Marinićima srebro u europskom C2 natjecanju

BK Marinići - viceprvaci KUP-a C2

Marinićima srebro u europskom C2 natjecanju

Boćari Marinića osvojili su srebrna odličja na Kupu europskih prvaka C2.

Igrači Vazmoslava Tibljaša poraženi su u nedjeljnom finalu od slovenskog predstavnika na ovom natjecanju, ekipe Ilirske Bistrice. Oni su bili bolji od  Marinića u finalnom dvoboju rezultatom 10:6, te su u svoje vitrine smjestili pehar pobjednika.

Finalni susret nije dobro započeo za domaćina. Krenulo se štafetnim izbijanjem gdje je štafeta Marinića, Ivica Jakominić i Robert Vivoda, već na početku izgubila šansu za pobjedom, s obzirom da su promašili 9 od prvih 12 boća. S druge strane, štafeta Ilirske Bistrice došla je do 43 pogotka. Nakon toga slijedila su dva precizna izbijanja i jedno bližanje i izbijanje u krug. Kapetan domaće ekipe Paulo Flego bilježi poraz u krugu 21:22. Bodovi u preciznom izbijanju su se podijelili. Milan Čirjak pogotkom zadnjeg balina donosi prve bodove Marinićima pobjedom 16:14, dok Sandro Ladavac gubi 12:20, te je rezultat prije zadnje faze igara glasio 2:6 u korist Ilirske Bistrice.

U zadnjoj fazi odigravala su se dva susreta pojedinačnog klasičnog i dva susreta u paru. Već je tada bilo poznato da će Marinićima trebat briljantna igra svih igrača za konačnu pobjedu. Odlično je odigrao Robert Vivoda, koji je pobijedio jednog od najboljih gostujućih igrača Marka Jagodnika s 13:2. Bodovi u parovima su raspodijeljeni. Par Sandro Ladavac i Ivica Jakominić slavili su pobjedom 9:5, dok par Milan Čirjak i Zvonko Hlaj nije uspio doći do pobjede. Izgubili su rezultatom 5:13 protiv najboljeg igrača finala Martina Zdauca i Robi Bašića. Slovenci su par odigrali odlično, a Martin je svoj prvi promašaj u utakmici zabilježio tek 5 minuta pred kraj utakmice, kod sigurnog vodstva od 11:3. Kako su odmicale minute u završnim igrama, bilo je jasno da će se najveća borba voditi u pojedinačnom, kamo su se susreli Paulo Flego i nekadašnji igrač Marinića Slaven Grgić. Flego je došao do početnog vodstva od 3:0 ali nakon toga upada u seriju lošije odigranih boća što koristi klanjac Grgić, u dresu slovenskog prvoligaša, te upisuje čak deset punata u sljedeće četiri butade. U zadnjoj igranoj butadi, Slaven Grgić pogađa dva „karo" pogotka s kojima dolazi do svoje pobjede, koja je ujedno značila i pobijedu u cijelom susretu.

 

U subotu su na rasporedu bili susreti polufinala. Ždrijeb koji je napravljen u petak, htio je da se u polufinalu susretnu Marinići i predstavnik BiH Široki Brijeg, te već spomenuta Ilirska Bistrica i crnogorski predstavnik Palma. Marinići su svoj susret odradili besprijekorno, ne dozvolivši ekipi Široki Brijeg niti da se upišu. S obzirom da je utakmica završila 16:0, po dvije pobjede u ovom susretu upisali su Flego, Ladavac, Jakominić i Čirjak. U drugom polufinalu je vladala puno veća neizvjesnost, te su na kraju slovenci slavili rezultatom 10:6.

Na kraju možemo reć da je zasluženo slavila ekipa Ilirske Bistrice, koja je ove sezone osvojila naslov prvaka u prvoj slovenskoj ligi (kao naša 2. HBL), te će se dogodine takmičiti u najvišem rangu slovenskog liga natjecanja - Super ligi. Marinićima pohvale za organizaciju natjecanja, ali ostaje žal da se domaći teren nije iskoristio za europski klupski naslov. Igrači Marinića nisu uspjeli ponoviti veliki uspjeh momčadi Mario Gennari, koja je u ovom natjecanju slavila prije dvije godine. Vrijedi spomenuti da su tadašnje europsko zlato osvojili između ostalih Milan Čirjak i Robert Vivoda, koji su sada u dresu Marinića u svoju kolekciju dodali i europsko srebro sa klupskog natjecanja C2.

Pehare i medalje ispred Hrvatskog boćarskog saveza uručila je Nives Jelovica.

 

Sastav Marinića u ova dva natjecanja: Paulo Flego, Zvonko Hlaj, Sandro Ladavac, Ivica Jakominić, Milan Čirjak, Robert Vivoda i Karlo Knežević, te voditelj Vazmoslav Tibljaš.

Voditelj natjecanja bio je međunarodni sudac Marino Štefan, dok su susrete u dva dana sudili međunarodni sudac Dino Blečić, te nacionalni suci: Slobodan Marelja Bošnjak, Nenad Juričić, Davor Jelovica i Nives Jelovica.