Grgić, koji će nadalje nositi dres slovenskog prvoligaša (slovenska druga liga) Ilirske Bistrice. Vodeća ekipa 3.županijske lige-istok su Radinje sa bodom prednosti ispred Drivenika i Selca.

Međuopćinske lige predvodi Veprinac na zapadu, dok su na istoku bodovno poravnati Krimeja i Grižane. Istočna liga će se odigrati krnja s obzirom da je ekipa Orehovice odustala od daljnjeg natjecanja.

 

Šta se tiče ženskog boćanja, 1. Hrvatska ženska liga započinje vikend kasnije, točnije u petak 12.04. Vodeću poziciju zauzima ekipa Čavle ŠB, sa tri boda prednosti ispred Labina i četiri boda ispred Komiže. Spomenute ekipe će u subotu 06.04. na Komiži odigrat zaostali susret, te će se neka ekipa bodovno približiti vodećim boćaricama iz Čavli.

Vodeća ekipa ženske županijske lige je ekipa Škrljevo, nekadašnje ekipne prvakinje Hrvatske. Nastavak njihovog prvenstva je tek 26.04.

 

Još jednom obavještavamo sve klubove i voditelje klubova da pripaze na valjanost liječničkih pregleda za njihove igrače i igračice. Isto tako, provjerite da li u knjižicama imate mjesta za ovjeru novog liječničkog pregleda. U koliko nema mjesta, javite se u ured Boćarskog savez PGŽ, kako bi se izradile nove članske iskaznice.

 

Sretno u nastavku sezone svim igračima-igračicama, voditeljima, klubovima, sucima i ostalima koji vole ovaj sport.

 

Boćarski savez PGŽ