M.Ćubela i D.Živolić svjetski prvaci, D.Živolić i B.Kraljić brončani

M.Ćubela i D.Živolić svjetski prvaci, D.Živolić i B.Kraljić brončani

Hrvatska seniorska boćarska reprezentacija završila je nastup na Svjetskom prvenstvu koje se od srijede 6. do subote 9. studenog 2019. održavalo u turskom ljetovalištu Mersinu. Uz osvojena dva naslova prvaka svijeta i jedne brončane medalje, hrvatska reprezentacija proglašena je i najuspješnijom nacijom ovog svjetskog prvenstva.  

 

Marin Ćubela („Noventa",Italija) ostvario je povijesni uspjeh za hrvatsko boćanje, u svom debitantskom nastupu na svjetskom prvenstvu za seniore, osvojivši naslov prvaka u kraljevskoj disciplini pojedinačno klasično. Time Hrvatska od ove godine ima svjetske prvake u svih šest disciplina koje se trenutno igraju na SP-u, jedina uz Slovenija i Francusku.

Ćubela je u finalu pobijedio branitelja naslova Argentica Guillerma  Montemerla 11:8, dok je na putu do zlata u četvrtfinalu pobijedio i višestrukog svjetskog prvaka u ovoj disciplini Slovenca Jure Kozjeka, a u polufinalu Nicolasa Laugiera iz Monaca rezultatom 11:3. 

 

Drugi naslov svjetskog prvaka osvojio je Darijan Živolić („Pula") u najatraktivnijoj i najzahtjevnijoj disciplini, u brzinskom izbijanju. Živolić je u finalu bio bolji od Lucasa Heckera iz Argentine 41:35, dok je u polufinalu bio bolji od Talijana Maura Roggera s 46:38. Živolić je ujedno i drugi hrvatski reprezentativac koji je u brzinskom izbijanju postao svjetski prvak nakon Valtera Ivančića koji je isti uspjeh ostvario 1995. u kanadskom Hamiltonu. 

 

Bruno Kraljić („Pontese",Italija), također debitant u seniorskoj vrsti, i Darijan Živolić u disciplini štafetno izbijanje osvojili su brončano odličje. U polufinalu zaustavljeni su od novih svjetskih prvaka, Slovenaca Aleša Bročnika i Anže Petrića rezultatom 55/60 – 57/61. 

 

U preostalim disciplinama svi naši predstavnici zaustavljeni su u četvrtfinalnim dvobojima. Pero Ćubela („Noventa", Italija) ispao je u disciplini precizno izbijanje, izgubivši od Slovenca Davora Janžića 10:22 te je zauzeo 6. mjesto u ukupnom poretku. Tomislav Kolobarić („Zrinjevac", Zagreb) u bližanju i izbijanju u krug zaustavljen je od Argentinca Nicolas Pretto rezultatom 27:23 i na kraju zauzeo 5. mjesto, a isto tako na 5. mjesto smjestili su se i braća Ćubela koji su nastup u paru završili nakon poraza od reprezentativaca Maroka rezultatom 6:7.

 

HRVATSKA NAJUSPJEŠNIJA NACIJA NA SVJETSKOM PRVENSTVU ZA SENIORE
Na ovom Svjetskom prvenstvu po prvi put dijelile su se medalje za najuspješniju naciju na Svjetskom prvenstvu. Na osnovu ostvarenih rezultata u svih 6 disciplina Hrvatska je osvojila 
1.mjesto. Iza nje su 2. plasirana Argentina i 3. plasirana Slovenija. Ovim je nadmašen do sada najbolji rezultat iz Maroka 2017.g. kada je Hrvatska u ukupnom poretku zauzela 2. mjesto. 


Čedo Vukelić (trener i voditelj BK „Vargon-Rijeka") na Svjetskom prvenstvu bio je u ulozi pomoćnika izbornika seniorske reprezentacije Juri Magliću (igrač i voditelj BK „Zrinjevac"), te mu je od Svjetske boćarske federacije dodijeljeno Posebno priznanje za dugogodišnji doprinos u razvoju boćanja. 

 

Jedan od voditelja ovog natjecanja bio je Marino Štefan, član tehničke komisije F.I.B.-e, dok je susrete sudio međunarodni sudac Dino Blečić.


Rezultati SP u Mersinu:

BRZINSKO IZBIJANJE

POJEDINAČNO KLASIČNO - SKUPINE

POJEDINAČNO KLASIČNO - ZAVRŠNICA

ŠTAFETNO IZBIJANJE

PAROVI - SKUPINE

PAROVI - ZAVRŠNICA

PRECIZNO IZBIJANJE

BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG - SKUPINE

BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG - ZAVRŠNICA

 

OSVAJAČI MEDALJA PO DISCIPLINAMA

KONAČAN PLASMAN - PAROVI, POJEDINAČNO I KRUGOVI

KONAČAN PLASMAN - PRECIZNO, BRZINSKO I ŠTAFETNO IZBIJANJE

PREGLED OSVOJENIH MEDALJA I POREDAK NACIJA